FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) potpisali su danas pismo namjere kojim se HZZ uključuje u provedbu Vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" kojim se nastoje postići uštede energije u zgradama i radnim prostorima u vlasništvu ili najmu Vlade i njezinih ustanova. Pismom namjere HZZ i UNDP utvrdili su suradnju na edukaciji zaposlenika i realizaciji mjera povećanja energetske učinkovitosti u objektima u vlasništvu ili korištenju HZZ-a. S obzirom da HZZ djelatnost obavlja u 120 objekata u vlasništvu i zakupu, ukupne površine 31.000 četvornih metara, prema riječima v.d. ravnateljice Ankice Paun Jarallah očekuju se znatne uštede energije te uspostava sustavnog gospodarenja energijom u objektima Zavoda.

ZAGREB - Nadzorni odbor Ine odobrio je prijedlog Uprave o raspodjeli prošlogodišnje dobiti koja se u cijelosti treba rasporediti u zakonske rezerve i zadržanu dobit, izvijestili su iz Ine putem Zagrebačke burze. Nadzorni odbor Ine na jučerašnjoj je sjednici "prihvatio izvješće o stanju društva i odobrio prijedlog Uprave za raspodjelu dobiti Ine koja se u cijelosti treba rasporediti u zakonske rezerve i zadržanu dobit (tj. Uprava ne predlaže isplatu dividende za 2011.)", navodi se u izvješću sa sjednice Nadzornog odbora objavljenog na Burzi. Nadzorni je odbor dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje za 2011. s izvještajem neovisnog revizora. Po konsolidiranom računu dobiti i gubitka Ina grupe, neto dobit grupe u prošloj godini je iznosila 1,8 milijardi kuna, što je povećanje za 848 milijuna kuna, ili za 89 posto u odnosu na 2010. Ukupni prihodi od prodaje Ina grupe ostvareni su u iznosu od 30,03 milijarde kuna, ili 16 posto više u odnosu na 2010. Podaci iz nekonsolidiranog računa dobiti i gubitka Ine d.d. pokazuju da je matična kompanija prošle godine ostvarila neto dobit od oko 1,97 milijardi kuna, što je za 200 milijuna kuna, ili za 11,3 posto veća dobit nego godinu prije.

ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je danas na svojoj web stranici prve natječaje iz programa "Poduzetnički impuls 2012.", a riječ je o natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava za osam projekata na koje se zainteresirani mogu javiti, odnosno poslati svoje zahtjeve do 14. svibnja. Natječaji se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava za projekte - Razvoj i primjena inovacija, Normizacija i znakovi kvalitete, Gazele, Žena poduzetnica, Poduzetnik početnik, Mladi u poduzetništvu, Obrazovanje za poduzetništvo i Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo. Hrvatska je Vlada 22. ožujka prihvatila plan poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnički impuls", vrijedan 376 milijuna kuna. Plan predviđa 25 mjera bespovratnih potpora, a mjere su usmjerene u četiri prioritetna područja - konkurentno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo te unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture.

MASLINICA - U mjestu Maslinica na otoku Šolti danas je otvorena nautička luka sa 50 vezova, od kojih je 10 za megajahte, u koju je njemački poduzetnik Hartmut Lademacher uložio četiri milijuna eura. Ova je nautička luka u neposrednoj blizini dvorca i Hotela "Martinis Marchi", u čiju je obnovu Lademacher ranije investirao deset milijuna eura te je skupa sa 120 metara rive, koja je ranije bila uvala, sada po prvi put u Maslinici izgrađeno pristanište za trajekte i katamarane. Petar Pamin, direktor tvrtke "H.L. Dvorac", koja upravlja nautičkom lukom i dvorcem "Martinis Marchi", istaknuo je kako planiraju ove godine u nautičku luku primiti oko pet tisuća brodova sa oko 25.000 turista. Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić istaknuo je kako je nautička luka u Maslinici važna za razvoj hrvatskog nautičkog turizma koji ostvaruje više od deset posto ukupnog turističkog prometa. Istaknuo je kako će Hrvatska ove godine, prvi put, dobiti strategiju razvoja turizma te da će Ministarstvo nastojati razriješiti privatizaciju tvrtki koje su pretežito u državnom vlasništvu, a pokušat će razriješiti i problematiku turističkog zemljišta.

ZAGREB - Hrvatska industrija u veljači je zabilježila pad prometa na mjesečnoj razini, a smanjene su i nove narudžbe, dok je rast prometa i narudžbi zabilježen na godišnjoj razini. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u veljači je u odnosu na siječanj pao za 3,5 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast prometa industrije za 0,7 posto. Kumulativni podaci za prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 1,6 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u veljači u odnosu na siječanj bilježi pad narudžbi za 12,6 posto. U odnosu na veljaču 2011. narudžbe su porasle za 17,1 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi na godišnjoj je razini zabilježila rast narudžbi i u siječnju, a ukupno su u prva dva ovogodišnja mjeseca narudžbe porasle za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u veljači je u odnosu na siječanj bio nominalno manji za 1,3 posto, a realno za 2,1 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2011. godine, nominalno porastao za 3 posto, a realno za 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini pad je zabilježen u većini trgovačkih struka. Po podacima DZS-a, prodaja motornih goriva i maziva je u veljači u odnosu na siječanj, unatoč rastu cijena naftnih derivata, nominalno pala za 4,6 posto. U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio od 38,1 posto, promet je na mjesečnoj razini nominalno porastao za 2,1 posto, a na godišnjoj je razini porastao za 5,9 posto.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi stagniraju, a tržište je bez jasnih smjernica, jer nema vijesti koje bi potaknule življu aktivnost investitora. Većinu jutra Crobex indeks proveo je u minusu, da bi oko podneva bio u plusu od 0,1 posto, na 1.833 boda. Crobex10 porastao je, pak, skromnih 0,06 posto, na 1.008 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 4 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer oko podneva. Najveći promet zasad bilježi dionica Petrokemije, oko 600.000 kuna, pri čemu joj je cijena nastavila silaznom putanjom. Do podneva je bila u minusu 1,6 posto, skliznuvši na 286 kuna. S prometom od oko 550.000 kuna, slijedi Valamar Adria Holding, s padom cijene od 0,8 posto, na 102,23 kune. Najveća dobitnica dionica je Diokija, kojoj je cijena porasla više od 9,5 posto, na 35,98 kuna, uz promet od 410.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema kuni za 0,01 posto, dok je na tjednoj razini, prema tečajnoj listi utvrđenoj prošli petak, kuna ojačala prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,473361 kunu. Na tjednoj su razini prema kuni oslabile i ostale promatrane valute, američki dolar za 0,73 posto, britanska funta za 0,23 posto, a švicarski franak za 0,02 posto. Na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a srednji tečaj dolara iznosi 5,681868 kuna, funte 9,053133 kune, franka 6,220544 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnicu središnje banke kuna je oslabila prema franku za 0,08 posto, dok je ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema dolaru za 0,25 posto, a prema funti za 0,28 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙