FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog da se ministarstvima i tvrtkama u većinskom vlasništvu države omogući plaćanje predujmom u ugovorima koje sklapaju kao naručitelji. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da tim prijedlogom ova Vlada ide u drugom smjeru od bivše Vlade koja je neizvršavanjem obveza u velikoj mjeri uzrokovala i generirala nelikvidnost u gospodarskom sustavu. Ne samo da ćemo preuzeti i platiti svoje obveze na vrijeme nego ćemo omogućiti avansno plaćanje u svim poslovnim aranžmanima koje sklapaju korisnici državnog proračuna, poput ministarstava i sličnih tijela, ili trgovačka društva u većinskom vlasništvu države, rekao je Čačić. Naravno da će avansno plaćanje predstavljati određeni trošak za Vladu, državu i državne tvrtke, ali taj je trošak nemjerljivo manji u odnosu na pozitivne efekte, ocijenio je Čačić. Prema odlukama o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje kao naručitelji sklapaju proračunski korisnici, te trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, predujam iznosi 10 posto ugovorene cijene bez PDV-a. Mjera plaćanja predujmom odnosi se na ugovore o građenju i ugovore o uslugama koji uključuju radove koji su samo sporedni uz glavni predmet ugovora, a kod proračunskih korisnika je definirano da se provodi kada je procijenjena vrijednost radova ili usluga jednaka ili veća od dva milijuna kuna.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici tvrtki Kermas Vod Četiri, tvrtki poduzetnika Danka Končara, dala koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji otok Sveta Katarina - Monumenti u Puli, u sklopu projekta Brijuni Rivijera, a u svrhu izgradnje i korištenja luka posebne namjene - Luka nautičkog turizma - Sveta Katarina. Koncesija se daje na rok od 50 godina (od sklapanja ugovora o koncesiji), a tvrtka Kremas Vod Četiri plaćala bi godišnju koncesijsku naknadu od 2,20 kuna po metru kvadratnom te promjenjivi dio u iznosu od 2,10 posto od ukupnog godišnjeg prihoda. Prema odluci, ovlaštenik koncesije dužan je u roku pet godina dovršiti izgradnju i predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu. Končar je također dužan u roku tri godine dostaviti garanciju banke na iznos od 15,8 milijuna kuna, što je sedam posto od ukupne vrijednosti investicije koja iznosi 226 milijuna kuna. Također u roku tri godine mora dostaviti lokacijsku dozvolu. Javni poziv za davanje koncesije bio je objavljen u rujnu prošle godine, a 16. siječnja ove godine javno su otvorene ponude za lokaciju Sveta Katarina - Monumenti. Pristigle su dvije punude, ali je samo ponuda Končareve tvrtke Kermas Vod Četiri iz Vodnjana bila potpuna. Ta je tvrtka u svojoj ponudi navela da u dvije marine namjerava uložiti 29,97 milijuna eura te još 16 milijuna eura u hotel i druge ugostiteljsko-turističke sadržaje, a predvidjela je zapošljavanje 160 radnika.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) traže da se proglasi elementarna nepogoda zbog šteta koje je voćarstvu na području čitave zemlje prouzročio nedavni mraz, a koje se procjenjuju na više od 894 milijuna kuna. Tražimo da država voćarima nadoknadi 30 posto iznosa štete, što bi bilo oko 247,3 milijuna kuna, kazao je glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković na današnjoj konferenciji za novinare. Procjenjuje i kako će, s obzirom na štete, cijene voća porasti za minimalno 50 do 70 posto, a očekuje se i udvostručnje uvoza koji je inače godišnje između 150 i 170 milijuna eura. Ivković je podsjetio da su se početkom ovog tjedna, 9. i 10. travnja, temperature spustile do minus 8 stupnjeva Celzijevih i to u fazi pune cvatnje voćaka, što je prouzočilo štete koje, prema prvim procjenama, iznose oko 90 posto, a na nekim voćnim kulturama i 100 posto. Ukupne štete na voćnjacima procjenjuju se na 894,5 milijuna kuna, kazao je Ivković dodavši kako voćari sami ne mogu sanirati štete te traže pomoć države. Ivković je naveo i da velik dio voćara još nije dobio poticaje te zamolio ministra poljoprivrede da se oni što prije isplate jer voćnjake treba održavati.

ZAGREB - Ruska banka Sberbank se, nakon akvizicije Volksbank Internationala u kojem je i Volksbank Hrvatska, okreće izgradnji poslovne baze i definiranju poslovne strategije, a o investicijskim planovima u regiji i Hrvatskoj javnost će moći više doznati u srpnju, rekao je zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Sergej Gorkov na današnjoj konferenciji za novinare. Na pitanje je li Sberbank zainteresiran za još neke akvizicije pored Volksbanke, primjerice za Hrvatsku poštansku banku, Gorkov je odgovorio da Sberbank zasad ništa takvoga ne planira, te da je za banku trenutno važno odrediti u kojem će smjeru nakon kupnje Volksbanke razvijati poslovanje. Potom su moguće nove akvizicije, a više o tome moći ćemo reći na ljeto, rekao je. Podjednako općenit Gorkov je bio i u odgovoru na pitanje je li Sberbank zainteresiran za suradnju s osiguravajućim društvima i, konkretno, za privatizaciju Croatia osiguranja. Sberbank je po njegovim riječima "otvoren za suradnju s osiguravajućim društvima na principu natječaja". Sberbanka je akviziciju stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank Internationala dovršila sredinom veljače ove godine, za 505 milijuna eura.

OPATIJA - Na Kvarneru je tijekom uskrsnih blagdana, od 6. do 9. travnja, boravilo 11.706 turista, koji su ostvarili 41.571 noćenje, što je u odnosu na blagdansko razdoblje prošle godine koje je bilo znatno kasnije nego ove, 58 posto manje turista i 50 posto manje noćenja, izvijestili su iz Turističke zajednice Kvarnera. Podaci o turističkom prometu za blagdana prikupljeni su anketom turističkih zajednica, članica TZ Kvarnera u kojoj procjenjuju da su iznimno loše vremenske prilike bile razlog nedolaska najavljenih gostiju.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je prekinuo 3-dnevni negativni niz i ostvario dobitak, ponajviše zahvaljujući dionici Ericsson Nikole Tesle čija je cijena porasla za 3,8 posto. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,89 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 1,47 posto, na 1.009 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,4 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet zasad bilježi dionica HT-a, 2,34 milijuna kuna, a cijena joj je blago oslabila, za 0,04 posto, na 217,11 kuna. Po prometu slijedi dionica Petrokemije. Cijena joj je pala 2,27 posto, na 297 kuna, uz promet od 1,8 milijuna kuna. U nešto većem fokusu investitora još je i dionica Ericsson Nikole Tesle. Uz promet nadomak milijun kuna, cijena joj je porasla 3,8 posto, na 1.238 bodova.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,04 posto, ojačala je i prema švicarskom franku za 0,14 posto, a oslabila prema američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,472321 kunu, a franka 6,215022 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a oslabila prema američkoj i britanskoj valuti, prema dolaru za 0,10 posto, a prema funti za 0,27 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,696235 kuna, a funte 9,079369 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙