FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

PARIZ

Francuska "snažno osuđuje dramatično intenziviranje nasilja u Siriji", koje je izazvalo suspenziju rada arapskih promatrača u toj zemlji i traži "brz sporazum" u Ujedinjenim narodima, priopćilo je u subotu francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Oni koji su odgovorni za ove barbarske akcije trebaju odgovarati za svoj zločin", kazao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero osudivši "surovu represiju sirijskog režima, posebice masivne vojne operacije protiv pobunjenih četvrti u više gradova". "Francuska poziva međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za zaštitu sirijskih civila, prvenstveno kroz Vijeće sigurnosti", dodao je glasnogovornik precizirajući kako je ministar vanjskih poslova Alain Juppe pisao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu "kako bi podvukao važnost konstruktivne suradnje između Rusije i Francuske". "Otvorena konstruktivnim prijedlozima" o Siriji, Rusija je i dalje protiv upotrebe sile i svake rezolucije UN-a koja podupire unilateralne sankcije protiv Damaska, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Vijeće sigurnosti mora bez odlaganja donijeti odluke u odnosu na tragediju koja se trenutno događa u Siriji", istaknuo je glasnogovornik Valero. "Treba napraviti sve kako bi se postigao brz sporazum o prijedlogu rezolucije koji je podnesen u petak u New Yorku u ime arapske skupine", dodao je. Promatračka misija Arapske lige u Siriji u subotu je prekinuta zbog ponovnog izbijanja nasilja protiv civila, a šef panarapske organizacije Nabil al Arabi optužio je sirijskog predsjednika Bašara al Asada da je izabrao "opciju eskalacije". Više od 5.000 ljudi ubijeno je od početka otpora protiv režima u ožujku 2011. godine.

LONDON

Britanska policija uhitila je u subotu četiri sadašnja i bivša djelatnika lista Sun, najprodavanijeg tabloida medijskog magnata Ruperta Murdocha, i jednog policajca u okviru istrage o novinarskom podmićivanju dužnosnika i policajaca. Policija je također pretražila londonske urede Suna, lista u vlasništvu Murdochove kompanije News Internationala, britanskog ogranka korporacije News Corp, u okviru istrage povezane s onom o prisluškivanju i hakiranju telefona zbog koje je ugašen tabloid News of the World, također dio Murdochove korporacije. Uprava News Corpa i interno povjerenstvo kompanije, osnovano nakon izbijanja skandala u vezi s prisluškivanjem, u subotu su u priopćili da je policijska operacija rezultat informacija koje je otkrilo to povjerenstvo i predalo vlastima. "News Corporation je prošlog ljeta obećao da se neprihvatljivi načini prikupljanja vijesti više neće ponoviti", priopćilo je povjerenstvo i potvrdilo i uhićenje četvero "bivših i sadašnjih zaposlenika" Suna. Po informacijama Reutersa, radi se o četvorici bivših ili sadašnjih urednika rubrike crne kronike u listu. Peti uhićeni je 29-godišnji policajac iz središnje londonske policijske postaje.

LIMA

Najmanje je 26 osoba poginulo, a desetero ozlijeđeno u subotu u požaru koji je izbio u ustanovi za liječenje ovisnosti od droge u predgrađu peruanske prijestolnice Lime, objavili su dužnosnici zdravstvenih službi i vatrogasci. Zapovjednik vatrogasnih službi Antonio Zavala rekao je da do požara vjerojatno došlo kada je jedan od štićenika centra zapalio svoj madrac. "Požar se potom proširio i nitko ga nije mogao obuzdati", rekao je Zavala. Dr. Javier Correa iz peruanskog ministarstva zdravstva izjavio je da su najmanje tri ozlijeđene osobe u "vrlo ozbiljnom stanju". Glasnogovornik policije je, kako je prenijela radio postaja PRP, izjavio da su štićenici ostali blokirani u centru čija su vrata bila zatvorena kada je požar izbio. U rehabilitacijskom centru "Krist je ljubav", otvorenom prije tri godine, bilo je 40 štićenika. Požar je tijekom prijepodneva po mjesnom vremenu stavljen pod nadzor.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u subotu je na izvanrednoj sjednici za mandatara nove vlade izabrao Janeza Janšu (53), predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) koji je već vodio koalicijsku vladu desnog centra od 2004. do 2008. godine. Prilikom tajnog glasovanja, održanog nakon višesatne parlamentarne rasprave, Janša je dobio glasove 51 od 90 zastupnika u slovenskom parlamentu. Ostalih 39 bilo je protiv. Janša je ranije najavio je da bi nova vlada mogla biti formirana i početi djelovati najkasnije do 10. veljače. Kandidati za ministre bit će vjerojatno objavljeni sljedeći tjedan. Tada će početi postupak njihova predstavljanja u parlamentarnim odborima i imenovanja nove vlade. U svom obraćanju zastupnicima na početku parlamentarne rasprave, Janša je izložio program djelovanja buduće vlade. Kao cilj u njezinom mandatu naveo je gospodarski oporavak na zdravim osnovama i bez zaduživanja. Ustvrdio je da je su slabiji rast BDP-a u protekle tri godine u EU-u od Slovenije imale samo Grčka i Litva, da je dugoročno potrebna nova razvojna paradigma, povećanje ekonomske konkurentnosti i stimuliranje poduzetništva i obrazovanja te stvaranje novih radnih mjesta. No, Janša je kao najhitniju mjeru naveo potrebu da se već ove godine radikalno smanje državni izdaci i smanji proračunski deficit. Stanje je vrlo ozbiljno i ako to zajedno ne uspijemo, i Sloveniji bi se moglo dogoditi da joj mjere nameću financijske ustanove, poručio je Janša oporbi i sindikatima, koji izražavaju bojazan od "ukidanja socijalne države" i pada standarda, te ih pozvao na suradnju s novom vladom.

BEJRUT - Arapska liga je u subotu priopćila da je zamrznula svoju promatračku misiju u Siriji zbog "kritičnog pogoršanja stanja". Arapska liga je prošlog tjedna pozvala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odstupi s položaja nakon 10-mjesečna ustanka protiv njegove vlasti, a idućeg će tjedna arapski mirovni plan iznijeti Vijeću sigurnosti UN-a. "S obzirom na kritično pogoršanje stanja u Siriji i nastavak nasilja, donijeta je odluka da se odmah obustavi rad misije Arapske lige u Siriji do iznošenja tog pitanja pred vijeće Lige", rekao je u izjavi glavni tajnik te organizacije Nabil Elarabi. Očekuje se da ministri vanjskih poslova Arapske lige sastanu u tjednu nakon 5. veljače kako bi raspravili hoće li potpuno povući svoju promatračku misiju nakon eskalacije nasilja u zemlji, rekao je u subotu jedan dužnosnik Arapske lige. Promatrači će za to vrijeme ostati u Siriji, ali neće obavljati svoju misiju promatranja provedbe mirovnog plana. Jedan arapski diplomat pri Arapskoj ligi je rekao da će se ministri sastati nakon što se Nabil Elarabi sastane s članicama vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, što bi se trebalo dogoditi idućeg utorka. Diplomat je također rekao da Elarabi ima sve ovlasti za povlačenje skupine promatrača iz Sirije ukoliko ocijeni da su im životi ugroženi ili da više ne mogu ispuniti njihovu misiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙