FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Nakon dvotjedne stanke, Hrvatski sabor će sutra nastaviti sedmu sjednicu raspravom o Vladinom konačnom prijedlogu novog Zakona o dadiljama. U odnosu na prvo čitanje zakona, ukinuta je mogućnost registriranja djelatnosti dadilja kroz trgovačka društva i zadruge, te je omogućeno da se ta djelatnost obavlja isključivo kroz registraciju obrta. Onemogućavanjem osnivanja tvrtki kroz koje bi se registrirala djelatnost dadilja, ističu u Banskim dvorima, uklonjena je potencijalna opasnost zlouporabe i manipulacije zakona, te se razgraničava ono što predstavlja institucionalni oblik skrbi za djecu od onoga što je izvan institucionalnoga. Prema zakonu, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. Poslove dadilje, koji se obavljaju u okviru registrirane djelatnosti, obavlja osoba koja ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje, a obavlja ih kao obrtnik odnosno kao zaposlenik obrta.

ZAGREB - Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) zatražila je od Ustavnog suda poništenje šest tarifnih stavki odvjetničke tarife iz 2012. koje su, kažu, neustavno i nezakonito povećane od 20 do 113 posto. Iz udruge podsjećaju da je ministar pravosuđa krajem studenoga dao suglasnost Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) na odvjetničke tarife iz 2012. s povećanjima šest stavki, uprkos pogoršanju stanja gospodarstva i padu životnog standarda građana. Time je, smatraju, prekršio odredbu Zakona o odvjetništvu koja ga obvezuje da kod davanja suglasnosti vodi računa o zaštiti socijalnih i gospodarskih interesa te jednakosti u položaju primatelja i davatelja odvjetničkih usluga. Drže da je tu riječ i o neustavnosti jer je propisana povratna primjena tarife na sve izvršene i nenaplaćene odvjetničke usluga prije 19. prosinca 2012. Stoga su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti i poništenjem šest povećanih tarifnih stavki.

ZAGREB - Antikorupcijsko povjerenstvo zagrebačke Gradske skupštine dosad je zaprimilo tri prijave građana o korupciji u gradskim vlastima, a uskoro će građani to moći učiniti i na web stranicama povjerenstva. "Građani nam i na taj način mogu poslati svoje primjedbe, mišljenja, sugestije pa čak i prijave", kazala je predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Danira Bilić na današnjoj sjednici na kojoj su razmotrili i Program suzbijanja korupcije od 2013. i 2016. Članovi povjerenstva složili su se da se dodatno moraju zaštititi osobe koje prijavljuju korupciju, kao i oštećenici te da više kontrole treba biti nad sredstvima koja se dodjeljuju športskim udugama i nezavisnoj kulturnoj produkciji, kao i nad bodovnim listama za upis u dječje vrtiće. Osim toga, za desetak dana građanima će na web strancima www.zagreb.hr s linkom na antikoprupcijsko povjerenstvo biti dostupan i anketni upitnik o korupciji u Zagrebu.

ZAGREB - Na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu optuženom za primanje mita danas su ispitani posljednji svjedoci, među njima i organizator u Core Mediji Mario Cikač koji, suprotno vlasniku te producentske kuće Vladimiru Šelebaju, tvrdi da nije bio prisutan kad je Šelebaj Svilanu isplaćivao novac. Cikač je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio i iskaz jednog od ključnih svjedoka optužbe Edvina Softića da je on u Core Mediji zaposlen na preporuku Svilana kojeg se tereti da je od 2004. do 2007. od Šelebaja primio više od 260 tisuća eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija te producentske kuće na Novoj TV. Ustvrdio je da njegov prijatelj Svilan nema veze s njegovim zapošljavanjem. Ispričao je da je gotovina u producentsku kuću dolazila kroz pozajmice i da je novac u kuverte s imenima raspoređivao Tonči Mandić, no, tvrdi da ništa ne zna o gotovinskim isplatama Svilanu. Cikač, koji je jedan od osumnjičenih za izvlačenje novca iz Core Medije, zaključio je kako je svoj iskaz spreman potvrditi i na poligrafu. Svilan će svoju obranu iznijeti 5. travnja, kada se očekuju i završne riječi optužbe i obrane, a presuda bi trebala biti objavljena 8. travnja.

ZAGREB - U tvornici Ledo u Zagrebu jutros je došlo do ispuštanja amonijaka zbog kvara na ventilu u sustavu, izvijestio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, dodajući da ozlijeđenih nema i da ovom trenutku nema opasnosti za ljude i okoliš. Sanacija je u tijeku.

ZAGREB - Deset dana nakon početka prikazivanja, film "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića i dalje čvrsto drži poziciju sada najgledanijeg filma u domaćim kinima, a dosad ga je pogledalo oko 28,6 tisuća gledatelja. Nakon iznimno uspješnog prvog vikenda, u kojem ga je pogledalo oko 11,6 tisuća gledatelja, u drugom vikendu zabilježio je porast od 25 posto, s ukupno prodanih 14,4 tisuća ulaznica, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar. Iako ga je po zaradi pretekao visokobužetni blockbuster "Carstvo velikog Oza", hrvatski film zadržao je prvenstvo u broju prodanih ulaznica. Nastavak uspješnog prvijenca "Koko i duhovi", Zagonetni dječak nastavlja niz domaćih hitova u kinima koji su nakon Koka učvrstili filmovi "Svećenikova djeca" te "Sonja i bik".

ZAGREB - Predstava "Tartuffe", u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija, premijerno će se izvesti u nedjelju, 24. ožujka, kao sedma premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u ovoj sezoni, izvijestilo je danas to kazalište. U suvremenom iščitavanju klasičnog Molierova teksta redatelj se ne bavi samo Tartuffeom, najpoznatijim hipokritom svjetske dramske literature, čovjekom za sve režime, već propituje i nisu li i svi oni koji svojom šutnjom kada je trebalo govoriti, svojim skretanjem pogleda kad je trebalo uočiti, svojim nečinjenjem kad se trebalo pobuniti - pomogli raznim Tartuffima - da postanu bahati, arogantni, bogati, društveno priznati i da uspiju u životu, stoji u najavi predstave. Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙