FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW DELHI - Indijski premijer Manmohan Singh je u ponedjeljak pozvao na smirivanj stanja i obećao poduzeti sve za sigurnost žena nakon nekoliko dana prosvjeda protiv grupnog silovanja jedne studentice, zločina koji potresa Indiju posljednjih tjedna dana. Policija New Delhija je navela u ponedjeljak da je stotinjak ljudi, među kojima 60 policajca ranjeno u nedjelju tijekom prosvjeda, koji su u središtu prijestolnice zabranjeni. Studenticu kineziterapije (23) silovala su šestorica muškaraca u autobusu prošle nedjelje, istukli je željeznom šipkom i bacili iz autobusa, zajedno s mladićem s kojim je bila. Prema službenim podacima u Indiji je 2011. zabilježeno 256.329 slučajeva nasilja, od kojih je su u 228.650 slučajeva žrtve bile žene. New Delhi je nazvan "prijestolnicom silovanja".

MOSKVA - Pribjegavanje uporabi kemijskog naoružanja bila bi samoubojstvo sirijskog režima Bašara Al-Asada, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru u ponedjeljak na tv-kanalu Russia Today. "Ne mislim da Sirija koristi kemijsko naoružanje. To bi bilo političko samoubojstvo vlade", rekao je šef diplomacije na ruskom kanalu na engleskom jeziku. Stručnjaci drže da Sirija rapolaže stotinama tona zaliha kemijskog naoružanja iz 1970.-ih, najvećim na Bliskom istoku. Sirijski režim je prvi puta krajem srpnja priznao da posjeduje kemijsko naoružanje i zaprijetio da će ga upotrijebiti u slučaju zapadne vojne intervencije, ali nikada protiv svog naroda.

KABUL - Pakistan je iskren u potpori mirovnom procesu i dijeli cilj vlade u Kabulu koja želi talibanske pobunjenike preobraziti u politički pokret, izjavio je u ponedjeljak za Reuters viši afganistanski dužnosnik koji je htio ostati neimenovan. No dužnosnik je upozorio da bi pakistanska vlada trebala načiniti još neke poteze kako bi se održao nastali optimizam. On je također rekao da su nedavno održani izravni razgovori predstavnika talibana i izaslanika afganistanske vlade održani u Parizu bili "izuzetno korisni" za mirovne napore. Ocjene afganistanskog dužnosnika predstavljaju veliku promjenu jer je vlada u Kabulu dosad optuživala Islamabad da pomaže talibane i pruža im utočište sa svoje strane granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙