FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB -Čestitke vjernicima koji Uskrs slave prema gregorijanskom kalendaru uputili su danas predsjednici Republike, Vlade i Sabora, Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko. "Želja mi je da u ovim kriznim vremenima blagdansko ozračje Uskrsa ohrabri katoličke vjernike kao i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj i ojača nadu u bolju budućnost. Želim da ih simbolika Uskrsa dodatno potakne na ustrajnu izgradnju sigurnijeg, solidarnijeg i pravednijeg života za sve građane naše domovine", stoji u čestitki predsjednika Josipovića, koji je Uskrs čestitao i msgr. Želimiru Puljiću, nadbiskupu zadarskom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije te kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom, kao i svim nadbiskupima i biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima te svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Premijer Milanović u svojoj je čestitki istaknuo da je Uskrs blagdan koji sadržajem i univerzalnom porukom potiče na zauzimanje za temeljne ljudske vrijednosti tolerancije, solidarnosti i uzajamnog poštovanja. Predsjednik Hrvatskog sabora Leko naglasio je kako perspektivom novoga početka veliki kršćanski blagdan Uskrsa vjernike ohrabruje da ustraju na putu dobra i pravednosti te skrbi za bližnje. Predsjednik Sabora ističe kako je ove godine ta poruka osnažena pozivom pape Franje tijekom njegovog svečanoga ustoličenja svim vodećim društvenim čimbenicima u svijetu da vode brigu o dobrobiti svakog čovjeka jer inače vlada uništenje.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) neslužbeno je potvrdilo da započeo međunarodni Natječaj za remont i nabavu ukupno 12 borbenih aviona tipa MiG-21 koji su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane a za što je već u proračunu za ovu godinu izdvojeno 80 milijuna kuna. Natječaj je raspisan temeljem Uredbe o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, te kao takav ne treba se objaviti u Narodnim novinama, doznaje se u MORH-u. Prema pisanjima nekih medija, u rumunjski zavod Aerostar i ukrajinski zavod Odesaviaremservice poslane su inicijalne ponude za remont. Ti zavodi o ponudama bi se trebali očitovati u roku od mjesec dana, a kako navode mediji MORH namjerava obaviti remont sedam aviona u sastavu HRZ-a i kupiti još pet MiG-ova. Zrakoplovi tipa MiG 21 u sastavu su HRZ-a još od Domovinskog rata i ove godine moraju na generalni remont.

RIJEKA - Kandidat SDP-a za još jedan gradonačelnički mandat u Rijeci Vojko Obersnel predstavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo novu temu svojih "Razgovora o Rijeci 2020" pod nazivom: "Što je zajedničko za sve Riječane?" Obersnel je u sklopu svoje kandidature omogućio građanima da iznose svoje mišljenje o nekoliko tema i to putem elektroničke pošte, komentara na internetskoj stranici ili u izravnim razgovorima po riječkim mjesnim odborima. Kako je najavio, zaključke tih razgovora ugradit će u svoj izborni program. U ovoj temi, rekao je, nastojat će dobiti odgovore građana na pitanja što su to vrijednosti zajednice, osjećaju li se isključenima iz društva te koje su to skupine građana koje su socijalno isključene. Na novinarski upit da komentira tvrdnje oporbenih političara po kojima je gradski proračun u lošem stanju, loše se njime upravlja, a grad je prezadužen, Obersnel je rekao kako je zakonom jasno uređeno kako se upravlja proračunom te da grad zadovoljava sve zakonske odredbe s tim u vezi.

VARAŽDIN - Bivši varaždinski i hrvatski atletičar Željko Knapić, još rekorder Hrvatske na 200 i 400 metara, koji je pred završetkom obilaska Hrvatske u znak prosvjeda protiv nedjelotvornosti hrvatskog pravosuđa i, po njegovim riječima, korumpiranosti i nedodirljivosti hrvatskih sudaca, danas je stigao Varaždin, gdje je pred Županijskim sudom nastavio prosvjed. "U posljednja dva mjeseca obišao sam sve županije i pred svakim županijskim sudom prosvjedovao sam sat vremena kako bih skrenuo pozornost građanima na naš pravosudni sustav koji je loš. Naime, samo u Hrvatskoj suci nisu odgovorni za svoje postupke, dok se primjerice u Njemačkoj sudac može pozvati na odgovornost zbog propusta u obavljanju svog posla i može mu se izreći zatvorska kazna do pet godina", rekao je tijekom prosvjeda u Varaždinu Knapić.Knapić je na prosvjed krenuo iz Dubrovnika i dosad je propješačio više od 1500 kilometara. Završetak prosvjeda najavio je za nekoliko dana u Zagrebu ispred Državnoga sudbenog vijeća. Usporedno s "pješačkim prosvjedom" Knapić je pokrenuo i akciju prikupljanja potpisa za skidanje imuniteta sucima i državnim odvjetnicima.

KARLOVAC - Karlovačka policija utvrdila je da pronađena mrtva riba u akumulacijskom jezeru HE Lešće nije uginula zbog ekološkog akcidenta, već je stradala na turbinama HE Gojak i nakon toga je završila u jezeru HE Lešće. "Očevidom na mjestu gdje je jučer plutala veća količina mrtve sitne ribe na akumulacijskom jezeru HE Lešće kod naselja Trošmarija, utvrđeno je da ta vrsta ribe tamo ne obitava, nego u jezeru Sabljaci", rekla je danas Hini glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenart. "Riba je podzemnim tunelom iz jezera Sabljaci dospjela na turbine Hidroelektrane Gojak gdje je uginula, te je nakon toga izbačena u akumulacijsko jezero Hidroelektrane Lešće", kazala je glasnogovornica i naglasila da nije riječ o ekološkom akcidentu, te da nije riječ o kaznenom djelu. Veterinarska inspektorica Ivana Kubelka kazala je za Hinu da je jučer u Trošmariji kod mosta za Dubrave uočen pomor ribe, po procjeni ribiča najmanje tisuću komada, te da je ona uzela uzorke riba i poslala ih na Hrvatski veterinarski institut, da se provjeri i isključi eventualna nametnička ili zarazna bolest.

ZAGREB - Brutalan zločin u zagrebačkom Markuševcu, gdje je jučer poslijepodne 53-godišnjak zadavio majku, a potom se objesio otkrio je sin, odnosno brat pokojnih, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi, dok zagrebačka policija i dalje nije otkrila motiv i pozadinu zločina. Policijski istražitelji još uvijek utvrđuju okolnosti događaja na kojem rade s državnim odvjetništvom, izvijestili su u zagrebačkoj policiji. Mlađi sin, odnosno brat pokojnih jučer je u obiteljskoj kući u ulici Fruščinje našao mrtvu 78-godišnju majku i 53-godišnjeg brata nakon čega je, oko 17 sati, pozvao policiju. Očevidom koji je uz policiju obavila zamjenica županijskog državnog odvjetnika utvrđeno je da je 53-godišnjak zadavio majku i nakon toga počinio samoubojstvo vješanjem.

DUBROVNIK - U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko osam sati na cesti Opuzen-Ušće Neretve, na predjelu Pržinovcu, kad je u kanal pun vode sletio automobil poginula je 49-godišnja vozačica, izvijestila je policija. Očevidom se utvrđuju okolnosti u kojima je u kanal sletio automobil dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 49-godišnjakinja koja je poginula na mjestu nesreće.

RIJEKA - Program Art-kina Croatia iz Rijeke u travnju obilježit će filmovi redateljica iz cijeloga svijeta, među kojima i film Alison Klayman o kineskom aktivistu i umjetniku Aiju Weiweiju. Kako su izvijestili iz Art-kina Croatia, bit će prikazan i prvi dugometražni igrani film iz Saudijske Arabije "Vadžda" redateljice Haifae Al Mansour. Francuska glumica Julie Delpy predstavit će se kao redateljica s komedijom "Dva dana u New Yorku", a na programu je i film danske redateljice Eve Mulvad "Dobar život". Prikazat će se i ciklus filmova francuskog redatelja Philippea Garella, među kojima su "Obični ljubavnici", "Hitni poljupci", "Rođenje ljubavi" i "Ne čujem gitaru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙