FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/PARIZ - Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant opovrgnuo je u srijedu vijest o uhićenju osumnjičenika za ubojstvo sedam osoba u području Toulousea na jugu Francuske koju su objavila dva televizijska kanala. "Claude Gueant odbacuje vijest o uhićenju glavnog osumnjičenika", rekao je glasnogovornik MUP-a za Reuters. Francuski kanali i-Tele i BFM TV prenijeli su da je osumnjičenik uhićen nakon gotovo 12-satne operacije. Osumnjičeni 24-godišnji Mohamed Merah zatvorio se u svome stanu u Toulouseu, a zgradu je opkolila policija koja je s njime neko vrijeme pregovarala, a zatim je komunikacija bila prekinuta i očekivala se njegova predaja. Agencija AFP javila je da je kontakt opet uspostavljen rano poslije podne ne navodeći drugih pojedinosti. Merah je osumnjičen za ubojstvo trojice vojnika i četvero Židova, od kojih troje djece u tri odvojena napada. Svoje postupke opravdava pripadanjem mudžahedinima povezanima s Al-Kaidom, kao osvetu za smrt palestinske djece, za sudjelovanje francuskih vojnika u ratu u Afgnaistanu te zbog zakona koji ženama u Francuskoj zabranjuje nošenje burke.

ZAGREB - Osumnjičeni terorist iz Toulousea pobjegao je iz zatvora u Afganistanu i pratile su ga francuske obavještajne službe, prenose mediji u srijedu, a kanal France 24 primio je noću poziv osobe koja je preuzela odgovornost za pokolj u Toulouseu i umorstva vojnika u Monataubanu te najavila nove napade. Mohamed Merah (24), bio je uhićen 19. prosinca 2007., u pokrajini Kandahar na jugu Afganistana te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja bombi, no pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana, rekao je ravnatelj zatvora Gulam Faruk u Kandaharu za agenciju Reuters. Novu informaciju o Merahu, Francuzu alžirskog podrijetla, iznio je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant novinarima u Toulouseu. "Nekoliko godina Meraha su pratili obavještajci iz DCRI" (unutarnje obavještajne službe), no nikada nijedan element nije upućivao da priprema zločinačku akciju", rekao je ministar. Dodao je da je osim dva boravka u Afganistanu, Merah bio i u Pakistanu. Osumnjičen za sedam ubojstava: trojice vojnika, jednog učitelja i troje djece, Merah je opkoljen u zgradi u Toulouseu koja je evakuirana, prekinuo je pregovore s policijom i očekuje se da će se predati. Agencija AFP prenosi kako je novinarka francuskog kanala France 24 primila noću poziv mirne i staložene osobe koja je preuzela odgovornost za ubojstva u Montaubaunu i Toulouseu. Novinarka Ebba Kalondo, pomoćnica redakcije za Afriku rekla je da je vrlo elokventan muškarac naveo niz pojedinosti o oružju i broju metaka korištenima u napadu i da je njegova dojava ozbiljno shvaćena.

BEOGRAD - Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja, priopćeno je u srijedu iz tog suda. Žalbu Marićeva branitelja Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu odbio je kao neosnovanu, potvrdivši prvostupanjsku presudu sudskog vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Po ocjeni Prizivnog suda, prvostupanjski sud je o svim činjenicama važnim za donošenje presude dao dovoljne, jasne i argumentirane razloge, koje u pogledu odlučujućih činjenica ne sadrže nikakve proturječnosti ni nejasnoće, kao i detaljne razloge koje u svemu kao pravilne prihvaća i Prizivni sud. U obrazloženju se također navodi da je u pogledu odluke o kaznenoj sankciji prvostupanjski sud, pravilno odlučujući o vrsti i visini kazne koju okrivljenom treba izreći, imao u vidu sve okolnosti koje su od utjecaja na odmjeravanje kazne. Od otežavajućih okolnosti sud je ocijenio pobude iz kojih je okrivljeni počinio ubojstvo i okolnosti pod kojim je djelo izvršeno, kada se bez razloga ulazi u tuđu kuću i oštećeni hladnokrvno ubija samo zato što je druge etničke pripadnosti, stoji u priopćenju. Marićev odvjetnik Đorđe Dozet za Hinu je izjavio kako još nije dobio odluku Prizivnog suda te da će o narednim potezima odlučivati nakon što je dobije i pročita njezin sadržaj. Za sada je sigurno to da je presuda pravomoćna i da Marić može iz pritvora biti upućen na izdržavanje kazne u zatvor, kaže Dozet i dodaje kako će o daljim pravnim mogućnostima odlučivati nakon što pročita presudu Prizivnog suda. Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je 23. rujna 2011. u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog Polja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem sastao se u srijedu s članovima izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma talijanskog parlamenta na čelu sa Stefanom Stefanijem s kojima je razgovarao o političkim i gospodarskim odnosima, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Šprem je ocijenio da brza ratifikacija hrvatskog Pristupnog ugovora s Europskom unijom u oba doma talijanskog parlamenta predstavlja "završni korak kontinuirane i snažne podrške koju je Italija pružala Hrvatskoj u pregovaračkom procesu s Europskom unijom". Šprem i Stefani ocijenili su da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Italije na najvišoj političkoj razini te da ih je potrebno nastaviti razvijati u okviru zajedničkog članstva u Europskoj uniji, u čemu parlamentarci mogu dati značajan doprinos. U pogledu gospodarske suradnje, pozitivnim je ocijenjena činjenica da je Italija glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatske - RH ostvaruje oko 20 posto svog izvoza u Italiju - pri čemu je Šprem izrazio zainteresiranost Hrvatske za veća talijanska ulaganja, posebice u proizvodni i energetski sektor.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem sastao se u srijedu u Hrvatskom saboru s povjerenikom za ljudska prava Vijeća Europe Thomasom Hammarbergom, te istaknuo da Hrvatska konstruktivno djeluje u programima i aktivnostima Vijeća Europe, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. "Hrvatska je u članstvo Vijeća Europe ušla prije petnaest godina i u to vrijeme nam je članstvo bilo od neprocjenjive važnosti. Bio je to dokaz da Hrvatska poštuje međunarodne standarde na području ljudskih prava i da je naša zemlja vjerodostojan član međunarodne zajednice", istaknuo je predsjednik Sabora na početku susreta. "Hrvatska, koja je danas aktivna članica Vijeća Europe, konstruktivno sudjeluje u njegovim programima i aktivnostima te se nastoji profilirati u određenim specifičnim tematskim područjima", dodao je Šprem. Šprem je izvijestio Hammarberga da je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno ratificirao Sporazum o pristupanju Europskoj uniji, naglasivši kako je cjelokupni proces hrvatskog pristupanja Uniji jednim dijelom bio povezan i s usvajanjem najviših standarda poštivanja ljudskih prava. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, koji Zagreb posjećuje u okviru regionalne turneje po zemljama bivše Jugoslavije, pohvalno je ocijenio aktivni i stručni doprinos hrvatskih predstavnika u tijelima Vijeća Europe, poput GRECO-a i Odbora ministara za djecu. "Nakon Sarajeva i Beograda u Zagreb dolazimo kako bismo promovirali dokument Poslijeratna pravda i trajni mir na području bivše Jugoslavije s ciljem očuvanja i razvoja mira u regiji", izvijestio je Hammarberg te dodao kako navedeni dokument obrađuje problematiku procesuiranja ratnih zločina i zaštite svjedoka, nadoknade za sve žrtve rata, povratka raseljenih osoba te još uvijek velikog broja nestalih osoba.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Vojka Volka, a tijekom sastanka istaknuti su dobri bilateralni odnosi, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Hrvatsko-slovenski bilateralni odnosi su u proteklom razdoblju značajno uznapredovali, što je potvrda obostrane želje za skladnijom prijateljskom i dobrosusjedskom suradnjom, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i slovenskog veleposlanika. Šprem je pozdravio dogovor o imenovanju predsjednika i dva člana Arbitražnog suda, dodavši kako "ohrabruje činjenica da su dvije države doista vrlo brzo postigle dogovor o tom delikatnom pitanju i time zapravo započele provedbu Sporazuma o arbitraži". Osvrnuvši se na toplo ozračje prošlotjednog posjeta Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Hrvatskom saboru, Volk je izrazio zadovoljstvo jačanjem parlamentarne suradnje dviju zemalja, koja je u proteklom desetljeću bila zapostavljena. Hrvatsko-slovenske gospodarske odnose i uzajamnu turističku razmjenu Šprem je ocijenio dobrima, istaknuvši kako je daljnje unaprjeđenje na tim područjima od obostranog interesa. Od važnosti je i daljnji razvoj regionalne suradnje, uključujući suradnju po pitanjima od zajedničkog interesa u okviru Europske unije poput gospodarstva, poljoprivrede i slobodnog protoka kapitala, smatra Volk.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Rodriga Aguirru de Carcera, a tijekom razgovora istaknuti su odlični bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Bilateralni odnosi Hrvatske i Španjolske odlični su i bez otvorenih pitanja, kazali su sugovornici. U prilog tomu govori i uspješna suradnja tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te činjenica da je Španjolska Hrvatskoj tijekom svog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2010. godine dala odlučujući poticaj otvaranjem svih preostalih pregovaračkih poglavlja te time omogućila zatvaranje pregovora u lipnju 2011. godine, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i španjolskog veleposlanika. Po pitanju ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Šprem je izrazio želju Hrvatske da se ona i u preostale dvadeset i dvije zemlje, uključujući Španjolsku, provede nesmetano i u što skorijem vremenu. Izvijestivši Šprema da su i u Španjolskoj započele pripreme za postupak ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Aguirre de Carcer je procijenio da bi taj postupak s obzirom na nešto složeniju proceduru mogao biti dovršen u listopadu ili studenom ove godine.

MOSTAR - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je za medije u Mostaru u srijedu da će ova zemlja zatražiti novi aranžman s MMF-om kojim bi se riješili financijski problemi koje imaju dva entiteta. "To je iznimno važno za entitete. Aranžman s MMF-om je puno povoljniji od zaduživanja putem trezorskih zapisa kao što su to radile entitetske vlasti”, rekao je Bevanda. Dodao je da je o suradnji s MMF-om razgovarao tijekom nedavnog susreta s voditeljem misije za BiH Costasom Christouom. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dodao je da aranžman s MMF-om manje važan za državnu razinu vlasti u odnosu na entitete koji imaju velike financijske dubioze. Bevanda se usprotivio podizanju PDV-a u BiH dodajući da takvo rješenje ne bi povećalo javne prihode. "Moje stajalište je jedinstvena stopa i ne podizanje PDV-a", rekao je Bevanda. BiH je sklopila aranžman s MMF-om 2009. godine u iznosu od 1,2 milijarde eura, no iskorištena je tek polovica novca, a sporazum je raskinut zbog višemjesečne političke krize u zemlji tijekom koje se nije moglo formirati Vijeće ministara BiH.

SARAJEVO - Ustroj četiri multietničke teritorijalne jedinice u Bosni i Hercegovini sa sjedištima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli predstavljao bi najbolje rješenje za tu zemlju, ali i za hrvatski narod koji u njoj živi, ocjena je predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koju je prenio Hrvatima iz BiH s kojima se sastao u Stuttgartu, objavljeno je u srijedu iz ureda za informiranje HDZ BiH. Tribinu na kojoj je bilo riječi o stanju u BiH i položaju Hrvata organizirala je udruga Hrvatske hercegovačke zajednice u Njemačkoj, a Čović je tom prigodom istaknuo kako je bitno da Hrvati u BiH svoja politička stajališta artikuliraju na jedinstveni način. Kazao je kako je stoga važno da je 90 posto Hrvata u BiH u ovom trenutku okupljeno oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji objedinjava politiku devet političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Čović je pozvao izbjegle i iseljene Hrvate iz BiH da svakako zatraže bosanskohercegovačke osobne iskaznice i time osiguraju pravo sudjelovanja na općinskim izborima koji će se u toj zemlji održati tijekom jeseni. Generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ante Cicvarić, koji je također govorio na tribini, ocijenio je trenutačno stanje u BiH kao državi s tri naroda i dva entiteta iznimno kompliciranim i osjetljivim. Apelirao je da se Hrvati podrijetlom iz BiH sami izbore za svoja prava umjesto da očekuju da to za njih učini netko drugi.

ZAGREB - Tisuće ljudi u srijedu se opraštalo od žrtava terorističkog napada na židovsku školu u Toulouseu, a na sprovodu održanom na groblju Har HaMeuchot u Jeruzalemu, nazočili su i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin, te brojni drugi izraelski dužnosnici, javljaju izraelski mediji. Izražavajući svoju solidarnost sa žrtvama ubojstva, Juppe je kazao da su napadi na Židove u Francuskoj napadi na svih 65 milijuna Francuza. "Francuska će učiniti sve da osigura kako se ovakva tragedija nikada više ne bi dogodila", kazao je šef francuske diplomacije na sprovodu, ističući da su "ubojstva pogodila srce Francuske". Predsjednik Knesseta Reuven Rivlin rekao je kako je zadaća Države Izrael da osigura sigurnost Židova diljem svijeta. "Čitav narod Izraela tuguje za žrtvama", kazao je Rivlin. "Na grobovima djece Aryeh, Gavriela i Miriam, ponavljamo: Država Izrael ima obvezu osigurati da Židovi mogu u miru živjeti bilo gdje u svijetu, osigurati da Židovi diljem svijeta mogu učiti, biti zaštićeni i sigurni. Izrael će nastaviti sa svojom zadaću, iz vjere, ponosa i židovske hrabrosti", istaknuo je predsjednik Knesseta. Francuski vojni zrakoplov dopremio je tijela četvero žrtava, rabina Yonatana Sandlera, njegovo dvoje djece Aryeh (6) i Gavriela (3) i osmogodišnje Miriam Monsonego, u srijedu ujutro, a Juppe je također došao s tim zrakoplovom.

BEOGRAD - Srbijanska vlada donijela je uputu o nastupu srbijanskih predstavnika na regionalnim skupovima na kojima sudjeluju i predstavnici Kosova, po kojoj će jedna od obveza predstavnika Srbije biti da na skupu pročitaju da je ''Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije'', prenose u srijedu beogradski mediji. Odluka o naputku kojim se utvrđuje ponašanje predstavnika Srbije ''na regionalnim skupovima kojima nazoče i predstavnici privremenih vlasti u Prištini'', donesena je, kako se navodi, u utorak na telefonskoj sjednici vlade. Tim se vladinim naputkom nalaže da predstavnici Srbije sudjeluju na skupovima samo ako na tablici ispod naziva Kosovo, sa zvjezdicom, stoji i tekst opaske (fusnote), nedavno dogovorene u sklopu dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu. Tekst iz fusnote mora biti dovoljno uočljiv i čitljiv i na engleskom jeziku a, prema naputku, predstavnici srbijanskog izaslanstva obvezni su pročitati izjavu da je nazočnost kosovskih predstavnika u skladu s dogovorom o regionalnom predstavljanju i, što nema nikakve veze sa sadržajem dogovora u Bruxellesu, ''da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije''. Kosovo, dodaje se u naputku, na regionalnim skupovima ne smije imati na stolu zastavicu kao sve ostale države u regiji, dok objašnjenje o posebnom predstavljanju Kosova, koje mediji nazivaju ''asimetričnim predstavljanjem'', mora biti istaknuto u svim dokumentima i regionalnim sporazumima. Srbijanski predstavnici bit će obvezni napustiti skup ako njegov organizator ne postupi u skladu s uputama srbijanskih predstavnika. Dogovor postignut 24. veljače u Bruxellesu predviđa da na međunarodnim skupovima Kosovo bude predstavljeno sa zvjezdicom uz naziv, te da u dodatnoj fusnoti stoji "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, u skladu je s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN i odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o deklaraciji o neovisnosti Kosova".

BEOGRAD - Odluka o održavanju predsjedničkih izbora u Srbiji, koji bi se mogli održati istoga dana kada i ostali, već raspisani izbori, biti će osobna odluka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, piše u srijedu beogradski ''Danas'' koji, pozivajući se na bliske suradnike srbijanskog predsjednika, međutim ističe kako mogući prvi krug tih izbora ne treba očekivati 22. travnja. Tom beogradskom dnevniku neimenovani suradnici predsjednika Tadića rekli su kako se ovom temom on posljednjih dana uopće nije bavio, jer je zauzet državnim poslovima i putovanjima po Srbiji u cilju poticanja investicija, poljoprivrede i razvoja malih i srednjih poduzeća. Gospodarstvo je, navode oni, njegov i državni prioritet, dok za brižljivije razmatranje eventualnih predsjedničkih izbora ''uopće nije imao vremena''. Neizvjesnost se time nastavlja, no Tadićevi bliski suradnici za ''Danas'' tvrde da građani Srbije za predsjednika države neće glasovati 22. travnja. List dodaje kako se u dijelu javnosti, ali i unutar same Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, spekulira da bi tog datuma mogao biti održan prvi krug predsjedničkih izbora, kako bi drugi krug mogao biti održan dva tjedna kasnije, 6. svibnja, istoga dana za kada su već raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. S obzirom da od raspisivanja izbora do održavanja prvog kruga treba proći najmanje 30 dana predsjednički izbori bi po tome morali bili raspisani danas ili sutra. Sugovornici ''Danasa'' rekli su da 22. travnja nije u planu te da se oni koji tako govore, pa čak i iz DS-a, bave nagađanjima.

SINGAPUR - Cijena koju zbog pušenja plaća svijet iznosi svake godine jedan do dva posto svjetskog BDP-a i pušenje bi moglo odnijeti oko milijardu života u ovom stoljeću, procjenjuju autori četvrtog izdanja Tobacco Atlas koji su u srijedu u Singapuru predstavili knjigu. Ekonomski gubici uključuju izravne i neizravne troškove poput zdravstvenih izdataka za liječenje bolesti vezanih uz pušenje i izgubljene produktivnosti, kažu autori knjige koju je objavio American Cancer Society. Autori ističu da je točnu cijenu teško utvrditi zbog toga što se neke faktore poput patnje članova obitelji ili bolova ne može mjeriti. "Tijekom 20. stoljeća duhan je ubio sto milijuna ljudi. Procjena je da će u 21. stoljeću duhan ubiti milijardu ljudi", kazao je glavni autor Michael Eriksen na predstavljanju knjige na svjetskoj zdravstvenoj konferenciji u Singapuru. Eriksen kaže da je u svijetu danas oko milijardu uživatelja duhana, a oko 600 tisuća nepušača umre svake godine zbog pasivnog pušenja od čega je 75 posto žena i djece. Kina je najveći svjetski potrošač cigareta i troškovi zbog pušenja u razdoblju od 2000. do 2008. učetverostručili su se u toj zemlji na gotovo 29 milijarda dolara.

LOMMEL, Belgija - Belgijske i nizozemske kraljevske obitelji i premijeri pridružili su se u srijedu u Lommelu više od pet tisuća ljudi koji su se oprostili od 15 djece i dvoje odraslih poginulih u nesreći belgijskog školskog autobusa u Švicarskoj prošli tjedan. Ceremonija je održana u sportskoj areni, a prenosila ju je televizija. Posljednju počast poginulima odalo je više od pet tisuća ljudi, a među njima bili su i belgijski kralj Albert II. i nizozemski prestolonasljednik Willem-Alexander sa suprugama, kao i belgijski premijer Elio di Rupo i njegov nizozemski kolega Mark Rutte. Belgijski autobus zaletio se prošli utorak u Švicarskoj u zid tunela, pri čemu je poginulo 22 djece i šestero odraslih koji su se vraćali sa skijanja organiziranog za dvije belgijske škole. U nesreći je poginulo i šestero nizozemske djece, a još četvero je ozlijeđeno. Lommel se nalazi na granici s Nizozemskom. U četvrtak će se u Heverleeu, 25 kilometara istočno od Bruxellesa, održati još jedna ceremonija za sedmero poginule djece iz druge škole.

LJUBLJANA - Skupina zastupnika iz stranaka slovenske vladajuće koalicije predložila je u srijedu da parlament po skraćenom postupku prihvati promjene zakona o zastupnicima koje bi donijele uštedu od više milijuna eura godišnje. "Želimo dati jasan signal da je potrebno štedjeti i da štednja treba započeti od vrha", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik parlamenta Gregor Virant, dodavši da takav prijedlog podupiru i zastupnici oporbe koji su također potpisali prijedlog izmjena zakona o zastupnicima. Izmjenama se predlaže da se vrijeme u kojemu zastupnici nakon prestanka mandata imaju pravo na kompenzaciju prema dotadašnjoj plaći dok se ponovno ne zaposle, s godine dana skrati na šest mjeseci, a visina kompenzacije smanji na 80 posto iznosa plaće. Po riječima Viranta, dosadašnje isplate tih kompenzacija zastupnicima iznosile su 1,8 milijuna eura. Pravo na to izgubili bi oni koji prilikom prestanka mandata ispunjavaju minimalne uvjete za mirovinu i oni koji su zastupnici bili manje od šest mjeseci. Bude li prihvaćen, zakon bi se primjenjivao i na zastupnike koji ta prava koriste po starom zakonu. Uz to, izmjenama zakona o zastupnicima za dvije trećine bi se smanjio sada dopušteni limit za usluge mobilne telefonije, manje bi dobivali za rad u svojim izbornim jedinicama, smanjio bi se fond za njihovo dodatno obrazovanje za trajanja mandata, a 20 posto više nego do sada plaćali bi usluge u restoranu parlamenta, dok bi naknadu za troškove prijevoza dobivali po pravilima zaposlenih u državnoj upravi, što je manje nego što dobivaju sada.

ŽENEVA - Oko 70 tisuća djece umre svake godine u svijetu od tuberkuloze, bolesti čiji se simptomi kod djece često ne uoče, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizracija (SZO) koja poziva na bolju obuku medicinskog osoblja u ranoj detekciji bolesti te na bolju koordinaciju organizacija koje se bave sprječavanjem i liječenjem te bolesti posebno u siromašnim zemljama. Prema podacima SZO najmanje pola milijuna male djece svake godine oboli od tuberkuloze, a djeca mlađa od tri godine te ona koja pate od teške pothranjenosti ili su oslabljenog imuniteta izložena su većem riziku razvoja tuberkuloze. "Tuberkuloza se često ne dijagnosticira kod djece od rođenja do 15-e godine života", ističe svjetska organizacija koja objašnjava da djeca zbog siromaštva nemaju pristupa sustavu zdravstvene zaštite, a oni koji pružaju medicinske usluge nisu obučeni da prepoznaju simptome i znakove bolesti u toj dobnoj skupini. Iako je od 90-ih godina postignut napredak i ukupna se smrtnost od tuberkuloze smanjila 40 posto, tuberkuloza kod djece ostaje prikrivena epidemija u mnogim zemljama, upozorava SZO. Stručnjaci upozoravaju da bi preventivna terapija za djecu dnevno koštala manje od tri centa, a 50 centi bi koštalo liječenje djece od bolesti te ističu da su od opasnosti zaraze posebno ugrožena djeca koja žive u domaćinstvima s odraslim osobama oboljelim od tuberkuloze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙