FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BEOGRAD

Tijekom sinoćnje polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva, između Hrvatske i Srbije u beogradskoj Areni, situacija je bila mirna i za sada nisu zabilježeni nikakvi izgredi, rečeno je Hini u petak navečer u srbijanskom MUP-u, oko sat i pol pošto je završena utakmica. Nereda, kako je navedeno, nije bilo prije, kao ni tijekom meča, a ni po njegovom završetku nisu primjećeni bilo kakvi izgredi. U dvorani s 20.000 gledatelja, od čega oko 200 hrvatskih navijača, atmosfera je bila na rubu incidenta, sa zaglušujućim zviždanjem publike na hrvatsku himnu, te sa stalnim izvikivanjam uvreda i iskazivanjem mržnje prema hrvatskim igračima i Hrvatskoj, na što službeni spiker nije reagirao. Bilo je i bacanja predmeta iz publike, a jedna staklena boca promašila je hrvatskog trenera te pogodila srbijanskog igrača Žarka Šešuma, koji je s ozljedom oka prebačen u bolnicu.

WASHINGTON

Američka mornarica predviđa postaviti prostranu "plutajuću" bazu za prihvat posebnih postrojbi na Bliskom istoku zbog rastuće napetosti s Iranom i jačanja sukoba u Jemenu, piše u subotu Washington Post. Citirajući dokumente čije podrijetlo ne navodi, dnevnik tvrdi da mornarica upravo prenamjenjuje jedan ratni brod kako bi ga pretvorila u plutajuću bazu za posebne postrojbe i to na zahtjev američkog strateškog zapovjedništva. Neslužbeno nazvana "brodom majkom", baza će moći primiti mala brza plovila i helikoptere koje obično koriste posebne snage američke mornarice Navy SEALs, ističe dnevnik. Glasnogovornik mornarice Mike Kafka odbio je komentirati taj projekt.

DAKAR

Odluka kojom je Ustavno vijeće u petak navečer odobrilo kandidaturu šefa senegalske države Abdoulayea Wadea na predsjedničkim izborima u veljači izazvala je val nasilja u nekoliko gradova Senegala među kojima u Dakaru gdje je ubijen jedan policajac. Oporba je pozvala na "marš na predsjedničku palaču sljedećih dana" kako bi se odande "izvukao Wade", kojemu je Ustavno vijeće odobrilo kandidaturu za sporni treći uzastopni mandat. Odmah nakon što je objavljena valjanost kandidature predsjednika Wadea te odbacivanje kandidature poznatog pjevača Youssoua N'Doura, mladi okupljeni satima na Trgu obeliska u Dakaru, na poziv oporbe, počeli su bacati kamenje na policajce koji su odgovorili suzavcem i palicama. Mladi, naoružani željeznim šipkama, palili su gume, a policajci su krenuli održavati red u sporednim uličicama, blizu mjesta okupljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙