FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: S prosječnom plaćom dvostruko manje goriva nego u Hrvatskoj

SARAJEVO, 6. ožujka 2012.(Hina) - Cijene goriva i u Bosni i Hercegovini kao i u drugim državama proteklih dana bilježe dramatičan rast, no iako su one još uvijek niže nego u Hrvatskoj kupovna moć stanovništva u BiH uvjetovala je da si oni mogu priuštiti gotovo dvostruko manje goriva nego je to slučaj s kupcima u Hrvatskoj, pokazuje analiza koju su u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Posljednje poskupljenje nafte na svjetskom tržištu dovelo je do novog povećanja cijena goriva i u BiH, gdje je litra u proteklih nekoliko dana poskupjela u prosjeku za pet euro centi. Ovisno o tome u kojem se entitetu kupuje, litra bezolovnog benzina stoji između 2,35 i 2,55 konvertibilnih maraka, a litra dizel-goriva između 2,40 i 2,50 KM (od 1,20 do 1,25 eura).

Prosječna je plaća u BiH iznosi 424 eura iz čega proizlazi kako bi se od toga teorijski moglo kupiti nešto više od 330 litara dizel goriva.

Uz kalkulaciju kako je prosječna plaća u Hrvatskoj na razini od 741 euro, izračunato je da bi vozači tu mogli mjesečno kupiti čak 579 litara goriva, navodi list.

Lošije od građana BiH u usporedbi s Hrvatskom prolaze zaposleni u Srbiji. Za svoju prosječnu plaću od 318 eura oni mogu osigurati kupnju 264 litre goriva.

Zaposleni u Crnoj Gori s plaćom od 484 eura mogu pak računati na kupnju 370 litara dizela.

Slični omjeri zabilježeni su i kada je u pitanju kupovna moć u odnosu na osnovne prehrambene proizvode poput kruha i mlijeka pa se za prosječnu plaću u BiH može, primjerice, dobiti 563 litre mlijeka, a u Hrvatskoj 1024 litre.

Prosječna plaća u BiH zapravo pokriva nepunih pedeset posto proizvoda sadržanih u osnovnoj sindikalnoj košarici, a samo na hranu prosječna obitelj troši više od pedeset posto ukupnih prihoda što je tri puta više u usporedbi s razvijenim europskim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙