FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Hrvatska mora poboljšati ulagačku klimu kako bi bila pouzdan partner investitorima, uključujući i onima iz Austrije koji najviše ulažu u hrvatsko gospodarstvo, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici Hrvatske i Austrije Ivo Josipović i Heinz Fischer. "Zainteresirani smo da razina ulaganja ostane visoka. Stoga smo hrvatskoj strani podastrli niz prijedloga kako bi se ona odvijala bez trzavica i otklonile eventualne prepreke", rekao je Fischer na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem u Uredu predsjednika. Josipović i Fischer, koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, razgovarali su o političkim odnosima koje su ocijenili prijateljskima i jačanju gospodarske suradnje dviju država koja je, prema Fischerovim riječima, jako dobra i do koje je službenom Beču jako stalo.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u četvrtak u Zagrebu češkog veleposlanika Karela Kuehnla koji ga je izvijestio da je češka vlada predložila parlamentu da se krene u postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Češki je veleposlanik u tom razgovoru istaknuo da se ne očekuju nikakvi problemi u postupku ratifikacije u Češkoj. Šprem je najavio da će Hrvatski sabor na idućoj sjednici izabrati hrvatske promatrače u Europskom parlamentu.

BEOGRAD

Predsjednik Odbora za europske integracije u srbijanskom parlamentu Laslo Varga izjavio je u četvrtak kako je najvažniji uvjet za dobivanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU) ukidanje srbijanskih institucija na sjeveru Kosova te dodao kako se određivanju datuma za početak pregovora Srbija ne može nadati prije prosinca ove godine. Varga je, kako prenose beogradski mediji, to izjavio u razgovoru za novosadski dnevnik ''Magyar Szó'', na dan kada se očekuje početak dvodnevnog sastanka Europskog vijeća na kojem se odlučuje o dodjeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. Po ocjeni Varge, priznavanje Kosova Srbija će moći odgađati najkasnije do trenutka kada na dnevni red dođe potpisivanje ugovora o pridruživanju Uniji, kada će trebati priznati neovisnost Kosova.

BRUXELLES

Nizozemska je u četvrtak ugasila zadnje nade Rumunjske i Bugarske da će na summitu EU-a u četvrtak i petak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u schengensku zonu, naglašavajući da uvjeti za takvu odluku još uvijek nisu ispunjeni. "Smatramo da Bugarska i Rumunjska nisu učinile sve što treba. One su postigle napredak, ali nedovoljan da bi ispunile kriterije za Schengen, onako kako smo smatrali da treba", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte na marginama sastanka europskih liberala koji se redovito održava prije svakog sastanka na vrhu EU-a.

BEJRUT

Većina sirijskih pobunjenika u četvrtak ja napustila četvrt Baba Amro u Homsu koja je 26 dana bila pod opsadom snaga predsjednika Bašara al-Asada, rekli su aktivisti koji su u kontaktu s pobunjenicima i dodali da je u četvrti ostao tek manji broj boraca koji pokrivaju "taktičko povlačenje". Sirijske snage su ranije u četvrtak opet granatirale četvrt unatoč upozorenjima iz svijeta na civile koji su ostali blokirani u gradu. Homs je pokrio snijeg koji je usporio kopneni napad započet u srijedu ali i pogoršao stanje stanovnika koji su ostali bez hrane, goriva, električne energije, vode i telefonskih veza, rekli su aktivisti. Izvješća iz grada se nisu mogla potvrditi zbog strogih vladinih ograničenja za rad medija.

ZAGREB

Naoružavanje sirijskih pobunjenika sve je bliža opcija za oporbeno Sirijsko nacionalno vijeće, Katar i kuvajtski parlament koji je pozvao svoju vlade na prekid veze s režimom u Damasku, javljaju agencije dok iz opkoljenog Homsa stiže vijest da je režimska vojska nadzire ustaničku četvrt Baba Amr. Vijeće je u srijedu najavilo formiranje "vojnog ureda" koji bi trebao biti što bliže Siriji, moguće u Turskoj. Galiun je u četvrtak najavio da će procijeniti potrebe za oružjem i krenuti u akciju, javlja agencija AFP. Katarski premijer Hamed ben Džasem al-Tani, koji se u ponedjeljak izjasnio za naoružavanje sirijskih pobunjenika, u četvrtak je rekao da je Katar spreman za sve opcije kako bi pomogao sirijskome narodu.

ZAGREB

Velika Britanija objavila je u četvrtak da povlači svoje diplomate iz Sirije iz sigurnosnih razloga, ali ne prekida diplomatske veze, a Švicarska je i službeno zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku i pozvala svoje državljane da napuste zemlju. Švicarska vlada objavila je da je i formalna zatvorila svoje veleposlanstvo u Damasku, tri tjedna nakon što je to učinila privremeno, javlja Reutesr.

MOSKVA

Rusija je ukrajinskim vlastima predala službeni zahtjev za izručenjem Adaam Osmajeva uhićenog u Ukrajini u okviru istrage o planiranom atentatu čečenskih islamista na ruskog premijera Vladimira Putina, objavilo je u četvrtak rusko državno odvjetništvo. "Rusko državno odvjetništvo predalo je ukrajinskoj strani zahtjev za izručenjem Adama Osmajeva kako bi protiv njega pokrenulo sudski postupak", objavljeno je u priopćenju. Ruske vlasti od 2008. tragaju za 31-godišnjim Čečenom Osmajevim zbog "terorističkih zločina".

RIM

U četvrtak u Italiji uslijed štrajka zaposlenih u javnom prometu prometuje tek mali dio sredstava javnog prijevoza što je u neprilike dovelo veliko broj građana koji su se namjeravali koristiti gradskim i željezničkim prijevozom, izvijestila je agencija ANSA. Četverosatni štrajk su jednostrano proglasili sindikati zaposlenih u javnom prometu zbog smanjenja izdvajanja za javni promet Montijeve vlade. Odaziv u velikim talijanskim gradovima, po podacima sindikata, je od 70 do 80 posto a u Milanu, Napulju i Rimu su zatvorene sve linije podzemne željeznice.

LJUBLJANA

Pred okružnim sudom u Mariboru u četvrtak je počelo petorici optuženih za organizaciju ilegalnih sportskih kladionica. Optužnica ih tereti da su od jeseni 2008. pa do travnja prošle godine primili ilegalne iznose za sportsko klađenje u visini 43 milijuna eura te ostvarili nezakonitu proviziju od skoro milijun eura. Mariborčani Kosta Turner, Ivan Vinko, Vasja Turner i Zvonko Hajšek nalaze se, od razbijanja ilegalne "kladioničke mafije", kako su slučaj u travnju prošle godine nazvali mediji, u pritvoru. Peti optuženi, nekadašnji slovenski nogometni reprezentativac Goran Šukalo, koji igra u Njemačkoj za drugoligaša Duisburg, nije se odazvao suđenju, a već prilikom izbijanja afere zanijekao je svoju umiješanost. Šukalo je, prema optužnici, u Njemačkoj primao sportske oklade od svojih suigrača i prenosio podatke o uplatama suoptuženom Vasji Turneru. Prema navodima medija, sumnja se da su u istoj mreži ilegalnih sportskih kladionica sudjelovali i neki drugi poznati nogometaši.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙