FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 12. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

JERUZALEM

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u višednevni službeni posjet Izraelu. Odmah po dolasku Josipović bi trebao otići na Golansku visoravan gdje će se susresti s hrvatskim vojnicima koji se nalaze u sastavu međunarodnih mirovnih snaga (UNDOF), te sa zapovjednikom UNDOF-a filipinskim generalom Nataliom Ecarmom. Tijekom boravka u Izraelu Josipović će se sastati sa svim najvišim izraelskim dužnosnicima, predsjednikom Shimonom Peresom, premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Knesseta Reuvenom Rivlinom. Također je predviđen i njegov susret s čelnicima Palestinske samouprave u Ramalahu.

U hrvatskom izaslanstvu nalazi se i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja će odvojeno razgovarati sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom. Kako se očekuje, glavne teme razgovora hrvatskog predsjednika i članova izaslanstva u Izraelu bit će jačanje bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, te mirovni proces na Bliskom istoku. Također se očekuje da će hrvatsko izaslanstvo s izraelskim domaćinima razgovarati o jačanju suradnje na području znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja, te turizma.

MOSTAR

Nove snježne padaline tijekom noći praćene snažnim vjetrom koji stvara velike nanose dodatno su otežale promet u BiH gdje je veći broj cestovnih pravaca neprohodan ili zatvoren, dok se na ostalima prometuje otežano zbog ugaženog snijega i poledice, izvijestili su iz Asocijacije auto moto klubova u BiH sa sjedištem u Mostaru. I dalje je zabranjen promet svim teretnim vozilima i autobusima na području četiri županije Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Herceg-bosanske županije, osim vozila kojima se prevozi hrana, energenti, lijekovi i medicinska oprema. Potpuno je i dalje zatvoren promet magistralnim cestama u Hercegbosanskoj županiji na području Tomislavgrada, Glamoča i Drvara a otežano se prometuje većinom magistralnih prometnica u Hercegovini. Dodatne probleme građanima BiH pričinjava i loša elektroenergetska situacija. Veliki je broj naselja bez napajanja električnom energijom zbog snijega koji je oštetio dalekovode i postrojenja.

PODGORICA

U Crnoj Gori je zbog obilnog snijega na snazi izvanredno stanje u cijeloj zemlji, a prema posljednjim podacima visine snijega dostižu rekordne vrijednosti zabilježene u posjednjih 50 godina. U nedjelju ujutro izmjerena visina snježnog pokrivača iznosila je na Žabljaku 202 cm, u Kolašinu 168 cm, na Cetinju 126 cm, u Šavniku 125 cm, u Nikšiću 100 cm, a u Podgorici 57 cm. Snijeg i dalje neprestalno pada, pa ove vrijednosti stalno rastu. Seoska područja su potpuno odsječena od gradskih centara. Prometnice prema sjeveru su blokirane, a i prema južnim djelovima Crne Gore se vrlo otežano probija. Zračna luka u Podgorici je zatvorena, a malobrojni zrakoplovi jedino mogu slijetati u Tivat. Vijeće za obranu i sigurnost, kojim rukovodi predsjednik Filip Vujanović proglasilo je izvanredno stanje u Crnoj Gori zbog vremenskih nepogoda i pozvao stanovništvo, javne institucije i gospodarstvo da se uključe u uklanjanje snježnih nanosa, čišćenje i saniranje posljedica elementarne nepogode.

BERLIN

Grčka obećanja o mjerama štednje više nisu dovoljna jer ih je toliko prekršeno, a zemlja koja se pretvorila u "rupu bez dna" mora se jako promijeniti, izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Grčka obećanja više nam nisu dovoljna", kazao je Schaeuble u intervjuu za novine Welt am Sonntag. "S novim programom oštrih mjera štednje oni će prvo morati provesti dijelove starog programa i štedjeti." Dodao je da su njemačka ispitivanja javnog mišljenja pokazala da je većina Nijemaca voljna pomoći Grčkoj. "Međutim, važno je reći da ona ne može biti rupa bez dna. Zato Grci moraju konačno zatvoriti tu rupu", rekao je Schaeuble. Također je rekao da će Grčka dobiti potporu "na ovaj ili onaj način", ali je upozorio da zemlja treba napraviti svoju zadaću glede poboljšanja svoje konkurentnosti i dao je naznaku da će Atena možda morati napustiti eurozonu da to učini.

TEHERAN

Iran "neće oprostiti" arapskim zemljama u Perzijskom zaljevu budu li podupirale "urote" Sjedinjenih Država protiv Teherana, rekao je predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, a prenijeli su mediji u nedjelju. "Preporučamo nekim zemljama u regiji koje su podupirale (iračkog diktatora) Sadama (Huseina) a sada podupiru američke urote protiv Irana da promijene politiku", rekao je Laridžani. "Iranski narod im neće ponovo oprostiti i ako se te urote protiv Irana ostvare, bit će to pogubno za regiju", dodao je Laridžani jasno smjerajući na arapske zemlje u Perzijskom zaljevu.

TOKIO

Japanskom caru Akihitu bit će ugrađena srčana premosnica 18. veljače nakon što je na pregledima otkriveno da su mu se srčani problemi pogoršali, javila je u nedjelju japanska novinska agencija Kyodo. Kyodo navodi da je car (78) podvrgnut angiografiji u subotu koja je pokazala da su se krvne žile suzile tijekom prošle godine. On je proveo tri tjedna u bolnici u studenome prošle godine zbog prehlade, povišene temperature i simptoma bronhitisa.

ŠANGAJ

Osamnaestogodišnja tibetska redovnica pokušala se zapaliti na jugozapadu Kine, izvijestile su u nedjelju organizacije za ljudska prava, što je najnoviji pokušaj samospaljivanja kojim budistički redovnici žele upozoriti na kinesku prevlast na Tibetu. Redovnica Tenzin Choedron, ili Choezin, preživjela je, navode nevladine organizacije. Ovo je 22. slučaj samospaljivanja ili pokušaja samospaljivanja u zadnjih godinu dana na kineskom području uz granicu s Tibetom u znak prosvjeda protiv kineskog gušenja vjerske i kulturne slobode na Tibetu, napominje Free Tibet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙