FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prosječno povećanje ukupne cijene električne energije za kućanstva od početka svibnja bit će 20 posto, dok će za poduzetništvo, odnosno sve kupce izvan kategorije kućanstva, ukupni trošak u prosjeku porasti u rasponima od 9,5 do 12 posto, doznaje se danas u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Po procjenama HEP-a, za prosječnog kupca u kategoriji kućanstva, odnosno za ona koja godišnje troše oko 3.600 KWh, poskupljenje znači da će od svibnja mjesečno za struju izdvajati 40-50 kuna više nego do sada. Vlada je o poskupljenju struje od 1. svibnja ove godine odlučila na današnjoj sjednici na kojoj je donijela četiri odluke vezane za cijenu struje - o visinama tarifnih stavki u tarifnim sustavima za proizvodnju, za prijenos, za distribuciju te za opskrbu električnom energijom. Prosječno povećanje ukupne cijene električne energije za kućanstva je 20 posto, a raspon poskupljenja se kreće od 18 do 21 posto, ovisno o karakteristikama potrošnje, odnosno radi li se o jednotarifnim ili dvotarifnim brojilima, kolika je kod dvotarifnih potrošnja u višoj i nižoj tarifi i slično, kaže glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona kojima se omogućuje objava popisa poreznih dužnika. Ministar financija Slavka Linića ističe kako izmjene Općeg poreznog zakona donose tri bitne promjene - mogućnost objave popisa poreznih dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine. Glavni razlog za predložene izmjene su enormna potraživanje hrvatske države, jer su ukupni dugovi s kamatama prešli 50 milijardi kuna. Također je ogroman broj dužnika, preko 761.000, od čega su oko 500.000 građani, a ostalo trgovačka društva i obrtnici. Popis će se objaviti na web stranicama Porezne uprave, po vrsti i visini duga. Objavit će se imena poduzeća s dugom iznad 100.000 kuna (trenutno je takvih 15.800), obrtnika s dugom iznad 50.000 kuna (trenutno ih je 31.000), te građana s dugom iznad 10.000 kuna (ima ih 85.000). Na popisu neće biti porezni obveznici kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogramiranje duga. Institut proboja pravne osobnosti uvodi kako bi se spriječila dosad raširena praksa otvaranja novih d.o.o. radi izbjegavanja plaćanja obveza prema državi i radnicima, te da se kroz njih izvlače imovina i sredstva, a ostaju radnici i dugovi. Uvodi se mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave, ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o. i dioničarima d.d. koji se služe zloupotrebama.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu kojom se od 1. svibnja onemogućuje isplata plaća bez uplate doprinosa. Po posljednjim podacima, u Hrvatskoj više od 21.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose za ukupno 121.000 radnika, što iznosi oko 80 milijuna kuna mjesečno. Ministar financija Slavko Linić ističe da se time nanosi velika šteta radnicima koji će zbog toga imati problema s ostvarivanjem mirovina. Osim toga, stvara se nelojalna konkurencija na tržištu i ugrožava sustav punjenja državnog proračuna. Uredba propisuje način provedbe plaćanja, definira subjekte provedbe plaćanja, te način i oblike postupanja Porezne uprave kad utvrdi nepravilnosti. Obveznici provedbe su banke koje provode platni promet, Fina i poslodavci koji imaju zaposlene radnike. Poslodavcima koji pokušaju isplatiti plaće bez uplate doprinosa ili ne dostave nalog za isplatu plaća, Porezna uprava će blokirati račun i neće više moći obaviti nijednu isplatu dok ne isplate plaće i doprinose. Provedba uredbe kreće 1. svibnja, tijekom svibnja će se sustav uhodavati, a od početka lipnja kreće puna primjena, rekao je Linić.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se omogućuje mladim nezaposlenim osobama stjecanje godine dana radnog iskustva kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada. Tom mjerom želi se povećati zapošljivosti mladih bez radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na rok od godine dana uz naknadu od 1.600 kuna mjesečno. Smatramo da ćemo time omogućiti mladim ljudima da dobiju godinu dana radnog iskustva koja im je uvjet za zapošljavanje, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. To nije mjera za poslodavce nego za nezaposlene osobe koje će same odlučiti hoće li se u nju uključiti. Vlada također želi olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje kroz dodatno smanjenje cijene rada. Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja doprinosa na plaću od 15,4 posto za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe. Radi jednostavnijeg sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, gdje godišnje radi oko 100.000 ljudi, predlaže se uvođenje vaučera na dnevnoj osnovi. Time će se legalizirati dio crnog tržišta rada, a sezoncima se omogućuje da rade do tri mjeseca te da im se to vrijeme prizna u radni staž.

ZAGREB - Ina grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihode od prodaje od 7,2 milijarde kuna, što je 5 posto veći prihod nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki pala za gotovo 50 posto, na 630 milijuna kuna, podaci su iz danas objavljenog konsolidiranog financijskog izvješća te naftne kompanije. S jednokratnim stavkama (koje se odnose na umanjenje vrijednosti imovine, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihod) neto dobit Ina grupe je u prvom tromjesečju pala za 61 posto, na 412 milijuna kuna. Dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amoritzacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki iznosila je 1,47 milijardi kuna i smanjena za 18 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, Ina grupa je ostvarila snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju, čak i bez prihoda iz Sirije, ističe predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. Iz Ine navode kako su, unatoč padu potražnje za gorivima na hrvatskom je za više od 10 posto na godišnjoj razini, uspjeli zadržati stabilnu prodaju i tržišnu poziciju.

POREČ - Hrvatski prijevoznici od Vlade traže hitno donošenje odluke o izradi strategije prometnog razvitka Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2023. godine, jedan je od zaključaka s 5. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore održanog u Poreču. Po riječima predsjednika Ceha prijevoznika HOK-a Vladimira Celiščaka, s obzirom na stalno povećanje cijene goriva i činjenicu da gorivo čini više od 30 posto ukupnih troškova, sudionici susreta traže da se cestovnim prijevoznicima, kojima je to osnovna djelatnost, osigura povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva. Sudionici skupa traže i ukidanje sadašnjih sedam zona rizika obveznog osiguranja vozila i formiranje jedinstvene zone za cijelu Hrvatsku, vodeći pritom računa o cijenama takvog osiguranja u zemljama u okruženju. Stajalište Hrvatske obrtničke komore je da se male privatne brodare treba osloboditi plaćanja trošarina na naftne derivate kako bi mogli opstati prilikom ulaska Hrvatske u EU s obzirom da brodari iz zemalja u okruženju imaju čak do 60 posto niže cijene goriva.

ZAGREB - Niska likvidnost sa milijunskim prometom tek jedne dionice uz blagi pad Crobexa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost dioničkog indeksa Crobexa pala je 0,06 posto, na 1.802,34 boda, dok je Crobex10 porastao za 0,17 posto, na 982,96 bodova. Redovni promet na Burzi iznosi je svega 7,8 milijuna kuna. Milijunski promet danas je ostvarila samo dionica HT-a koje je protrgovano za 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,13 posto, na 203 kune. Dionica Ericssona Nikole Tesle prodano je za 789,9 tisuća kuna, a cijena te dionice je porasla 1,41 posto, na 1.227,10 kuna. Promet od 515,6 tisuća kuna ostvarila je dionica Petrokemije čija je cijena pala 2,26 posto, na 279,33 kune. Među nešto trgovanijim dinicama pad cijene bilježe i dionice Luke Rijeka za 4,77 posto, Atlantske plovidbe 4,72 posto, Dalekovoda 2,33 posto, Janafa 1,89 posto, Ingra za 1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙