FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Potpora slovenskoj koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše koja je formirana u veljači ove godine i dalje je u padu, pa ju je uspješnom ocijenilo 20,7 posto a neuspješnom 74,5 odstotka ispitanika, u najnovijoj telefonskoj anketi koju je na 700 ispitanika proteklog tjedna za dnevni list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV provela agencija Ninamedia. Prema ispitivanju iste agencije iz rujna ove godine, vladu je ocjenjivalo uspješnom 22,9 posto ispitanika, a neuspješnom 72,6 posto. Na pitanje koju bi stranku birali da su u nedjelju izbori najviše, 17,8 posto ispitanika, opredijelilo se za oporbene Socijalne demokrate (SD), a na drugom je mjestu sa 13,3 posto Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi sadašnji premijer Janez Janša, najjača stranka u aktualnoj petostranačkoj koaliciji.

PARIZ - Bivši predsjednik Europske komisije, francuski socijalist Jacques Delors, ocijenio je da je promjena europskog ugovora prijeko potrebna, u emisiji francuske televizije BFM/Le Point, objavljenoj u nedjelju. "Mislim da je promjena ugovora, pa i sa stajališta francuskih interesa, bolja nego njezina odgoda", rekao je Delors. "Nema solidarnosti bez odricanja od suvereniteta kada je riječ o upravljanju zajedničkom valutom, postupnom usklađivanju poreznih politika i kohezijskim naporima unutar eurozone", obrazložio je. No, dodao je da "socijalni sustavi pod gospodarskim nadzorom moraju biti u ovlasti nacionalne politike". "To je danas lako: Europljani mogu birati između opstanka i propadanja", kazao je. "Primijetit ćete da (njemačka kancelarka) Merkel smjera na novi ugovor. Francuska još jednom kaže: to ćemo još vidjeti", dodao je. "Ako to ne učinimo, to jest ne konsolidiramo euro i ne postignemo kvalitetan dogovor s Velikom Britanijom, ići ćemo prema zoni slobodne trgovine. Zona slobodne trgovine bez političke moći, bez napredovanja, bez politike solidarnosti jest Europa koja će nestati", upozorio je.

LONDON - Britanski princ Harry, koji je kao pripadnik Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) razmješten u Afganistanu, u jednoj je misiji spašavanja vojne ophodnje koju su napali talibani, kako se vjeruje, ubio svog prvog talibanskog borca, izvijestili su u nedjelju britanski mediji. Drugi u redu za britansko prijestolje, služi kao topnik i navigator u helikopteru Apache a u Afganistanu je od rujna. Misli se da je Harry svog prvog talibana ubio nekoliko tjedana nakon dolaska, navodi list The Telegraph na svojoj mrežnoj stranici. Vojni izvori opovrgavaju izvješća da je on ubio talibanskog "zapovjednika", ali priznaju da je uporabio svoje oružje u toj operaciji. Oružje koje princ Harry ima na raspolaganju u Apacheu uključuje 16 raketa zrak-zemlja tipa Hellfire, dva višecijevna bacača CRV7 sa 76 raketa i top od 30mm koji ispaljuje 625 metaka u minuti. Arsenal kontrolira kopilot ili "časnik za oružane sustave" pomoću 'displaya' montiranog na kacigi s prednjeg sjedišta helikoptera. Harryeva postrojba u prosjeku "ubija" dva talibanska borca tjedno rekao je njezin glasnogovornik u vrijeme njegova dolaska u Afganistan. "On je vojnik, a vojnici čine ono što se od njih zatraži da učine", dodao je.

TIMBUKTU - Islamisti koji su zauzeli sjever Malija u nedjelju su opet rušili mauzoleje u Timbuktuu, zaprijetivši da će ih sve uništiti, nakon odluke UN-a da će onamo poslati međunarodne naoružane snage koje će se obračunati s njima. Rušenje preostalih mauzoleja u Timbuktuu koje su islamisti sve dosad bili poštedjeli događa se pošto su u petak u Gau, na sjeveroistoku zemlje, dvojici muškaraca osumnjičenih za krađu amputirane šake u ime šerijatskog zakona. Usto, prije tri dana je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se odobrava slanje međunarodnih snaga s najmanje 3.300 afričkih vojnika koncem 2013. radi oslobađanja sjevera zemlje koji je već šest mjeseci u rukama islamističkih pobunjenika. Timbuktu drže pripadnici Ansar Dine (Branitelji islama), naoružane islamističke skupine i Al Kaide islamskog Magreba (AQMI). Mohamed Alful, koji se predstavlja kao pripadnik AQMI-ja u Timbuktuu, povijesnom gradu koji je proglašen svjetskom kulturnom baštinom, opravdava vandalizam jer sve što nije islam "nije dobro i čovjek se mora klanjati samo Bogu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙