FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OSIJEK - Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je danas u Osijeku kako se u rebalans proračuna ide već ovaj tjedan na sjednici Vlade, a usporedno s tim Ministarstvo financija pokušava, po najpovoljnijim uvjetima, doći do novca za financiranje deficita u ovoj godini. Na konferenciji za novinare održanoj u stanci današnjeg Proinvesta, Grčić je na novinarski upit koliko je najnovije zaduženje države putem najavljenog izdanja obveznica u američkim dolarima pametan potez te ide li se nakon toga u rebalans ovogodišnjeg proračuna, kazao kako se u rebalans ide već ovaj tjedan na sjednici Vlade. Usporedno s tim Ministarstvo financija pokušava, po najpovoljnijim uvjetima, doći do novca za financiranje deficita u ovoj godini. Dodao je kako će ove godine deficit, kroz predstojeći rebalans, biti još nešto niži, ali da će uštede u ovoj godini biti teško postići, a razlog tome je gotovo šest milijardi kuna novih troškova države, koje se ne mogu zaobići. Objasnio je pritom kako se radi o tri milijarde kuna kamata, članarini za EU od 1,7 milijardi kuna te troškovima saniranja brodogradnje i zdravstvenog sektora koje nismo imali prošle godine. To, istaknuo je, znači da je proračun za 2013. jedan od najzahtjevnijih proračuna ovih kriznih godina.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva financija danas su započeli sastanke s potencijalnim ulagačima u hrvatske državne obveznice denominirane u američkim dolarima, a prema nekim neslužbenim najavama, sastanci u nekoliko financijskih središta u Europi i Americi mogli bi potrajati do početka ili sredine idućeg tjedna. Sredinom prošlog tjedna agencija Reuters je, pozivajući se na izvore na tržištu, najavila da bi sastanci s ulagačima u vrijednosne papire s fiksnim prinosima uoči mogućeg izdanja hrvatskih obveznica denominiranih u dolarima, počeli 18. ožujka. Vlada u Zagrebu za novo izdanje državnih obveznica na inozemnom tržištu angažirala je Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs i JP Morgan. Nakon toga moglo bi uslijediti izdanje euroobveznica denominiranih u dolarima i podložnih uvjetima na tržištu. Hrvatski su mediji u najavama izdanja obveznica špekulirali kako bi novo izdanje državnih obveznica bilo u iznosu od oko 1,5 milijardi dolara, moguće i do dvije milijarde dolara, ako situacija na financijskim tržištima bude povoljna.

OSIJEK - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Osijeku kako je najbolji odgovor na uvoz poljoprivrednih proizvoda veća proizvodnja kvalitetne hrane u Hrvatskoj. Uvoz se ne može zabraniti, a najbolji odgovor na njega je veća proizvodnja hrane u Hrvatskoj i to hrane koja će odgovarati strogim kriterijima kvalitete, kazao je Jakovina tijekom panel rasprava kojima je završen Proinvest u Osijeku. Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić zamjerio je aktualnoj Vladi što dozvoljava nekontrolirani uvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane te zatražio da "hrvatska država konačno jednom zaustavi uvozni lobi i stane na stranu svojih proizvođača". Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić zatražio je od resornog ministra i Vlade da tu komoru izjednače u pravima s ostalim komorama, jer jedino HPK ima status dobrovoljnog plaćanja članarine. Ministar Jakovina složio se kako je Hrvatska poljoprivredna komora važna institucija te da se uskoro treba iznaći rješenje za njeno financiranje.

OSIJEK - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac na novinarski upit, u stanci današnjeg Proinvesta, o prvim iskustvima predstečajnih nagodbi izjavio je kako je to proces koji se drži pod kontrolom, nadzire se na tjednoj bazi i nada se da bi do svibnja oko 100 velikih tvrtki mogli izići iz procesa predstečajne nagodbe. Najavio je kako će se vrlo brzo donijeti rješenja u postupku predstečajne nagodbe za tvrtku "Industrogradnja", da je tvrtka "Dalekovod" blizu predstečajne nagodbe, a na ovome području poduzeća "Erdustki vinogradi", "Spačva" i "Čazmatrans Vukovar", gdje Vlada inzistira da se predstečajne nagodbe što prije završe. U ovim procesima Vlada nema ključnu ulogu, jer većinski vjerovnici su banke, i one odlučuju u kojem će smjeru ići predstečajna nagodba, ali mi to kontroliramo i ne dopuštamo da to traje u beskonačnost i da se špekulira, poručio je Lalovac.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s relativno malim promjenama vrijednosti - Crobex je pao za 0,35 posto, na 1.995,22 boda, dok je Crobex10 porastao za 0,04 posto, na 1.111,89 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 17 milijuna kuna, a još je pet milijuna kuna ostvareno blok transakcijom povlaštenim dionicama Adris grupe, po cijeni od 294 kune. Povlaštenim dionicama Adrisa u redovnom je trgovanju ostvaren promet od 2,5 milijuna kuna, uz porast cijene za 0,34 posto, na 292 kune. Najveći pojedinačni promet u redovnom trgovanju, od 3,7 milijuna kuna, imala je dionica HT-a, kojoj je cijena smanjena za 0,18 posto, na 217,37 kuna. Dionicama Diokija je pak ostvareno više od 1,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene te dionice za čak 17,81 posto, na 19,84 kune. Uz promet od gotovo 744 tisuće kuna, dionicama Maistre cijena je danas povećana za 20,27 posto, na 89 kuna. Takav se porast cijene može pripisati rješenju Hanfe, donesenom krajem prošlog tjedna, kojim se rovinjskoj tvrtki Adria Resorts odobrava objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje društva Maistra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙