FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LONDON - Talijanski političari požalili su se da britanski premijer David Cameron nije konzultirao Italiju prije nego li je odobrio neuspješnu akciju spašavanja Britanca i Talijana otetih u Nigeriji, javlja BBC. Chris McManus i Franco Lamolinara, oteti u Nigeriji u svibnju prošle godine, ubijeni su akciji britanskih specijalnih snaga s ciljem njihova oslobađanja. Premijer Cameron je objasnio da je dao zeleno svjetlo za akciju jer su životi otetih bili u neposrednoj i sve većoj opasnosti. Obojica stranih državljana bili su inženjeri. Oteti su 12. svibnja u Birninu Kebiju, glavnome gradu države Kebi, na krajnjem sjeverozapadu Nigerije. Radili su za talijansku građevinsku tvrtku Stabilini koja je gradila sjedište nigerijske središnje banke u tom gradu. Britanski specijalci ušli su u kompleks u mjestu Sokotu u kojem su otmičari držali taoce, ali su ih pronašli mrtve. Još nije točno poznato što je pošlo po zlu, a nigerijski dužnosnici kažu da su ih ubili njihovi otmičari. Britanski premijer svog je talijanskog kolegu Marija Montija informirao o akciji tek kad je ona krenula i nazvao ga poslije kako bi mu priopćio njezin loš ishod.

PITTSBURGH - Dvije su osobe ubijene, a sedmero ranjeno u pucnjavi u četvrtak u psihijatrijskoj klinici u američkom gradu Pittsburghu, objavila je mjesna policija. Jedan od ubijenih je napadač koji je s dva poluatomatska pištolja ušao u predvorje klinike "Western Psychiatric Institute", koja se nalazi u sklopu medicinskog centra sveučilišta u Pittsburghu, i počeo nasumičnu paljbu. Usmrtila ga je policija koja je brzo stigla na mjesto događaja. Na tiskovnoj konferenciji policija nije objavila identitet napadača niti njegovih žrtava. Motivi napada zasad su nepoznati. Nije također još poznati je li druga žrtva stradala od metka napadača ili policije koja je s njim ušla u oružani sukob. Nitko od sedam ranjenih nije u životnoj opasnosti. Po dosad poznatim podacima, među ranjenima nema pacijenata nego se radi ili o zaposlenicima klinike ili posjetiteljima te jednom policajcu. "Western Psychiatric Institute" na godinu liječi više od 25 tisuća djece, adolescenata i odraslih za niz poremećaja od Alzheimera, depresije, shizofrenije i ovisnosti.

ZAGREB/BRATISLAVA - Zbog velike korupcijske afere vladajuće koalicije desnog centra Slovaci će, prema anketama, u subotu na prijevremenim parlamentarnim izborima glasovati za socijaldemokrate koji najavljuju veće oporezivanje bogatih pojedinaca i poduzeća u sklopu kampanje za ozdravljenje javnih financija. "Oko 50 posto birača koji tradicionalno glasuju za stranke desnice ocjenjuje da danas nijedna od njih ne zaslužuje njihovo povjerenje", kaže Marian Lesko, analitičar ekonomskog časopisa Trend. U prosincu objavljeni dokumenti afere "Gorila" razotkrili su tajne dogovore vodećih političara s poslovnim ljudima o isplatama provizija za prodaju javnih poduzeća sredinom 2000. Objava transkripata tajnih razgovora izazvala je javne prosvjede protiv političke elite i zahtjeve za jačanjem izravne demokracije. Četverostrana koalicija izgubit će stoga, prema anketma, subotnje izbore, a neke od njih dobit će jedva pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament, predviđaju ankete. Vodeća stranka desnog centra premijerke Ivete Radičove (SDKU-DS) koja je provela proračunsku disciplinu, dobila bi samo 5,1 posto glasova. U odnosu na 15 posto u lipnju 2010., to je velik pad za stranku koja je vladala slovačkom politkom više od 9 godina i liberalnom politikom usporeno gospodarstvo pokrenula i privukla ulagače. Kršćanski demokrati (KDH), članica vladajuće koalicije, koju vodi bivši europski povjerenik Jan Figel, trebali bi dobiti 10 posto. I dok je neodlučnih oko 30 posto birača, prema zadnjim anketama, pobjeda se smiješi socijaldemokratskoj stranci Smer, koju vodi bivši premijer Robert Fico. Oni bi trebali dobiti 40 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙