FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Ministarstvo poduzetništva i obrta krenulo je natječajima iz programa "Poduzetnički impuls 2012" i danas je objavljen prvi ciklus s natječajima za osam projekata poticanja malog i srednjeg gospodarstva, izjavio je u Varaždinu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i najavio da će u iduća dva tjedna biti objavljeno još 16 natječaja. Bespovratne potpore će Ministarstvo u prvom ciklusu dodjeljivati za razvoj i primjenu inovacija, normizaciju i znakove kvalitete, za brzorastuće tvrtke - gazele, žene poduzetnice, poduzetnike početnike, mlade u poduzetništvu, za obrazovanje u poduzetništvu te za cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo. Natječaj će biti otvoren do 14. svibnja, a bespovratne potpore će se kretati u iznosima od 50 tisuća do 700 tisuća po pojedinom projektu. Maras je najavio da će se 60 posto sredstva dodjeljivati prilikom odabira projekta, a 40 posto po izvršenju. "Za neke projekte se traži dio participacije, no većinom su sredstva bespovratna i u stopostotnom iznosu onoga što se traži", rekao je Maras te dodao da se svih 24 programa namjerava izvršiti u iduća četiri mjeseca. Ukupni iznos "Poduzetničkog impulsa" je 376 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Festivalu vina i hrane Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) koji se od danas do 15. travnja održava u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol sudjeluje oko 140 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je oko sto vinara, dok su ostali proizvođači raznih delicija, a svi će ukupno predstaviti više od 200 brendova. Festival je otvorio ministar turizma Veljko Ostojić ističući kako su vino, hrana i doživljaj povezan s njihovim kušanjem sastavni dio hrvatske turističke ponude i sve važniji motiv dolaska turista u Hrvatsku. I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističe kako Hrvatska ima puno toga za ponuditi u vinima i hrani što će biti važno i po ulasku u EU. Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve što može za unapređenje vinarstava i vinogradarstva koje u Hrvatskoj, kazao je Jakovina. Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj je pod vinogradima površina od oko 33 tisuće hektara, izvozimo oko 1,5 milijuna litara vina te već imamo oko 100 robnih marki-brendova vrhunskih vina, a vjeruje da i u tom smislu Hrvatska može biti još uspješnija.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da je "s terena" iz više mjesta dobio informacije o velikim štetama na voćarskim kulturama uzrokovanim nedavnim mrazom, te da njegovo ministarstvo čeka na poteze župana i regionalne uprave oko proglašenja elementarne nepogode, kao i da povjerenstva naprave procjenu šteta, pa će onda vidjeti na koji način može pomoći. Jakovina je to rekao prigodom današnjeg otvaranja festivala Zagreb Wine Gourmet Weekenda, istaknuvši kako se nada da su voćari iskoristili mogućnosti za osiguranje nasada jer Ministarstvo poljoprivrede participira s 20 posto u pokrivanju premije osiguranja. Nada se da će procjene ipak pokazati kako sadašnje štete nisu jako velike. Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska voćarska zajednica jučer su zatražili da se proglasi elementarna nepogoda zbog šteta koje je voćarstvu na području čitave zemlje prouzročio nedavni mraz, a koje se, po njima, procjenjuju na više od 894 milijuna kuna. Zatražili su i da država voćarima nadoknadi 30 posto iznosa štete.

ZAGREB - Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske upozorio je danas da novo sudsko svjedočenje hrvatskih članova Uprave Ine pokazuje istinu kako se upravlja strateškim hrvatskim resursima, te kakva je stvarna situacija, ali samo unutar menadžmenta, jer za radnike malo tko pita. Sindikat u priopćenju podsjeća kako je već više puta upozoravao na poteze koji su Inu, poduzeće od državnog interesa, doveli do uloge "maloga od palube" unutar MOL Grupe - od same prodaje, preko restrukturiranja i tihog otpuštanja radnika do smanjenja plaća. Trenutno su u tijeku kolektivni pregovori u kojima je poslodavac zaključio da radnicima Ine nije spreman povećati plaće, a zaposlenima u maloprodaji ima namjeru znatno smanjiti plaće, bez obzira na dobit. Sindikat ističe da plaće u Ini nisu povećane već dvije godine, i to sve u jeku spoznaje kako je dijelu Uprave Ine plaća povećana do nama nezamislivih iznosa, navode iz tog sindikata. Od hrvatskih članova Uprave Ine i države kao vlasnika sindikat traži da napokon počnu štititi hrvatske interese i interese radnika. U protivnom će sindikat i radnici morati sami braniti svoje interese.

RIJEKA - U riječku luku na kontejnerski terminal Brajdicu uplovio je najveći kontejnerski brod koji je ikada uplovio u riječku luku, brod "Maersk Karlskrona", dugačak 318 metara, kapaciteta 7900 kontejnera.Tvrtka Jadranska vrata d.d., koncesionar kontejnerskog terminala Brajdice, navodi da je riječ o brodu brodara "Maersk Line" koji pod liberijskom zastavom redovito plovi između Dalekog istoka i sjevernog Jadrana. Iz tvrtke Jadranska vrata su najavili osnutak nove tvrtke koja će, u suradnji s Hrvatskim željeznicama, obavljati poslove vezane uz redoviti tjedni prijevoz kontejnera vlakovima u Zagreb, Beograd i Budimpeštu. Po podatcima iz tvrtke Jadranskih vrata, u prva tri mjeseca ove godine na kontejnerskom terminalu Brajdici ostvaren je promet od 33.000 kontejnera, što je 1,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Na takav rezultat, napominju, utjecalo je loše vrijeme u veljači, a do kraja godine očekuju da će promet od pet do šest posto biti veći nego prošle godine.

OPATIJA - Festival mladih hrvatskih vina i autohtonih delicija "Gast Expo 12" otvoren je danas u Opatiji, a do nedjelje na njemu se predstavljaju 72 izlagača. Na sajmu su ponuđeni domaći specijaliteti poput sira, pršuta, slavonskog kulena, maslinovog ulja, vina i dr. Sajam je prodajni, a za posjetitelje je priređeno kušanje vina i specijaliteta. U sklopu sajma opatijska Ugostiteljska škola predstavit će koktele, a liburnijski kuhari pripremiti "divovsku fritaju sa šparogama i škampima". Najavljeno je predstavljanje projekta "Cesta domaće hrani" te autohtonih jela s liburnijskog područja. Slastičari će predstaviti vinsku tortu, koja je posebno spravljena za sajam, a ocjenjivački sud izabrat će najbolja među izloženim vinima.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u ožujku u odnosu na veljaču bile više za 0,7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine bile su veće za 5,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u ožujku su na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,8 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u ožujku u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 39,2 posto, ponajviše pod utjecajem 57,8-postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U prerađivačkoj industriji proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 4,2 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 3,8 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 19,9 posto.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,35 posto, na 1.837,99 bodova, dok je Crobex10 povećan za 0,15 posto, na 1.008,99 bodova. Redovni promet Burze iznosio je skromnih 9,7 milijuna kuna, a svega su tri dionice imale milijunske promete. Promet od 1,25 milijuna kuna ostvaren je dionicom Petrokemije, čija je cijena porasla 2,07 posto, na 294,88 kuna. Povlaštena dionica Adris Grupe imala je 1,2 milijuna kuna prometa uz porast cijene od 0,47 posto, na 215 kuna. Promet od milijun kuna ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 1,30 posto, na 1.245 kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 843,2 tisuće kuna, a cijena im je pala za 0,54 posto, na 218 kuna. Visok rast cijene imala je danas dionica Diokija, za 11,69 posto, na 36,30 kuna, a njome je ostvareno 677,6 tisuća kuna prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙