FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KAIRO

Egipćani su na referendumu većinom glasova odobrili nacrt novog ustava, objavili su u nedjelju islamisti pozivajući se na neslužbene izvore, a te je rezultate potvrdila i oporba. Islamističko Muslimansko bratstvo, koje je na izborima u lipnju podržalo predsjednika Muhameda Mursija, priopćilo je da je 64 posto birača podržalo nacrt ustava nakon dva kruga referenduma koji je završio u subotu. Islamisti se pozivaju na neslužbene izvore. Oporbeni čelnici također su priopćili da njihovi neslužbeni rezultati pokazuju da je većina Egipćana glasovala za novi ustav. Referendumski odbor trebao bi službene rezultate objaviti tek u ponedjeljak, pošto istekne rok za moguće žalbe.

SEUL

Nedavno lansirana sjevernokorejska raketa mogla bi ponijeti teret od pola tone i imati domet od oko 10,000 km, ocijenila je u nedjelju južnokorejska vojska, što znači da bi raketa mogla doseći i kopneni dio SAD-a. Pjongjang je 12. prosinca uspješno lansirao raketu Unha-3 koja u orbitu treba staviti jedan civilni satelit, što je prva isključivo znanstvena misija Sjeverne Koreje. U svojim procjenama južnokorejska vojska se oslanja na analizu spremnika za gorivo, koji je pao u more tijekom lansiranja, a pokupila ga je mornarica Južne Koreje. "Na temelju naših analiza i procesa simulacije, raketa može letjeti više od 10.000 km s teretom između 500 i 600 kg", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

TOKIO

Japanski car Akihito, koji je u nedjelju proslavio 79. rođendan, izjavio je sa svog balkona pred tisućama ljudi koje su ga došle pozdraviti da se savršeno oporavio nakon zahvata na srcu u veljači i dodao da moli za žrtve tsunamija od 11. ožujka 2011. Car je stajao na balkonu carske palače i pozdravio masu okupljenih u Istočnom vrtu koja je mahala japanskim zastavama. U vrlo kratkoj izjavio je naglasio da razmišlja o žrtvama potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe. "Preostaje samo par dana ove teške godine. Predviđam ih provesti u molitvi za sreću svih Japanaca i posebice onih pogođenih katastrofom". Japanski car ima tek simboličnu funkciju i nikakvih političkih ovlasti. Car Akihito je stupio na prijestolje 1989. nakon smrti oca Hirohita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙