FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Tvrtka Plinacro potvrdila je danas da je Ministarstvo financija pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanja i analize podataka vezano za racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje, a iz Janafu vezano za nadzor kažu kako je već ranije dogovoreno da će se čelnici te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija. "Ministarstvo financija je 19. ožujka u sklopu svojih redovnih aktivnosti pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanju i analizi podataka s naglaskom na racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje. Službenicima Ministarstva financija omogućen je nadzor i dostava svih traženih podataka u najkraćem mogućem roku te će nakon toga Ministarstvo izraditi izvješće o racionalizaciji poslovanja i provedbi mjera štednje za tvrtku Plinacro d.o.o.", navodi se u odgovoru Plinacroa na upit o nadzoru Ministarstva financija. Iz Janafa odgovaraju kako surađuju sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama te najavljuju kako će se Uprava te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija. Tvrtka Janaf d.d. surađuje sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama, pa tako možemo potvrditi kako je već ranije za sutra, petak 22. ožujka, ujutro dogovoren sastanak Uprave Janafa s predstavnicima Ministarstva financija vezano uz financijski nadzor, odgovaraju iz Janafa na upit o nadzoru.

ZAGREB - Udruga za kreativni razvoj Slap dodijelila je danas nagrade za najbolji socijalno-poduzetnički pothvat, socijalno-poduzetničku ideju i promicatelja socijalnog poduzetništva za 2012. godinu. Nagradu za najbolji socijalno-poduzetnički pothvat dobila je udruga Roditelji u akciji (RODA) koja kroz tvrtku Rodin let koju je osnovala, prodaje platnene pelene, a od toga financira rad udruge, zapošljava osobe s posebnim potrebama i vodi brigu za zdravlje djece i okoliš. Najbolja socijalno-poduzetničku ideja u izboru Slapa je Zgrada društvenog poduzetništva Udruge za mlade Alfa Albona iz Labina. Članovi udruge žele zgradu bivšeg učeničkog doma prenamijeniti u objekt u kojem bi se smjestio Centar za inkluziju, hostel sa 60 ležaja, info centar za mlade Istarske županije, konferencijska dvorana te druge manje prostorije. Nagradu za promicateljicu socijalnog poduzetništa dobila je prodekanica za studije Veleučilišta Vern Višnja Grozdanić koja je u nastavni program uvela predmet Socijalno poduzetništvo i društvene inovacije. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da će ulaskom u Europsku uniju hrvatsko gospodarstvo dobiti poticaj razvoju, od čega koristi može imati i socijalno poduzetništvo. Najavio je donošenje strategije razvoja socijalnog poduzetništva za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

SPLIT - Brodosplitov brod za krstarenje/kruzer "Arethusa" proglašen je najboljim malim kruzerom na svijetu u ovoj godini temeljem glasovanja čitatelja jedne od vodećih svjetskih turističkih publikacija Conde Nast Traveler, izvijestili su danas iz Brodosplita. "Arethusa" je brod koji je s navoza sišao 2007., ima gaz 3 metra, dugačak je 59 metara, širok 10,6 metara i visok 4,5 metra do glavne palube, a ostvaruje brzinu od 13,6 čvorova. Raspolaže s 27 putničkih kabina koje mogu primiti do 52 putnika. Napominjući da im je priznanje za taj brod stiglo ovih dana, iz Brodosplita ističu važnost tog odabira jer je rezultat glasovanja čitatelja poznatog Conde Nast Travelera koji su većinom ljudi koji se profesionalno bave turizmom ili su istinski zaljubljenici u putovanja svijetom. Za brod "Arethusa" kažu da je posljednji iz serije od tri broda za krstarenje koje su 2005. ugovorili s američkim naručiteljem, tvrtkom Grand Circle River Cruise Line LLC iz Bostona, za koju dodaju da je jedna od vodećih američkih tvrtki s ponudom inozemnih turističkih aranžmana.

KRALJEVICA - Stečajna upraviteljica Brodogradilišta Kraljevica Marija Ružić sklopit će sljedećeg tjedna ugovore o potkoncesiji pomorskog dobra na području brodogradilišta s četiri tvrtke - Dalmontom, Kvarnerplastikom, Vidisom i Takalom. Stečajna upraviteljica kazala je danas za Hinu da će, na osnovi Vladina odobrenja, Dalmont uzeti u potkoncesiju 20,3 tisuće četvornih metara kopna i 10 tisuća četvornih metara morskog dijela, a Kvarnerplastika oko 11 tisuća četvornih metara kopna te oko 4,5 tisuće četvornih metara pomorskog dobra na moru. Vidis i Takala uzet će potkoncesiju na po nekoliko stotina četvornih metara prostora u brodogradilištu. Potkoncesije će obuhvatiti oko 31 posto od ukupne kopnene koncesije koju plaća brodogradilište i oko 18 posto morskog dijela koncesije, a vrijedit će do završetka stečaja brodogradilišta.

ZADAR - Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo odbacila je zahtjev za smjenom novog stečajnog upravitelja tvrtke Nauta Lamjana Ivana Rude koju su zatražili većinski vjerovnici zbog, kako su naveli u prijedlogu, prekoračenja ovlasti. Smjena je zatražena nakon što je stečajni upravitelj Ivan Rude zatražio odgodu prijenosa koncesije pomorskog dobra remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana novom koncesionaru "M- inženjeringu" te najavio pokretanje proizvodnje. Kako su obrazložili vjerovnici, to je bilo suprotno odlukama skupštine vjerovnika i stoga su zatražili njegovu smjenu. Protiv smjene je bila većina malih vjerovnika odnosno bivši radnici, koji od Rude očekuju da pokrene proizvodnju na što čekaju već godinu i pol od proglašenja stečaja. Odvjetnici vjerovnika najavili su žalbu na odluku sutkinje Ardene Bajlo.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s blagim padom vrijednosti, i to Crobex za 0,08 posto, na 1.992,42 boda, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.108,30 bodova. Među sektorskim indeksima pak pad vrijednosti bilježe indeksi prehrambenog, za 0,50 posto i građevinskog sektora, za 1,04 posto, dok su ostali trgovinski dan završili u plusu. Redovni promet Zagrebačke burze danas je bio manji od 9 milijuna kuna. Promet veći od milijun kuna bilježi samo dionica HT-a, od 1,3 milijuna kuna, uz lagani pad cijene za 0,08 posto, na 216,10 kuna. Dionicom SN Holdinga, kojem se trguje na MTP-u, ostvareno je nešto manje od 922 tisuća kuna prometa. Pritom se cijena te dionice nije mijenjala i iznosila je 150,01 kunu. Nešto manje od pola milijuna kuna iznosio je promet povlaštenim dionicama Adris grupe, koje također nisu zabilježilo promjenu cijene, od 293 kune. Blagi pad cijene, za 0,07 posto, na 147 kuna, bilježe pak dionice Valamar Adria Holdinga, s prometom od 466 tisuća kuna prometa. U istom je postotku porasla cijena dionica Konzuma, na 147,10 kuna, uz promet od 411,3 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙