FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prijedlogom da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna, želi se pomoći mladima koji to hoće da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja, izjavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Mrsić je odbacio kritike da se time nezaposlene mlade ljude dovodi u "robovlasnički odnos". Naprotiv, želi se dokinuti praksu volontiranja po kojoj su mladi radili kod poslodavca bez plaće, staža i sustava obrazovanja, kazao je. Mrsić ističe da u programu neće moći sudjelovati poslodavci koji su davali poslovno uvjetovane otkaze ili koji ne isplaćuju plaće i doprinose. Mrsić kaže kako to zapravo nije nova mjera, samo je dosad bila ograničena na javnu upravu. To sada želimo proširi i drugim zanimanjima i uvesti puno strožu kontrolu. Lani je time bilo obuhvaćeno oko 5000 osoba, a očekuje da će ove godine oko 10.000 mladih ljudi ući u taj sustav "državne stipendije". Najavio je da bi Vlada odgovarajući zakonski prijedlog trebala razmotriti sljedećeg tjedna, tako da bi se u Hrvatskom saboru mogao naći oko 1. svibnja.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) osigurala je dovoljne količine električne energije za svoje kupce, tako da ne očekuje probleme u opskrbi električnom energijom za vrijeme remonta NE Krško, potvrdili su danas u HEP-u. Za vrijeme remonta nuklearke, HEP će potrebe potrošača podmiriti proizvodnjom hidroelektrana, termoelektrana, proizvodnjom povlaštenih proizvođača te uvozom električne energije, kažu u HEP-u. Nuklearna elektrana Krško ovaj će vikend biti isključena s mreže, u subotu, 14. veljače, započinje redovni remont koji će, kako je predviđeno, trajati do 25. svibnja. HEP je 50 postotni suvlasnik nuklearke i sukladno tomu preuzima polovicu ukupne raspoložive snage i električne energije na pragu NEK-a. Tako je u prvom tromjesečju ove godine HEP iz nuklearke Krško preuzeo 751 milijun kilovatsati (KWh) električne energije, čime je pokrio 16 posto potrošnje u prvom kvartalu. Ukupna je potrošnja struje u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine bila oko 4,7 milijardi KWh, što je oko 0,6 posto manje u odnosu na planiranu.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora i Zagrebačka banka objavile su danas natječaj za dodjelu "Donacije godine 2012", namijenjen najuspješnijim projektima iz sfere tradicijskog obrtništva. Donacija je u iznosu od 300 tisuća kuna, a bit će dodijeljene tri nagrade za tri projekta - prvonagrađeni projekt dobit će 150 tisuća kuna, drugonagrađeni 100 tisuća kuna i trećenagrađeni 50 tisuća kuna. Donacija će se dodijeliti obrtnicima za projektni prijedlog osmišljavanja cjelokupnog originalnog proizvoda temeljenog na prepoznatljivom tradicijskom motivu, prepoznatljivoj obrtničkoj tehnici ili za proizvode koji u sebi sadrže elemente tradicijskog i obrtničkog umijeća. Teme unutar kojih je moguće prijaviti projektni prijedlog su "Dom i prostor", "Odjeća, obuća i nakit" i "Poslovna oprema i darovi". Rok za predaju prijava je 25. svibnja.

ZAGREB - Odlazak hrvatskih građana u kupnju preko granice i dalje je na razini od oko 15 posto kućanstava koja odlaze u nabavke u susjedne zemlje, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatske provedeno u ožujku. Početkom ove godine najviše su u drugim/susjednim zemljama kupovali odjeću i obuću (65 posto), bezalkoholna pića, meso i mesne prerađevine (po oko 42 posto), mliječne proizvode, sredstva za pranje/čišćenje u kućanstvu (po oko 39 posto), proizvode osobne higijene, kavu, cigarete (po oko 32 posto), alkohol (25 posto). Povoljnije uvjete kupovanja u susjednoj zemlji najviše su koristili potrošači u Istri/Primorju, te zatim u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, napominju iz GfK. Tako u kupovinu preko granice najviše idu stanovnici Istre, Primorja i Gorskog kotara, 37 posto tamošnjih kućanstava u zadnja je dva mjeseca kupovalo u inozemstvu. U sjevernoj Hrvatskoj 19 posto kućanstava bilo je u kupovini u izvan granica zemlje te 18 posto njih iz Slavonije. Najmanje pak u kupovinu u susjedne zemlje idu kućanstva iz Like, Korduna i Banije, njih 7 posto.

ZAGREB - Nexe gradnja, tvrtka u sastavu Nexe Grupe, započela je s radovima na gradnji trgovačkog centra u zagrebačkoj Dubravi, ukupno vrijedne oko 14 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke. Investitor je tvrtka Oporovec gradnja, a rok završetka radova je početak rujna ove godine. Nexe gradnja je trenutačno angažirana i kao izvođač radova na nizu projekata u niskogradnji i visokogradnji, a jedan od većih je projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Muzičke akademije u Zagrebu površine 8.000 četvornih metara, koji bi trebao biti završen na proljeće 2013. Ugovorena vrijednost svih radova u tijeku Nexe gradnje je više od 200 milijuna kuna. Nexe gradnja trenutno zapošljava 170 radnika.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon tri dana pada, danas je porastao za 0,49 posto, na 1.831,63 boda, a Crobex10 povećan je za 1,24 posto, na 1.007,45 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 19,7 milijuna kuna, a svega su tri dionice imale milijunske promete. Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, od 7,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,84 posto, na 219,19 kuna. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 4,3 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,83 posto, na 288,90 kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle dobila je na cijeni za 2,59 posto i dan uz promet od 1,3 milijuna kuna završila na 1.229 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙