FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Projekt "Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku", kojim će upravljati Ministarstvo unutarnjih poslova i veleposlanstvo SAD-a radi poboljšanja regionalne policijske suradnje u suzbijanju transnacionalnog kriminaliteta, otvoren je danas na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako je ključno što je na temelju partnerskih odnosa ostvaren pomak koji je zalog za budućnost i uspješniju borbu protiv svih oblika kriminala. Vlada SAD-a prepoznala je spremnost Hrvatske da svoja iskustva prenese u regiji, rekao je te zahvalio na potpori veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije i UNDP-u. Američki veleposlanik Kenneth Herbert Merten rekao je kako je riječ o jedinstvenom primjeru regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi u kojem će hrvatski instruktori uz pomoć kolega iz SAD-a i Velike Britanije voditi tečajeve za polaznike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Britanski veleposlanik David Slinn istaknuo je kako je Hrvatska na putu prema članstvu u Europskoj uniji prošla težak i zahtjevan put te prihvatila potrebne standarde. Dodao je kako sada ima ulogu vodeće zemlje u regiji te da je razmjena iskustava ključna za razvoj i drugih zemalja u regiji. Projekt financira SAD sa 675.000 dolara.

PULA - Koaliciji IDS-a i HNS-a na idućim lokalnim izborima za Županijsku skupštinu danas se pridružio i Savez zelenih, koji je podupro IDS-ova kandidata za istarskog župana Valtera Flegu. Sporazum o suradnji potpisali su glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon, predsjednik istarskoga HNS-a Veljko Ivančić te predsjednica Županijske organizacije Zelenih Gordana Ferenčić. "Iznimno mi je drago što se naša koalicija širi i što je Savez zelenih prihvatio mjere iz Platforme 7x7. Točke na kojima ćemo inzistirati odnose se na ekološki razvoj Istre, eko poljoprivredu, eko turizam i obnovljive izvore energije", poručio je Flego. Predsjednica Županijske organizacije Zelenih Gordana Ferenčić istaknula je da je ta stranka u Fleginu programu "Platforma 7x7" prepoznala točke bliske njihovim programima, a ponajprije ih je povezalo zajedničko razmišljanje o Termoelektrani Plomin 3 s obzirom na to da se sve tri stranke zauzimaju za plin kao energent.

ZAGREB - Liberalke - ženska inicijativa HSLS-a zatražile su očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o, ocijenile su, skandaloznoj i diskriminirajućoj izjavi premijera Zorana Milanovića u kojoj je kandidatkinjama SDP-a za predstojeće lokalne izbore poručio da budu "bolje, pametnije, lukavije te će "zaboraviti da su žene i bojat će ih se". Ti stavovi predsjednika Vlade suprotni su Zakonu o suzbijanju diskriminacije, pa se postavlja pitanje zašto Milanović krši zakonske odredbe, stoji u današnjem priopćenju Liberalki koje smatraju da najmanje što premijer i predsjednik SDP-a može učiniti jest da se javno ispriča ženama. Pitaju se, među ostalim, vjeruje li Milanović da se žena u politici treba bojati te je li "sijanje straha" mehanizam funkcioniranja.

ZAGREB - Bivši HDZ-ovi ministri Berislav Rončević i Božo Biškupić danas su u nastavku suđenja u slučaju Fimi media izjavili da nikada nisu čuli za stranački crni fond niti da bi Fimi media bila marketinška agencija HDZ-a. Bivši ministar obrane i unutarnjih poslova Rončević izjavio je da je za Fimi mediju čuo 2008. kada je MUP u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama angažirao tu privatnu marketinšku agenciju za promidžbu. Agencija je za potrebe MUP-a pripremila dva video spota i nekoliko radijskih džinglova te je Rončević, nakon što su mu suradnici preporučili da ne treba raspisivati javni natječaj i da imaju pozitivna iskustva u poslovanju s Fimi medijom, s tom tvrtkom potpisao ugovor vrijedan oko 7,5 milijuna kuna. Objasnio je da su cijenu promidžbenih materijala dogovarali njegovi suradnici, a ne on. Rekao je i da mu prvooptuženi Ivo Sanader nikada nije spomenuo Fimi mediju. Rončević je od 2003. do početka 2008. bio ministar obrane i u tom razdoblju, kaže, to ministarstvo nije poslovalo ni s jednom marketinškom agencijom. Bivši HDZ-ov ministar kulture Božo Biškupić također je ustvrdio da nikada nije čuo za stranački crni fond i da bi stranka plaćala usluge "na crno". Tvrdi da mu Sanader nikada nije spomenuo Fimi mediju i da je za nju prvi put 'čuo' iz tiska kada se otkrila istoimena afera.

ZAGREB - Vojislav Blažević (54), osumnjičen je za postavljanje dviju eksplozivnih naprava u zapadnom dijelu Zagrebu u siječnju ove godine, hitno je prebačen krajem prošlog tjedna u civilnu bolnicu zbog lošega zdravstvenog stanja uzrokovanog dugotrajnim štrajkom glađu, doznaje se danas od njegovog branitelja. Njegov branitelj Branko Šerić Hini je potvrdio da je Blažević prošlog petka prebačen iz zatvorske bolnice u KBC Zagreb gdje su mu liječnici dali infuziju. "Njegovo zdravstveno stanje izrazito je teško i danas ću podnijeti zahtjev za prekidom postupka zbog njegove raspravne nesposobnosti", kazao je Šerić. O tom zahtjevu odlučit će sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskog suda Vera Polak Presečki koja nadgleda istragu protiv Blaževića, osumnjičenog za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙