FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do videosnimke koja bi mogla pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. godine, objavio je u subotu navečer srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. "Mi smo do ovih snimaka došli tijekom našeg boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja ove godine. Snimci su vrlo interesantni jer se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni", kazao je Vukčević za srbijansku državnu televiziju RTS. Na prikazanoj snimci vidi se kako vojnici u odorama bez oznaka ulaze u Dvor, a datum snimanja, kako navodi RTS, odgovara danu kada je zločin počinjen. Po riječima Vukčevića, u tijeku je ispitivanje autentičnosti tih snimaka. Predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine o ovim novim detaljima razgovarat će sa svojim kolegama iz Hrvatske, s kojima vode zajedničku istragu o zločinu u Dvoru, dodaje RTS. Srbijanski tužitelj potkraj siječnja boravio je u Danskoj zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) radi saslušanja svjedoka u ovom predmetu. Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Leon Panetta pozvao je u subotu afganistansku vladu da poduzme odlučnu akciju za zaštitu snaga NATO-a i zauzda nasilje u zemlji, javlja Reuters. Panetta je to poručio nakon što su u afganistanskom ministarstvu obrane iz blizine ubijena dvojica američkih časnika. Iako se snage NATO-a tek povremeno nađu na meti afganistanskih vojnika, priroda ovih posljednjih ubojstava je vrlo zabrinjavajuća za američku vojsku, ocijenili su analitičari. Kako javlja agencija, američki ministar obrane je telefonski razgovarao sa svojim afganistanskim kolegom Abdulom Rahimom Vardakom i zatražio da afganistanska strane da poduzme odgovarajuće mjere glede zaštite stranih postrojbi. Dvojica Amerikanaca, pukovnik i bojnik američke vojske, ubijena su u dobro utvrđenoj zgradi ministarstva unutarnjih poslova u glavnome gradu Afganistana, Kabulu. NATO je nakon toga povukao sve zaposlenike u ministarstvima u Kabulu.

ALŽIR - Narodi Magreba "zaslužuju vlast koju sami odaberu", izjavila je u subotu američka državna tajnica Hillary Clinton po dolasku u Alžir gdje se u američkom veleposlanstvu sastala s predstavnicima civilnog društva. "Dolazim iz Tunisa, a sutra ću biti u Maroku. Moja je poruka ista: narodi Magreba zaslužuju i potrebna im je vlast koju sami izaberu", kazala je Clinton. "U 21. smo stoljeću i zamišljam razvoj društva s tri stupa. Prvi stup je odgovorna i učinkovita vlada koja polaže račune svom narodu. Drugi je stup živ i dinamičan privatan sektor, otvoren prema svijetu kako bi stvarao gospodarske prilike za svoj narod, a treći je stup civilno društvo", istaknula je američka šefica diplomacije. Poručila je da Alžir mora zauzeti svoje mjesto među zemljama u kojem će vladati mir, sigurnost i prosperitet. Također je istaknula da SAD želi biti partner Alžira, "partner alžirske vlade, gospodarstva i civilnog društva". Clinton je u Alžir doputovala iz Tunisa gdje je obećala pomoć Washingtona u obnovi gopspodarstva i jačanju demokracije.

BERLIN - Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Europi, ponajviše u Njemačkoj i Austriji, protiv međunarodnog sporazuma o regulaciji intelektualnog vlasništva na internetu, ocjenjujući da se radi o "napadu na slobode". Protiv ACTA-e je prosvjedovalo više od 4000 Nijemaca i 3000 Austrijanaca, a u Parizu se okupilo oko 650 protivnika tog sporazuma. U odnosu na prve prosvjede održane 11. veljače, bio je vidljiv pad broja prosvjednika, ocjenjuju agencije. U Njemačkoj su prosvjedi održani u Muenchenu, Berlinu, Hamburgu, Koelnu i Leipzigu. U Austriji se prosvjed održao u Beču uz poruku "ACTA ad acta". Ispred parlamenta, Austrijanci su pozivali Zelene, Piratsku stranku i Mlade socijaliste da se usprotive tom sporazumu. Pariz se također pridružio prosvjedima uz skandiranje da "ACTA neće proći, te da "kulturu i slobodu treba dijeliti". I nekoliko manjih francuskih gradova pridružilo se prosvjedima protiv ACTA-e.

SAO PAULO - Dva su trupla pronađena u subotu u brazilskoj bazi na Antarktici, nakon požara i eksplozije u kojima su dvije osobe poginule a jedna je ozlijeđena, priopćilo je brazilsko ministarstvo obrane.

Ministar obrane je primio informaciju da su dva trupla pronađena u bazi najvjerojatnije trupla dvojice nestalih marinaca, po priopćenju ministarstva.

Treći marinac je ozlijeđen u eksploziji koja se dogodila nakon požara u prostoriji s agregatima u bazi Comandante Ferraz na Otoku kralja Georgea, blizu vrha antarktičkog poluotoka.

U nesreći je evakuirano tridesetak istraživača. Vojnici pokušavaju ugasiti požar.

CIUDAD MEXICO - Njemački ministar financija Wolfgang Schauble kritizirao je u subotu u meksičkom glavnom gradu zamisao o "beskonačnom ubrizgavanju novca" u financijski sustav eurozone kako bi se pomoglo zemljama u teškoćama.

"Bit ću jasan: nema nikakva gospodarskog opravdanja slušati pozive (...) na beskonačno ubrizgavanje novca u fondove za spašavanje i puštati u pogon tiskaru novca ECB-a", rekao je Schauble na konferenciji uoči susreta s kolegama iz G20.

"Sve to neće pomoći zemljama da prebrode svoje dugoročne probleme i da se smiri stanje na tržištima", upozorio je.

Po njegovim riječima, "to bi zemlje odvratilo od nastavka uravnoteženja financija i reforma i ne bi popravilo gospodarske izglede eurozone".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙