FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska uz javne investicije treba ulaganja privatnog sektora bez kojih nema izlaska iz krize, rekao je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina, koja se održava u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja. Investicije države u infrastrukturu i sektor nekretnina u nadolazećem razdoblju će biti znatne, ali poznato je da javna ulaganja ne mogu sama iznijeti teret gospodarskog oporavka, rekao je Vrdoljak. Stoga je pozvao privatne ulagače da razmisle o pojačanju investicijske aktivnosti, a Ministarstvo će im, kako je rekao, biti na usluzi. Ministar Vrdoljak najavio je izmjene niza propisa i zakona kojima bi se trebala olakšati realizacija investicija, pri čemu je na posebno mjesto stavio izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Procedura izmjena kreće za oko mjesec dana, a Vrdoljak očekuje da će postupak biti okončan do kraja godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - graditeljstva i opremanja, strojeva i alata BIAM, zavarivanja i antikorozivne zaštite i međunarodni sajam obrtništva, na kojima se do 21. travnja na 12.500 četvornih metara izložbenog prostora predstavlja 317 izlagača iz 25 zemalja. Sajmove je otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros koji je istaknuo kako će to ministarstvo, uz zakonske inicijative kako bi se stvorilo bolje okružje za poduzetnike, kroz program Poduzetnički impuls direktno utjecati na razvoj tog sektora. Podsjetio je kako je već objavljena prva grupa natječaja za potpore. Drugi ciklus natječaja bit će objavljen ovog tjedna i u fokusu će biti obrazovanje, a treći ciklus bit će objavljen do kraja ovog mjeseca i u središtu će biti jačanje međunarodne konkurentnosti i nove tehnologije. Napomenuo je kako su i Vlada i ministarstvo svjesni problema s kojima se susreću obrtnici i mali poduzetnici, kao što su nelikvidnost, regionalna nejednakost poduzetničkih kapaciteta, težak pristup kreditnim sredstvima te će se raditi na ublažavanju i rješavanju tih problema.

SPLIT - Splitski Trgovački sud danas je odgodio odluku o prijedlogu za otvaranje stečaja nad Dalmacijavinom do 9. svibnja kako bi radnici pričekali odgovor Vlade od koje su tražili da se i njima, kao radnicima Kraljevice, prije otvaranja stečaja isplate zaostale plaće. Sudac Ivan Basić će naknadno donijeti odluku o mjerama osiguranja, to jest o postavljanju privremenog stečajnog upravitelja i zabrani raspolaganja imovinom. "Tražimo isto ono što je hrvatska država obećala radnicima Kraljevice, a to je da će im isplatiti sva potraživanja iz kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine, i to prije otvaranja stečaja. Želimo vjerovati da će država, s obzirom da su Kraljevica i Dalmacijavino u njenom vlasništvu, pravičnim odnosom pokazati da u ovoj zemlji jednako vrijede ljudska i radnička prava ma gdje se tko nalazio. Zato smo prošlog tjedna Vladi uputili zahtjev da se u slučaju Dalmacijavina postupa kao i s Kraljevicom", kazao je novinarima nakon odluke suca predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Vlada je na sjednici 22. ožujka zaključila kako je Dalmacijavino prezaduženo, nelikvidno i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom tako da su se stekli uvjeti za stečaj.

ZAGREB - Ulaganje u plemenite kovine u vremenima krize papirnatog novca za investitore je vjerojatno najbolja mogućnost za spašavanje imovine, rečeno je danas na "Zagreb Elementum 2012.", prvoj hrvatskoj konferenciji o ulaganju u plemenite kovine. U idućim godinama, do 2016., uslijed pritiska tereta prezaduženosti europskih gospodarstava, posljednji izlaz moglo bi biti tiskanje novca, a bez prethodnog inflacijskog zamaha, monetarna će reforma biti teško provediva. U takvim okolnostima, ulagačima su zlato i srebro najbolje osiguranje za zaštitu od inflacije i posljedica moguće monetarne reforme, tvrdi njemački financijski stručnjak Thorsten Schulte koji je predstavio svoju knjigu "Spasite imovinu ulaganjem u srebro". Oba plemenita metala imaju veliku prednost u odnosu na dionice i nekretnine, pri čemu je srebro čak i bolje od zlata. Godišnja potražnja za zlatom u većini se slučajeva temelji na nakitu i investicijama, a samo manji postotak otpada na industriju, dok se srebro često koristi u realnom gospodarstvu. U svaki mobilni telefon ugrađeno je gotovo 250 miligrama, a više od 90 posto solarnih ploča sadrži srebro. Srebro također nalazimo u mnogim tehnologijama budućnosti.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) izvijestila je danas da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio tužbu Hrvatskog telekoma (HT) na regulatornu odluku HAKOM-a kojom je HT-u odredio okvirne uvjete pod kojima je obvezan drugim operatorima na tržištu davati pristup izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi i to tako da je mogu koristiti i drugi operatori javnih komunikacijskih usluga u Hrvatskoj pod jednakim i konkurentnim uvjetima. Time je, kako navode iz HAKOM-a, u potpunosti završen i trogodišnji postupak i potvrđena ispravnost HAKOM-ove odluke da je reguliranje uvjeta pristupa izgrađenoj svjetlovodnoj pristupnoj infrastrukturi jedini jamac potpunog razvoja tržišta na dobrobit krajnjih korisnika u pogledu nižih cijena i bolje kvalitete usluge te kontinuiranog ulaganja u nove pristupne infrastrukture.

ZAGREB - Kompanija Bluehouse Capital ulaže 50 milijuna eura u Point shopping center, prvi trgovački centar za susjedstvo, čija je gradnja počela ovog proljeća u zagrebačkom naselju Vrbani, a otvorenje centra očekuje se idućeg proljeća, izvijestili su predstavnici investitora. Bit će izgrađen na površini od 40.000 četvornih metara, na četiri podzemne i dvije nadzemne etaže s garažom, sadržavat će više od 50 lokala za najam i oko 500 mjesta za parkiranje. Želimo da novi trgovački centar postane glavni kvartovski trg, budući da u uokolo živi oko 60.000 stanovnika, te novo svakodnevno okupljalište stanovnika zapadnog dijela Zagreba, kažu investitori. Bluehouse Capital je "private equity" kompanija koja upravlja ulaganjima u nekretnine, a aktivna je na tržištima nekretnina srednje i jugoistočne Europe. Upravlja nekretninama ukupne vrijednosti 900 milijuna eura. Osim u Hrvatskoj, gdje je prisutan od 2007. godine, aktivan u Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji, a trenutno širi poslovanje na srednjoeuropske zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

ZAGREB - Google najavljuje pokretanje programa "Google Engage za agencije" koji je dizajniran kako bi pomogao hrvatskim web profesionalcima. Agencije za oglašavanje, webmasteri, SEO i SEM stručnjaci i svi oni koji pružaju web usluge klijentima sada se mogu prijaviti za sudjelovanje u programu i dobiti podršku Googlea, priopćeno je iz tvrtke Google za regiju Adriatic. Napominju kako će sudionici programa imati besplatan trening i dodatne obrazovne resurse, profesionalne marketinške alate i materijale, promotivne kupone i podršku koja im je potrebna kako bi njihovi klijenti imali što učinkovitije kampanje. Program "Google Engage za agencije" službeno će biti predstavljen u Hrvatskoj 26. travnja u Zagrebu, kada će na jednodnevnom seminaru sudjelovati nekoliko stotina ljudi iz cijele zemlje koji se bave uslugama digitalnog marketinga.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi do podneva se najviše trgovalo dionicama AD Plastika, Petrokemije i HT-a, pri čemu su Crobexi u blago pozitivnom području i to ponajviše pod utjecajem rasta europskih burzovnih indeksa. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,11 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 0,17 posto, na 1.008 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna više nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom AD Plastika, 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 1,73 posto, na 125 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, s 1,3 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 4,05 posto, na 314,99 kuna. Milijunski promet ostvaren je do podneva još i dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,28 posto, na 217,11 kuna. Ostalim izdanjima slabo se trguje, a pritom bilježe tek blage cjenovne oscilacije.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu, blago oslabila prema euru, za 0,005 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,470285 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku za 0,04 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,92 posto i britanskoj funti za 0,24 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,217466 kuna, dolara 5,682121 kunu i funte 9,064780 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙