FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

AMAN/KAIRO

Sirijske snage nastavile su bombardirati grad Homs u ponedjeljak nakon što su arapske zemlje pozvale na slanje mirovnih snaga UN-a i obećale svoju snažnu potporu oporbi koja se bori protiv predsjednika Bašara al-Asada. Oporbeni aktivisti su izjavili da su meta tenkovske vatre bile dvije velike sunitske četvrti Baba Amro na jugu grada i al-Vaer na zapadu.Po njihovim riječima, 23 osobe su ubijene u nedjelju što je izazvalo ulične prosvjede širom zemlje u znak potpore Homsu. Vlasti tvrde da se bore protiv terorista u Homsu i u ostatku većinski sunitske zemlje u kojoj živi 21 milijun ljudi. Službena novinska agencija je javila da je "teroristička skupina" otela jednog pukovnika u Karabesu, četvrti Homsa, ne navodeći kada se to dogodilo. Također je javila da su snage sigurnosti zaplijenile oružje i eksploziv dok su progonile teroriste u gradu Hami.

ISLAMABAD

Pakistanski vrhovni sud podignuo je u ponedjeljak optužnicu za nepoštivanje suda protiv premijera Jusufa Raze Gilanija jer je odbio ponovno otvoriti istragu o korupciji protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija. Ako bude proglašen krivim, Gilani bi se morao povući s vlasti i mogao bi biti osuđen na šest mjeseci kazne zatvora. Gilaniju se stavlja na teret to što je pakistanska vlada odbila nalog suda da od Švicarske zatraži ponovno otvaranje istrage o korupciji protiv Zardarija, koji je i predsjednik Gilanijeve stranke.

Ako Gilani bude osuđen, njegov odlazak s dužnosti premijera ne bi nužno značio i pad vlade, budući da vladajuća koalicija ima dovoljno zastupnika da izabere njegovog zamjenika, napominje Reuters. Ali bi dugi sudski postupak mogao oslabiti vladu, produbiti krizu u državi i ugroziti izglede vladajuće Pakistanske narodne stranke na sljedećim izborima koji se očekuju do 2013. godi

ATENA

Grčki parlament odobrio je u ponedjeljak nepopularne mjere štednje kako bi osigurao pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te izbjegavanje bankrota, prenio je Reuters. Prije glasovanja u parlamentu o toj odluci, na ulicama Antene izbili su veliki neredi u kojima su neke zgrade zapaljene, a ima i ozlijeđenih. Protesti su se proširili i po drugim grčkim gradovima, ali i na turistička odredišta poput otoka Krete i Krfa. Premijer Lucas Papademos poručio je da se takvi protesti neće tolerirati te pozvao na zaustavljanje nereda. Usvojeni zakon Grčkoj bi, smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima, trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙