FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SYDNEY - Australija je u srijedu zabilježila očito smirivanje na požarima zahvaćenom području zahvaljujući padu temperatura, iako više desetaka požara prijeti i dalje u Novom Južnom Walesu. Približno 2000 vatrogasaca borilo se od utorka oko više od 140 žarišta, od kojih u srijedu nije još savladano tridesetak, uništavajući nastambe i stoku, rekao je šef ruralnih službi za borbu protiv požara u državi Shane Fitzsimmons. Dosad nije zabilježena nijedna ljudska žrtva. Vlasti su se zabrinule za sudbinu stotinjak osoba od kojih nije bilo vijesti na otoku Tasmaniji ali čini se da su pobjegle iz kuća.

NEW DELHI - Indija je u srijedu pozvala pakistanskog veleposlanika kako bi mu uručila prosvjednu notu zbog incidenta u Kašmiru u kojem su ubijena dva indijska vojnika. Indija je optužila Pakistan da je poslao vojnike preko crte razgraničenja u utorak u Kašmiru, području oko koga se dvije zemlje spore, i rekla da su u polusatnom oružanom sukobu dvojica indijskih vojnika ubijena a jedan ranjen. Incident se dogodio dva dana nakon sukoba u kojem je, kako je rekao Pakistan, jedan pakistanski vojnik ubijen nakon indijskog upada preko crte razgraničenja u Kašmiru. Indija niječe da su njeni vojnici prešli tu crtu. Indija i Pakistan su od stjecanja nezavisnosti 1947. vodili tri rata, do kojih dva zbog Kašmira.

NEW YORK - Ruanda se tijekom rasprave u UN-u usprotivila uporabi izviđačkih bespilotnih letjelica u istočnom dijelu Konga naglašavajući da ne želi da Afrika postane poligon za stranu obavještajnu tehnologiju. Šef mirovnih operacija UN-a Herve Ladsous rekao je tijekom zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti da misija UN-a u DR Kongu namjerava koristiti tri bespilotne letjelice u istočnom dijelu zemlje radi prikupljanja informacija u realnom vremenu. Ruanda, koju optužuju da pomaže pobunjenike a što ona demantira, jasno je dala do znanja da takve zahtjeve smatra prijevremenim. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon trebao bi sljedećih tjedana Vijeću sigurnosti podnijeti izvješće o mogućnostima poboljšanja učinkovitosti snaga UN-a u Kongu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙