FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

DAKAR - Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade osvojio je 34,8 posto glasova na predsjedničkim izborima 26. veljače i u drugom će se suočiti sa svojim bivšim suradnikom s Mackyjem Sallom, po prvim objavljenim službenim rezultatima. Sall je osvojio 26,6 posto glasova. Drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan dva do tri tjedna nakon što rezultate potvrdi ustavni sud Senegala, najverojatnije 18. ožujka. Odaziv je bio 51,5 posto, znatno niže od 70 posto na prošlim predsjedničkim izborima prije pet godina. Izbori su održani nakon višetjednih nasilnih uličnih prosvjeda protiv Wadea, koji je odradio dva zakonom dopuštena mandata, ali mu je ustavni sud dopustio kandidaturu i za treći. Time je, smatra oporba, ugleda Senegala kao čvsrte demokracije ugrožen. U nasilju je poginulo najmanje šestero ljudi, ali je sam izborni dan protekao mirno.

TRIPOLI - Libija će donirati 100 milijuna dolara humanitarne pomoći sirijskog oporbi i dopustiti joj da otvori ured u Tripoliju, rekao je glasnogovornik libijske vlade u srijedu, još jednom pokazavši snažnu potporu Libije snagama koje se bore protiv sirijskog predsjdnika Bašara al-Asada. Predstavnici Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) ovoga su tjedna posjetili Tripoli nakon što je Mustafa Abdel Džalil, predsjedatelj libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), ranije ovoga mjeseca iznio ponudu da Libija ugosti ured SNC-a. Upitan može li si Libija, koja i sama ima velike potrebe za obnovom nakon prošlogodišnjeg rata, dopustiti takvu pomoć, glasnogovornik NTC-a Mohamed al-Harizi je agenciji Reuters rekao: "Nema problema". No rekao je i da je prerano za odrediti kako će se pomoć, koja uključuje lijekove i hranu, dostaviti. "Vidjet ćemo kako se ta pomoć može isporučiti. Za sada to ne znamo". Ranije na konferenciji za tisak Harizi je rekao da je NTC odlučio dati "financijsku potporu za humanitarne potrebe u vrijednosti od 100 milijuna dolara".

KAIRO - Povijesni egipatski predsjednički izbori održat će se 23. i 24. svibnja, objavilo je u srijedu egipatsko državno izborno povjerenstvo. Ako nijedan kandidat ne dobije dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu, drugi krug izbora između dva kandidata s najviše glasova održat će se 16. i 17. lipnja, a konačni rezulati će biti objavljeni 21. lipnja, rekao je novinarima čelnik povjerenstva Faruk Soltan. Vojska, koja se sprema predati vlast civilima nakon prošlogodišnjeg svrgavanja Hosnija Mubraka, suočena je s uličnim prosvjedima i zahtjevima da vlast preda prije krajnjeg roka do kraja lipnja koji je sama postavila. Povjerenstvo je objavilo da će 21-dnevna predizborna kampanja početi 30. travnja, a neki kandidati već obilaze zemlju, među kojima su bivši čelnik Arapske lige Amr Musa i bivši član Muslimanskog bratstva Abdel Moneim Abol Fotoh. Ove predsjedničke izbore mnogi smatraju prvim pravim demokratskim natjecanjem za dužnost šefa države otkako je Egipat zbacivanjem kralja Faruka 1952. postao republikom.

BARCELONA/SEATTLE - Kompanija Microsoft je u srijedu omogućila javnosti da preuzme i isproba nepotpunu verziju svog novog operativnog sustava Windowsa 8, u nadi da će privući potrošače i vratiti svoju tehnološku nadmoć. "On je još bolji od Windowsa 7", izjavio je Steven Sinofsky koji vodi Microsoftov odjel za Windowse pokazujući novi sustav na "Mobile World" kongresu u Barceloni. Windows 7, posljednji Microsoftov operativni sustav, bio je najprodavaniji ikada, s 525 milijuna primjeraka u tri godine, ali su Microsoft u utrci u mobilnom računalstvu izgurali Apple, Google i Amazon. "Navigacija ovim korisničkim sučeljem nevjerojatno je brza i tečna", rekao je u Barceloni Sinofsky predstavljajući Windowse 8 na tabletu i ultra tankom prijenosnom računalu. Windowse 8 se može preuzeti na adresi http://preview.windows.com, no potrošači ga za sada mogu iskušati na računalima i laptopima sa standardnim Intelovim procesorima, ali ne i na ARM-kompatibilnim tabletima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙