FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Gospodarstvo eurozone i Europske unije u zadnjem je tromjesečju prošle godine smanjeno za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, potvrdio je u drugim procjenama europski statistički ured Eurostat. Potvrđene su i ranije procjene gospodarskog rasta na godišnjoj razini za obje zone, objavljene 15. veljače. Tako je desezonirani bruto domaći proizvod 17-člane eurozone u četvrtom tromjesečju 2011. prema istom razdoblju godine ranije uvećan za 0,7 posto, a onaj 27-člane Unije za 0,9 posto. Eurostat je pak blago snizio prve procjene rasta u cijeloj prošloj godini. Gospodarstvo eurozone lani je tako uvećano za 1,4 posto a EU-a u cjelini za 1,5 posto, dok je u prvim procjenama rast procijenjen u visini 1,5 odnosno 1,6 posto. Time je rast usporio u obje zone u usporedbi s 2010. kada su aktivnosti u eurozoni porasle za 1,9 posto a u EU za 2,0 posto. U zadnjem tromjesečju velik je broj gospodarstava zabilježio pad aktivnosti, pa tako i dva najveća u EU-u, njemačko i britansko, i to po stopi od po 0,2 posto, potvrdio je u drugim procjenama Eurostat. Iznenađenje je bio rast francuskog BDP-a od 0,2 posto u odnosu na treće tromjesečje, koji je Eurostat i potvrdio u novim procjenama.

FRANKFURT - Aukcija obveznica kriznog fonda Europske unije, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), čiji je rok vraćanja za tri godine, privukla je snažan interes ulagača, izvijestila je u utorak njemačka središnja banka. Bundesbanka, organizator aukcije, objavila je da je primila 6,823 milijarde eura vrijedne ponude za upis obveznica za ukupno 3,443 milijarde eura trogodišnjih obveznica EFSF-a, ponuđenih na današnjoj aukciji, uz prosječan prinos od 0,0516 posto. Aukcija je zabilježila snažnu potražnju koja je bila gotovo dvostruko veća u odnosu na iznos ponuđen na prodaju. U siječnju je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's snizila najviši 'AAA' kreditni rejting EFSF-a za jednu razinu, na 'AA+'. Poručila je, međutim, da će mu vratiti 'trostruki A' kreditni rejting ako pribavi dodatna jamstva. Takvom potezu prethodila je odluka o snižavanju 'AAA' rejtinga Francuske i Austrije za jednu razinu, na 'AA+', budući da su te dvije zemlje prvorazredni jamci u tome fondu, naveo je S&P u priopćenju, objavljenom sredinom siječnja.

NEW YORK/ZAGREB - Broj prijava za registraciju međunarodnih patenata zabilježio je prošle godine najsnažniji rast od 2005. godine, izvijestila je nadležna agencija Ujedinjenih naroda, po čijim je procjenama ujedno njihov broj u Hrvatskoj ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu. Broj prijava patenata podnesenih u skladu s Poveljom o suradnji na području patenata (PCT) koja olakšava proces traženja patentne zaštite u više zemalja porastao je prošle godine za 10,7 posto u odnosu na 2010., te ih je ukupno podneseno 181.900 patentne prijave, izvijestila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Snažan rast prijava na svjetskoj razini predvodili su Kina, Japan i Sjedinjene Američke Države, na koje otpada čak 82 posto ukupnog rasta. Od vodećih zemlja po broju podnesenih prijava, najviše stope njihova rasta bilježile su Kina, 33,4 posto, Japan, 21 posto, Kanada, 8,3 posto, te Južna Koreja i SAD, po osam posto. U Hrvatskoj je prošle godine po procjeni WIPO-a podneseno 48 prijava, u odnosu na 50 u 2010.

LONDON - Grčki bankrot vjerojatno bi zahtijevao pomoć izvana za Italiju i Španjolsku i uzrokovao više od 1.000 milijardi eura štete eurozoni, upozorio je Institut za međunarodne financije (IIF). "Kaotični bankrot Grčke imao bi određene jako važne i štetne posljedice", objavio je IIF u dokumentu kojeg se domogao Reuters. "Teško je precizno zbrojiti sve štete, iako je teško zamisliti da bi bile manje od 1.000 milijardi eura". IIF zastupa privatni sektor u pregovorima s Atenom o zamjeni starih grčkih obveznica novima. Želi da se vlasnici obveznica prijave do četvrtka, koji je određen kao krajnji rok, za zamjenu čiji je cilj smanjiti grčki dug za više od 100 milijardi eura i stabilizirati zaduženu zemlju. Ako ne dobije potporu, Europska središnja banka vjerojatno će pretrpjeti značajne gubitke, navodi se u dokumentu, uz procjenu da izloženost središnje banke eurozone u Grčkoj iznosi 177 milijardi eura i da je time trostruko veća od njezine kapitalne osnovice.

FRANKFURT - Globalno tržište automobila u ovoj bi godini trebalo porasti četiri posto, iako će prodaja u Europi zaostajati zbog dužničke krize, objavila je u najnovijim prognozama njemačka udruga proizvođača vozila. Unatoč nepovoljnim utjecajima u svjetskom gospodarstvu "globalno tržište automobila ostaje na putu rasta", konstatirao je predsjednik udruge VDA Matthias Wissmann u ponedjeljak na konferenciji za novinare uoči otvaranja automobilskog sajma Geneva Motor Show. "Sve u svemu, očekujemo da će 2012. donijeti četiripostotni rast prodaje na svjetskom tržištu osobnih automobila", dodao je. "Jednostavno ne možemo održavati visoke stope rasta iz 2011. u istom obliku", naveo je Wissmann u priopćenju VDA. Očekuje se da će američko tržište ostati dinamično nakon dvije godine dvoznamenkastog rasta, s rastom od osam posto u 2012. i da će se prodati 13,7 milijuna automobila. Prognoziraju i da će i Kina bilježiti snažan rast, od osam posto, i prodanih 13,1 milijun vozila. U Japanu tržište bi se trebao oporaviti i porasti 17 posto, uz 4,1 milijun prodanih vozila. Na europskom tržištu, zbog dužničke krize u nekim zemljama, počekuje da će se prodaja smanjiti za čak pet posto, na 12,1 milijuna vozila.

BRUXELLES - Provjere sigurnosti nuklearnih elektrana u Europskoj uniji trebale bi biti gotove do kraja ljeta jer je potrebno više vremena za testiranja kako bi se zajamčilo da su ona dovoljno temeljita, rekao je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. U komentaru pred obljetnicu nuklearne katastrofe u Fukushimi 11. ožujka, Oettinger je naglasio da će provjere sigurnosti koje su trebale biti gotove do kraja lipnja biti sigurno gotove do kraja ljeta. "Temeljitost je važnija od brzih rezultata. Naši multinacionalni timovi još uvijek trebaju neko vrijeme da dovrše provjere. Ne kasnije od ljeta objavit ćemo rezultate", rekao je u priopćenju, dodajući da su testovi strogi i objektivni i uključuju testiranja na prirodne katastrofe, nesreće zrakoplova i pogreške u upravljanju. Provjere izdržljivosti su dobrovoljne, ali svih 14 zemalja članica EU-a koje imaju nuklearne elektrane u njima sudjeluju.

FRANKFURT - Prekonoćni depoziti banaka pri Europskoj središnjoj banci dosegnuli su u ponedjeljak navečer novi rekordni iznos, pokazujući da još nisu odlučile što će učiniti s ogromnom likvidnošću koju im je središnja banka eurozone stavila na raspolaganje. U ponedjeljak je tako pri ECB-u parkirano 827,5 milijardi eura, čime je nadmašen prethodni rekord od 820,8 milijardi eura, položen u petak. ECB objavljuje iznose dan kasnije. Bankovni sustav preplavljen je gotovinom nakon aukcija povoljnih trogodišnjih kredita koje je središnja banka eurozone održala u prosincu i veljači. Ukupno je ECB u bankovni sustav u zoni primjene jedinstvene europske valute ubrizgao tisuću milijardi eura, od čega je na aukciji u prosincu plasirano 489 milijardi a na onoj u veljači 529,5 milijardi eura. Banke polažu depozite pri ECB-u uz nisku kamatu od samo 0,25 posto.

MOSKVA - Rusija pregovara s Kinom o prodaji 48 zrakoplova Suhoj 35, ali želi jamstva da neće biti neovlaštenog kopiranja kao što se to događalo ranije, objavio je ruski dnevnik Komersant. "Dvije strane su praktično pred potpisivanjem ugovora, Kina je spremna kupiti 48 lovaca Su-35, piše Komersant navodeći da je cijeli ugovor vrijedan četiri milijarde dolara. Međutim, Moskva je ustrajna da se u ugovor uključe odredbe koje bi zabranile Kini da kopira zrakoplov ili tehnologiju i to proda trećim zemljama, što Peking odbija. Kinezi su dosad redovno neovlašteno pravili kopije nekada sovjetskih, a danas ruskih zrakoplova, dodavali im vlastite preinake i prodavali ih u svijetu. Su-35 je višenamjenski dvomotorni borbeni zrakoplov razvijen iz modela Su-27M koji može slušiti i kao lovac i kao lovac-bombarder.

SARAJEVO - Cijene goriva i u Bosni i Hercegovini kao i u drugim državama proteklih dana bilježe dramatičan rast, no iako su one još uvijek niže nego u Hrvatskoj kupovna moć stanovništva u BiH uvjetovala je da si oni mogu priuštiti gotovo dvostruko manje goriva nego je to slučaj s kupcima u Hrvatskoj, pokazuje analiza banjalučkih "Nezavisnih novina". Posljednje poskupljenje nafte na svjetskom tržištu dovelo je do novog povećanja cijena goriva i u BiH, gdje je litra u proteklih nekoliko dana poskupjela u prosjeku za pet euro centi. Ovisno o tome u kojem se entitetu kupuje, litra bezolovnog benzina stoji između 2,35 i 2,55 konvertibilnih maraka, a litra dizel-goriva između 2,40 i 2,50 KM (od 1,20 do 1,25 eura). Prosječna je plaća u BiH iznosi 424 eura iz čega proizlazi kako bi se od toga teorijski moglo kupiti nešto više od 330 litara dizel goriva.

NEW DELHI - Indijski Tata Motors ponudio je 350 milijuna dolara za kupnju propalog švedskog proizvođača Saab Automobilea. "Tatin tim za međunarodne akvizicije pregovara sa Saabom i investicijskim fondovima o mogućnosti da ga preuzme članica grupe Tata Jaguar-Land Rover", izvijestio je njudelijski list Financial Express. Saab je u vlasništvu nizozemske tvrtke Swedish Automobile, a zahtjev za zaštitom od vjerovnika podnio je u prosincu nakon brojnih neuspjelih aranžmana da ga se sačuva od propasti. Na prodaju će biti ponuđena sva Saabova imovina, izvijestila je kompanija. Tata Motors proizvodi između ostalog i najjeftiniji automobila na svijetu Nano a 2008. kupio je od američkog Forda za 2,3 milijarde dolara britanske luksuzne brandove Jaguar i Land Rover u sklopu plana širenja na tržišta izvan Azije. Tata će se vjerojatno suočiti s konkurencijom kineskog Youngmana, koji je također bacio oko na Saab i navodno je već podastro preliminarnu ponudu u visini oko 300 milijuna dolara. Navodno je ponudu za Saab poslao i indijski proizvođač automobila i traktora Mahindra i Mahindra.

LONDON - Cijena nafte pala je u utorak u nestabilnom trgovanju na londonskom tržištu prema 123 dolara za barel budući da su pojačane zabrinutosti u vezi s gospodarskim rastom potisnule u drugi plan rizike po opskrbu i napetosti oko iranskog nuklearnog programa. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 66 centi, na 123,12 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 62 centa i iznosila 106,09 dolara. "S jedne strane, naftom se već trguje po visokim cijenama. S obzirom na mješovite gospodarske podatke, potencijal za njihov daljnji rast trebao bi biti ograničen", tumači Tobias Merath iz Credit Suissa. Ulagači će također pratiti podatke o kineskoj industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji koji će biti objavljeni u petak kako bi saznali kako se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo nosi sa svjetskom krizom.

TOKYO - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros pali, drugi dan zaredom, jer je usporavanje gospodarskog rasta u Kini i Europi navelo ulagače na povlačenje zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale između 0,7 i 1,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 1,4 posto. Pad cijena dionica posljedica je dobitonosne prodaje jer je optimizam ulagača, potaknut potezima središnjih banaka kojima je povećana likvidnost na financijskim tržištima, splasnuo nakon vijesti o usporavanju gospodarskog rasta u Kini i Europi.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u rudarskom sektoru jer je Kina smanjila ciljanu stopu gospodarskog rasta. Dow Jones indeks oslabio je 14 bodova, ili 0,11 posto, na 12.962 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 1.364 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 2.995 bodova. Cijene dionica rudarskih kompanija S&P indeks tog sektora potonuo je 1,6 posto. Rast cijena dionica na Wall Streetu od početka godine, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 8,5 posto, ponajviše se zahvaljuje podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam ove godine iznosi 6,9 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙