FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ADDIS ABABA - Čelnici Sudana i Južnoga Sudana suglasili su se da uspostave dugo odgađanu zonu duž sporne granice dviju zemalja što je prije moguće, što je preduvjet da nastave izvoz nafte, rekao je u subotu jedan posrednik Afričke unije. Predsjednici Sudana Omar Hassan al-Bashir i Južnoga Sudana Salva Kiir održali su dvodnevne razgovore u Etiopiji kako bi pokušali smanjiti napetosti koje su ih dovele blizu ratu u travnju. Čelnici su se u rujnu suglasili da prekinu neprijateljstva i povuku svoje vojske iz spornog graničnog područja, ali dvije strane nisu uspjele provesti sporazum. "Dogovorili su se da se što prije moraju poduzeti akcije kako bi se svi postojeći sporazumi bezuvjetno proveli", rekao je nakon summita posrednik AU-a Thabo Mbeki. Bashir i Kiir su otišli sa sumita bez obraćanja novinarima, a Mbeki nije rekao koji je vremenski rok za dogovoreno.

CARACAS - Venezuelanski parlamentarci u subotu su ponovno izabrali čvrstog saveznika predsjednika Huga Chaveza za čelnika nacionalne skupštine, čime bi on postao obnašatelj dužnosti predsjednika ako se Chavez ne oporavi od operacije karcinoma. Izborom Diosdada Cabella skupština kojom dominiraju "chavisti" učvrstila je njegov položaj treće najmoćnije osobe u vlasti, iza Chaveza i potpredsjednika Nicolasa Madura. "Kao domoljub... Prisežem da ću biti potpuno lojalan u svemu što činim, da ću braniti odmovinu, njene institucije i ovu predivnu revoluciju koju vodi naš Comandante Hugo Chavez", rekao je Cabella na polaganju prisege. On je ranije upozorio oporbene političare da ne pokušavaju iskoristiti nacionalnu skupštinu kako bi proveli zavjeru protiv naroda i rekao da će biti "uništeni" ako to pokušaju. Ako Chavez odstupi s položaja ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje zemljom kao predsjednik skupštine, a novi bi izbori bili organizirani u roku od 30 dana. Chavezov potpredsjednik Maduro bio bi kandidat vladajuće socijalističke stranke.

NEW DELHI - Na preliminarnom saslušanju u subotu na okružnom sudu u New Delhiju predočeni su rezultati testova DNK koji su povezali petoricu muškaraca s grupnim silovanjem i ubojstvom 23-godišnje studentice prošlog mjeseca koje je izazvalo gnjev indijske javnosti, javio je BBC. Tužitelj Rajiv Mohan sutkinji Namriti Agarwall je rekao da su DNK testovi središnjeg forenzičkog laboratorija pokazali da tragovi krvi nađeni na odjeći svih optuženika odgovaraju krvi žrtve. Tužitelj je također rekao da su kod optuženih nađeni predmeti koji su pripadali žrtvi. Petorica optuženih u dobi od 19 do 35 godina optuženi su za silovanje, otmicu i ubojstvo, a ako ih se proglasi krivima mogli bi biti osuđeni i na smrtnu kaznu. Sutkinja je naložila da se petorica optuženih izvedu pred sud u ponedjeljak dok bi šestom osumnjičenom trebao suditi sud za maloljetnike. Iduće saslušanje određeno je za 10. siječnja. Napad na 23-godišnju studenticu i njezinog prijatelja izazvao je bijesne prosvjede u blizini sjedišta vlade u New Delhiju i nacionalnu debatu o seksualnim zločinima. U Indiji se prijavi silovanje u prosjeku svakih 20 minuta. Petorica muškaraca službeno su u četvrtak optužena za napad na djevojku u autobusu u New Delhiju. Bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Među optuženima je i vozač autobusa. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti. Otac žrtve je tražio da silovatelji budu osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙