FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je u utorak navečer sporazum ratificiran u Kongresu i izjavio kako time drži jedno od svojih obećanja u kampanji oko ustanovljavanja pravednije fiskalnosti. "Jedan od stupova moje predsjedničke kampanje bila je promjena poreza koji je bio previše povoljan za bogate na račun srednje klase", izjavio je Obama u kratkom noćnom govoru u Bijeloj kući. "Večeras smo dobili glasove demokrata i republikanaca u Kongresu", dodao je Obama. Američki Kongres odobrio je porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

LONDON - Britanski premijer David Cameron, čija zemlja 2013. predsjedava G8, pozvao je čelnike te skupine industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta da poduzmu odlučne mjere kako bi se oživjelo svjetsko gospodarstvo. "Jasno je da će se u 2013. svjetsko gospodarstvo suočiti s nesigurnošću", poručio je Cameron u pismu čelnicima Kanade, Njemačke, SAD, Francuske, Italije, Japana i Rusije. "Ambiciozni kriteriji i odlučne mjere koje mi postavimo kao čelnici osam zemalja koje čine gotovo pola svjetskog BDP-a mogu značiti konkretnu razliku koja će potaknuti gospodarstvo", poručio je britanski premijer. Kao jedan od prioriteta tijekom britanskog predsjedavanja G8 Cameron je najavio uspostavu sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a

TOKIO - Japanski car Akihito izrazio je svoje suosjećanje sa žrtvama i stradalima u tsunamiju 11. ožujka 2011. i izrazzio nadu u oporavak u željama za novu godinu naciji u srijedu. "Kakvo je ohrabrenje vidjeti da je toliko svijeta došlo u stradale zone kako bi pružilo podršku", nakon potresa i cunamija na sjeveroistoku zemlje, istaknuo je car pred više desetaka tisuća razdraganih Japanaca oko carske palače u Tokiju. Veliki napori uloženi su u izgradnju nakon te katastrofe koja je usmrtila gotovo 19.000 osoba i prouzročila nuklearnu nesreću u centrali Fukushima Daiichi. No, brojni stradalnici nisu se mogli vratiti kućama, srušenima ili nenastanjivima zbog radijacije. "Volio bih da ostanemo uz stanovnike te regije", dodao je Akihito s balkona palače, okružen članovima carske obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙