FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SISAK - Čelnici Grupe Danieli, tvrtke ABS Italia i ABS Sisak predstavili su danas službeni početak rada čeličane u sastavu ABS Sisak u prostorima bivše Željezare Sisak. Čeličana, u koju je Grupa Danieli uložila 25 milijuna eura, prostire se na površini od 900.000 četvornih metara. Trenutno se u njoj proizvode specijalni čelici okruglice za proizvodnju prirubnica i cijevi za naftnu plinsku industriju, a u ABS-u najavljuju modernizaciju uz proizvodnju proizvoda veće dodane vrijednosti. ABS Sisak već je osigurao potražnju za proizvodima u iznosu od 4000 tona mjesečno te svoje proizvode izvozi u Italiju, Njemačku te Španjolsku, kaže predsjednik Uprave ABS-a Sisak Andrea Landini. Prema njegovim riječima čeličana, koja trenutno zapošljava 140 radnika u pogonu je pet dana tjedno, ali bi se te brojke uskoro trebale znatno povećati. Ciljevi tvrtke za idućih 15 mjeseci su doseći proizvodnju od 27.000 tona mjesečno i povećati broj zaposlenih na brojku između 200 i 250. Premijer Zoran Milanović, koji je bio na službenom otvorenju čeličane, poželio je talijanskim investitorima budu uspješni i povećaju broj zaposlenih uz opasku da taj broj više neće moći biti onoliki koliki je bio prije rata.

LIPOVLJANI - Drvna tvrtka Lipovljani Lignum, iz sastava talijanske Florian grupe, predstavila je danas novootvoreni pogon u Lipovljanima u koji je uloženo 37 milijuna kuna te je otvoreno 40-tak novih radnih mjesta. Kako je istaknuo član Uprave tvrtke Lipovljani Lignum Drago Veselčić, ta je tvrtka u sastav talijanske grupacije ušla sredinom veljače prošle godine i talijanski je vlasnik Lignum dokapitalizirao s 19,5 milijuna kuna. Tvrtka Lipovljani Lignum u prošloj je godini ostvarila 25 milijuna kuna prihoda, dok su prihodi u prvom tromjesečju ove godine iznosili 17 milijuna kuna. Ukupni prihodi u ovoj su godini planirani na razini od oko 67 milijuna kuna, rekao je Veselčić te dodao da se u 2013. planira i ulaganje od 500 tisuća eura u modernizaciju primarne proizvodnje. Florian grupa Hrvatska dio je talijanske grupacije Florian Legno, a u Hrvatskoj ima tri tvrtke - Elda drvo d.o.o Zagreb, Elvio proizvodnja Pleternica d.o.o. i Lipovljani Lignum d.o.o. Planovi grupacije Florian su dodatno širenje poslovanja u Hrvatskoj kroz te tri postojeće tvrtke, ali i preuzimanjem ili kupnjom još najmanje jednog proizvodnog pogona.

ZAGREB - Ukupni gospodarski odnosi s Turskom nakon ulaska Hrvatske u EU najvećim će se dijelom pojednostaviti, jer će početi vrijediti liberalniji odnosi koje Turska ima ugovorene s EU, no izmijenjeni vizni režim do te mjere ugrožava turističku razmjenu da hrvatski turistički djelatnici upozoravaju kako bi turisti iz te zemlje ove godine mogli gotovo posve izostati, čulo se danas u HGK-Komori Zagreb. Na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb, posvećenoj odnosima Hrvatske i Turske nakon 1. srpnja ove godine, s naglaskom na gospodarske odnose, promjene u njihovom režimu te promjene koje se odnose na vizni režim, direktorica Centra za poslovne informacija HGK Lidija Švaljek je istaknula da ulaskom u EU prestaje važiti ugovor o slobodnoj trgovini Hrvatske i Turske iz 2003. Umjesto njega, gospodarski odnosi dviju zemalja regulirat će tri sporazuma Turske s EU koji su uglavnom liberalniji od bilateralnog ugovora o slobodnoj trgovini. No, Miroslav Karamarković iz Sektora za međunarodne odnose HGK je istaknuo da će to vjerojatno značiti samo jaču tursku prisutnost na hrvatskom tržištu, a ne i obrnuto.

ZAGREB - Hrvatski sindikat prometnih pilota izvijestio je danas da piloti Croatia Airlinesa nisu prihvatili ponuđeni Kolektivni ugovor (KU), po kojem bi im plaće pale više od 20 posto, te je najavio štrajk pilota ako im Uprava nacionalnog avioprijevoznika ne ponudi bolji KU. Predsjednik sindikata Zoran Bilić rekao je Hini da su piloti na izvanrednoj skupštini sindikata, koja je održana u četvrtak, jednoglasno odbili prijedlog novog KU-a, a kako su kolektivni pregovori prekinuti 28. ožujka te je pokrenut proces mirenja, to znači da mirenje nije uspjelo te će uslijediti štrajk. No, kako datum štrajka još nije definiran, Bilić ističe da Uprava može izbjeći sukob s pilotima ako ponudi prihvaljiviji KU ili jednostavno produži važenje starog KU-a, koji je istekao 1. travnja. Prosječna mjesečna plaća pilota Croatia Airlinesa kreće se oko 3000 eura, odnosno 22.800 kuna, što je, po Bilićevim riječima, među najnižim pilotskim plaćama u Europi. Po prijedlogu novog KU-a, plaće bi pale za 20 posto, a smanjen bi bio i broj dana godišnjeg odmora, od dva do četiri dana, te broj slobodnih dana, sa 116 dana godišnje na 106 dana.

ZAGREB - Turski Eksen Holding-Süzer Group dokapitalizirao je KentBanku sa 10 milijuna eura, a dokapitalizacija je provedena prvenstveno kako bi se izvršila ekspanzija Banke na hrvatskom tržištu, priopćeno je danas iz te banke. Na jučerašnjoj Skupštini KentBank d.d. realizirana je njena dokapitalizacija u iznosu od 10 milijuna eura od strane vlasnika, turskog Eksen Holding-Süzer Group. Dokapitalizacijom je izdano 19.736 dionica nominalne vrijednosti 3.800,00 kuna shodno čemu je Eksen holding uplatio 74,9 milijuna kuna te je na taj način podignuta visina temeljnog kapitala KentBank d.d. na 201,7 milijuna kuna. Iako je do trenutka dokapitalizacije stopa adekvatnosti KentBanke iznosila 18,99 posto, ona je provedena prije svega kako bi se izvršila ekspanzija Banke na hrvatskom tržištu, kao i kontinuitet ulaganja u razvoj i proširenje njenih kapaciteta, ističu iz KentBanke. Turski Eksen Holding (Süzer Group) preuzeo je Banku Brod d.d. iz Slavonskog Broda u srpnju 2011. i početkom 2012. povećava joj temeljni kapital na 126,7 milijuna kuna, a u srpnju prošle godine dolazi do promjene imena Banke Brod d.d. u KentBank d.d. i preseljenja njenog sjedišta u Zagreb.

ZAGREB - Pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj je nastavljen i u veljači ove godine u kojoj je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prikupljeno 41.431 tonu kravljeg mlijeka, što je u odnosu na veljaču 2012. godine smanjenje za 16,7 posto. U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u veljači ove godine prikupljeno je 17,4 posto manje mlijeka. Veljača je tako osmi mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a šesti mjesec za redom smanjenje je veće od 10 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u veljači u odnosu na isti mjesec 2012. smanjena proizvodnja mlijeka i svih ostalih mliječnih proizvoda. Tako je mlijeka za piće proizvedeno 22,6 posto manje nego u veljači 2012., odnosno 18.380 tona, a proizvodnja maslaca je smanjena za 6,6 posto, na 439 tona. U odnosu na prosjek 2012. proizvodnja kravljeg sira u veljači je bila manja za 15,3 posto, fermentiranih proizvoda za 54,5 posto, vrhnja za 20,6 posto, dok je proizvodnja maslaca povećana za 21,3 posto.

ZAGREB - Kao i veći dio ovoga tjedna, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas u blagom minusu, a nešto više trguje se tek dionicama Tehnike, HT-a i Leda. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,36 posto, na 1.975 bodova, a Crobex10 0,38 posto, na 1.096 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,11 milijun kuna, što je otprilike 200.000 kuna manje nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Tehnike, kojom je ostvareno 277.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,26 posto, na 743 kune. Slijedi dionica HT-a sa 172.000 kuna prometa i blagim rastom cijene, za 0,09 posto, na 214 kuna. Promet iznad 100.000 kuna još je ostvaren i dionicom Leda, a cijena joj je oslabila 0,56 posto, na 8.751 kunu. Većina cijena dionica danas je u minusu. Najveći cjenovni pad bilježe dionice Luke Rijeke, za gotovo tri posto, te Arenaturista, za 2,67 posto.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je danas na deviznom tržištu prodajom 214,9 milijuna eura, a srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke premašio je 7,61 kunu, što je najviša razina još od početka siječnja 2005. godine. HNB je danas na deviznom tržištu prodao bankama 214,9 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,607781 kuna za jedan euro. To je prva devizna intervencija središnje banke u ovoj godini, a njom je HNB 'povukao' od banaka više od 1,63 milijardi kuna u nastojanju da utječe na smanjenje pritisaka na slabljenje kune u odnosu na jedinstvenu europsku valutu. Na tjednoj je razini, u odnosu na prošli petak, kuna na tečajnicima Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,12 posto, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,610398 kuna. Zadnji je put viši srednji tečaj eura zabilježena 5. siječnja 2005., kada iznosio 7,64 kune. Prema ostalim je važnijim valutama kuna na tjednoj razini ojačala, dok je u odnosu na jučerašnju tečajnicu prema tim valutama oslabila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙