FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

OSIJEK - Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) zatražio je danas da predsjednik Vlade Zoran Milanović hitno podnese ostavku ocjenjujući njegovu izjavu u kojoj se spominje građanski rat činom nacionalne izdaje. "Riječi predsjednika Vlade RH Zorana Milanović, kojima ratna razaranja i zvjerstva učinjena hrvatskom narodu od strane velikosrpskih i četničkih agresora tijekom Domovinskog rata označava kao posljedicu 'građanskog rata' a ne zločinačke agresije Srbije, Crne Gore i tzv. JNA na Republiku Hrvatsku, čin je nacionalne veleizdaje", stoji u priopćenju HDSSB-a, koje je potpisao predsjednik stranke i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, te se poziva premijera da podnese ostavku. Ocjenjuje se da su "te riječi hrvatskog premijera riječi koje ruše same temelje nastanka suverene i samostalne hrvatske države" te da ih HDSSB označava kao vrlo opasnu, povijesno, politički i činjenično netočnu kvalifikaciju. "HDSSB ovakve riječi nacionalne veleizdaje od strane premijera Milanovića ne iznenađuju jer takvu izdajničku kvalifikaciju možemo čitati i u obrazloženjima presude hrvatskih sudova u montiranim političkim procesima koje vode isti politički sudovi RH na traženje domaćih i inozemnih nalogodavaca protiv hrvatskih branitelja", stoji, uz ostalo, u priopćenju HDSSB-a koji tvrdi kako je "jedna u nizu takvih političkih presuda" i presuda hrvatskom generalu Branimiru Glavašu. U obrazloženju njegovoj presudi, uz ostalo, stoji da "do 8. listopada 1991. hrvatska država nije ni postojala, da su Zbor narodne garde i Hrvatska vojska bile nelegalne paravojne postrojbe i da u RH do 8. listopada 1991. nije bilo agresije, već se radilo o oružanom sukobu hrvatskih paravojnih postrojbi i regularne postrojbe JNA, odnosno", navodi Šišljagić, "građanskom ratu".

HDSSB ističe da godinama upozorava na probleme u hrvatskom pravosuđu i na "izopačene stavove kojih se pridržava hrvatsko pravosuđe", navodi se u priopćenju. Ocjenjuje se kako jučerašnja izjava premijera Milanovića "ali i stavovi hrvatskog pravosuđa nisu ništa drugo do najobičniji pokušaj zlonamjerne revizije Domovinskog rata", zbog čega "HDSSB osuđuje kako predstavnike izvršne vlasti, tako i pojedince iz redova pravosudne vlasti koji tvrde da je u RH vođen 'građanski rat'".

ZAGREB - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) traži ostavku premijera Zorana Milanovića zbog njegovih javnih istupa koje ocjenjuje neprimjerenima i "uvođenja verbalnog delikta" ističući kako premijer i aktualna Vlada RH nisu sposobni obavljati zadaću koju im je hrvatski narod povjerio. "HSP AS najoštrije osuđuje neargumentirane izjave premijera Zorana Milanovića upućene predsjednici HSP AS i saborskoj zastupnici Ruži Tomašić u kojima se, bez prethodno preslušanog njenog govora, na neprimjeren način obrušio na gospođu Ružu Tomašić", navodi se u dopisu upućenom danas Vladi, Hrvatskom saboru, Ustavnom sudu i medijima. "Na tragu njegovih aktualnih i prethodnih izjava uvjereni smo kako je Zoran Milanović 'slučajni' premijer jedne podobne i nesposobne Vlade", navodi HSP AS i poziva "nadležne institucije da poduzmu hitne zakonom predviđene mjere protiv premijera RH Zorana Milanovića".

SPLIT - Predsjednici županijskoga splitsko-dalmatinskog i splitskog HDZ-a Ante Sanader i Petar Škorić na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare ocijenili da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović da je svojom izjavom o "građanskom ratu" uvrijedio Domovinski rat, hrvatske branitelje, a posebice 15.000 poginulih u Domovinskom ratu. Reagirajući na dio Milanovićeve izjave u kojoj je, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom, rekao među ostalim da "Finska nije imala građanski rat nikada", Sanader je istaknuo kako je tužno i tragično da 18 godina nakon Domovinskog rata o njemu tako govore najodgovorniji dužnosnici u Hrvatskoj, a Škorić je poručio da HDZ traži ostavku ili ispriku Zorana Milanovića. "Gospodin Milanović je na bešćutan način naš sveti Domovinski rat nazvao građanski rat i tako povrijedio sve nas, sve branitelje, invalide Domovinskog rata, posebno 15.000 poginulih Hrvata u Domovinskom ratu", rekao je Sanader. Premijeru Milanoviću ne zamjeraju što je "kao mladić u najboljim godinama izbjegao braniti Domovinu, što mu je bila dužnost", ali mu, kako je rekao Škorić, "zato ne dopuštamo da omalovažava hrvatski narod i pamćenje tog naroda izvrćući činjenice i istinu o fašističkoj agresiji Srbije na Republiku Hrvatsku".

KARLOVAC - U organizaciji Odbora za branitelje HDZ-a Karlovačke županije danas je u karlovačkom predgrađu Turanj nekoliko braniteljskih udruga održalo prosvjedno okupljanje u povodu jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića u kojoj je, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom, rekao među ostalim da "Finska nije imala građanski rat nikada". Kod spomenika poginulim braniteljima, u spomen kojima su zapaljene svijeće, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Karlovačke županije Mario Mateša kazao je da su te branitelje ubili srpski i četnički agresori i jugovojska. Ustvrdio je kako je "očito" da je Milanović svoju izjavu izrekao "iskreno iz srca", te da su to "riječi koje će probuditi cijelu Hrvatsku". Koordinator Odbora za branitelje HDZ Karlovačke županije Željko Prigorac kazao je da branitelje ponižava što premijer Milanović ne zna kakav je bi Domovinski rat. Predsjednica Udruge poginulih branitelja Anđela Perak kazala je da su članice te udruge supruge Hrvata, Srba i Bošnjaka koji su poginuli za hrvatsku domovinu te da izjava premijera Milanovića "vrijeđa smrti građana koji su dali život u obrambenom Domovinskom ratu".

OSIJEK - Hrvatska udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora traži ostavku premijera Zorana Milanovića, zbog kako navodi u današnjem priopćenju predsjednik Tomislav Hajduković, "neprimjerenih, tendencioznih i arogantnih izjava". Hajduković navodi kako je "hrvatske branitelje, obitelji žrtava Domovinskog rata i logoraše koji su prošli najteže torture u srpskim koncentracijskim logorima ne samo pogodila, nego i prenerazila premijerova izjava". Da je prošao "one strahote koje smo mi prošli primjerice u Beogradu, gdje sam osobno bio u logoru, i da je Beograd glavni grad Hrvatske, onda bi možda i prošla izjava da je u Hrvatskoj bio građanski rat", naveo je Hajduković. Premijerove današnje izjave kako je krivo shvaćen "kod nas stradalnika ne prolaze, jer nije prvi put da smo duboko pogođeni s arogantnim izjavama i premijera i mnogih drugih koji nemaju osjećaja za ono što su prošli mnogi hrvatski građani na putu do slobode", stoji u priopćenju.

KISTANJE - U Kistanjama je danas došlo do verbalnog sukoba, a zatim i tučnjave između maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka te je šest osoba ozlijeđeno, potvrdila je večeras glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave. Prema do sada utvrđenom, jedan bogoslov zadobio je teške tjelesne ozljede, dok su četvorica zadobila lakše ozljede. U grupi maloljetnika s područja Kistanja za sada je utvrđeno da je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede, izvijestila je policija dodavši da su svi sudionici sukoba identificirani. U sukobu oko 13 sati sudjelovalo je 13 osoba, sedam maloljetnih Kistanjaca i osam učenika bogoslovije, kazala je glasnogovornica PU Marica Kosor i dodala da su svi sudionici sukoba odvedeni u policijsku postaju Knin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙