FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mueller: realan rast kamatnih stopa na kredite u BiH

MOSTAR, 15. ožujka 2012. (Hina) - Direktor Raiffeisen banke u BiH Michael Mueller rekao je u četvrtak da je realan rast kamatnih stopa na kredite u BiH u skoroj budućnosti kao rezultat krize u toj zemlji i velikog kreditnog rizika.

"Za BiH kao zemlju s visokim rizikom imamo vrlo male kamatne stope. Sadašnje kamatne stope teško mogu pokriti rizik u odnosu i na zemlje koje imaju manji kreditni rizik", rekao je Müller držeći predavanje studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dodao je da u budućnosti treba očekivati lagani rast kamatnih stopa jer je neodrživo zadržavanje sadašnjeg stanja.

"Kamatne stope se kreću između sedam i osam posto, a realno je da budu 10 posto. Sve ispod 10 posto je dugoročno apsolutno neprihvatljivo", dodao je direktor Raiffeisena. "Harakirijem" za rejting BiH ocijenio je veliko zakašnjenje s plaćanjem duga prema stranim kreditorima u 2012. godini, do čega je došlo zbog kašnjenja s uspostavom državnog Vijeća ministara.

Po njegovim riječima, procjene govore da će BDP ove godine u BiH stagnirati te da će doći do smanjenja izravnih stranih ulaganja i kreditnoga rasta banaka. Mueller je pozvao vlasti da smanje obvezna sredstva osiguranja kod Centralne banke BiH koja, po njegovim riječima, otežavaju poslovanje komercijalnih banaka u ovoj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙