FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svieta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Unatoč raspadanju svoje petostranačke koalicije slovenski premijer Janez Janša mogao bi ostati na čelu manjinske vlade još nekoliko mjeseci, pa čak i do sredine godine, ocijenili su u ponedjeljak političari za Slovensku televiziju. Bivši predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar i nekadašnji Janšin najbliži suradnik Miha Brejc su se složili da bi i Janša i oporbeni čelnik ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, morali dati ostavke na svoje političke funkcije zbog negativnog nalaza Protukorupcijske komisije o transparentnosti njihove imovine, ali da Janša to neće učiniti, te da bi njegova vlada i kad postane manjinska još nekoliko mjeseci mogla funkcionirati. Građanska lista (GL), Slovenska pučka stranka (SLS) i demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koje su najavile povlačenje svojih ministara iz vlade ako Janša ne odstupi u parlamentu će vjerojatno glasovati za zakone koje je vlada parlamentu već predložila, što će jedno vrijeme onemogućiti njen pad, ocijenili su.

BRUXELLES - Ministri financija zemalja članica eurozone izabrali su u ponedjeljak nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema za novog predsjednika euroskupine, umjesto dosadašnjeg predsjednika Jeana-Clauda Juncker, koji s toga mjesto odlazi nakon osam godina. Jeroen Dijsselbloem (46), na dužnosti je nizozemskog ministra financija tek 11 tjedana i posve je nepoznat široj europskoj javnosti. Za njega se tvrdi da je dobar pregovorač i strateg. Pojavio se kao kompromisni kandidat jer dolazi iz jedne od zemalja s najvišim kreditnim rejtingom, koja je ujedna jedna od utemeljiteljica EU-a, socijaldemokrat je što odgovara Francuskoj, a podržava stroge mjere štednje, čiji je glavni zagovornik Njemačka. Jean-Claude Juncker (58), šef je luksemburške kršćansko-socijalne stranke i najdugovječniji europski vođa - u luksemburškoj vladi je od 1982. bez prekida, a premijer je postao 1995. i od tada, također bez prekida, obnaša tu dužnost. On je jedan od najuglednijih europskih čelnika, iznimno popularan u svojoj zemlji i poznat po specifičnom humoru i neposrednosti zbog čega je omiljen i među bruxelleskim novinarima. Po ocjeni mnogih, zbog njega se misli da je Luksemburg puno veća zemlja nego što doista jest. Godine 2004. nuđeno mu je mjesto predsjednika Europske komisije, što je odbio, a bio je i među najozbiljnijim kandidatima za izbor prvog predsjednika Europskog vijeća.

LONDON - Britanski princ Harry je izjavio da je u misijama protiv talibana tijekom njegovog drugog boravka ubijao pobunjenike kao topnik u jurišnim helikopterima Apache. Harry, 28-godišnji unuk kraljice Elizabete i treći u redu za prijestolje, ovoga će se tjedna vratiti nakon 20 tjedana sudjelovanja u misiji snaga NATO-a u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand. Na pitanje prije povratka iz Afganistana je li ubijao pobunjenike tijekom tog razdoblja on je odgovorio: "Da, mnogi su... Da, pucamo kada moramo, uzimamo život kako bi spasili život, no u osnovi smo više sredstvo odvraćanja no bilo što drugo". "Ako ima ljudi koji žele nauditi našim momcima, onda ćemo ih izbaciti iz igre, smatram", rekao je drugi sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane u jednom od nekoliko razgovora za medije. Talibani su rekli da će učiniti sve kako bi oteli ili ubili Harryja za njegovog boravka u Afganistanu a jedan od vođa afganistanskih pobunjenika ga je nazvao pijanim "šakalom" koji ubija nevine Afganistance.

ZAGREB - Bugarski dužnosnik je izjavio da bi zaštitari koji su savladali i tukli napadača koji je uperio plinski pištolj u glavu čelnika oporbene stranke manjinskih Turaka također mogli završiti pred sudom, izvijestio je BBC u ponedjeljak. U nedjelju u Nacionalnom kongresnom centru u Sofiji 25-godišnji Oktay Enimehmedov se popeo na podij dok je govor držao čelnik Pokreta za prava i slobode (MRF) Ahmed Dogan i uperio pištolj u njegovu glavu. Enimehmedova su zaštitari brzo svladali i bacili na pod gdje su udarali rukama i nogama. Nakon incidenta je napadač uhićen i odveden u bolnicu. Enimehmedov je koristio nesmrtonosno oružje koje se u načelu koristi za samoobranu. Zamjenik glavnog tužitelja Borislav Sarafov je za bugarski nacionalni radio rekao da njegov ured istražuje tko je sudjelovao u udaranju napadača nakon što mu je oduzet pištolj. Nedelko Stojčev, ravnatelj instituta za psihologiju ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da Enimehmedov tehnički nije pokušao ubiti Dogana. "On ga je prvenstveno htio povrijediti emotivno a ne fizički", rekao je naglasivši da je pucanj iz plinskog pištolja u najgorem slučaj mogao prouzročiti blage površinske ozljede kože.

RIJAD - Vojna intervencija u Maliju pogoršat će sukob u Africi i riskira razdvojiti ostatak kontinenta od njegovog arapskog sjevera, rekao je Egipat u ponedjeljak. Govoreći u Saudijskoj Arabiji na otvaranju arapske konferencije o razvoju, egipatski predsjednik Mohamed Mursi rekao je da je razvoj potreban kako bi se razriješio sukob u siromašnom Maliju. "Želio bih potvrditi da se nikako ne slažemo s vojnom intervencijom u Maliju jer će to razbuktati sukob u toj regiji", rekao je Mursi. "Intervencija mora biti mirna i usmjerena na razvoj i sredstva se moraju trošiti na razvoj", rekao je. "Ono što nikako ne želimo je razdvojiti arapski sjever od ostatka Afrike". Mursi je osudio otmicu talaca na plinskom polju u Alžiru prošloga tjedna i rekao da Egipat stoji uz Alžir. "Ovo je osjetljiva situacija. Mi smo protiv vojne agresije ili vojne intervencije u Maliju i bit ćemo uz Alžir... ili bilo koje situacije koja riskira sigurnost bilo koje arapske zemlje", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙