FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Sankcije koje je u ponedjeljak Europska unija odredila protiv Irana kako bi ga odvratila od spornog nuklearnog programa nisu konstruktivne, ocijenilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova. Kina "se uvijek zalaže za rješavanje međunarodnih sporova dijalogom i savjetovanjem", nastavlja ministarstvo, prenosi službena agencija. Ona se "nada će uključene strane poduzeti mjere u korist mira i regionalne stabilnosti". Nakon što su Sjedinjene Države pojačale svoje sankcije, zemlje Europske unije su u ponedjeljak dogovorile uvođenje postupnog naftnog embarga Iranu i uvele su više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji i pridružile se Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

TEHERAN - Iranski parlament će sljedećeg tjedna razmotriti plan zakona zabrane izvoza nafte u Europu, kao odgovor na embargo Europske unije Teheranu, reklo je nekoliko zastupnika. Povjerenstvo za energiju u parlamentu "završava plan prekida izvoza nafte u Europu", rekao je glasnogovornik tog povjerenstva, Emad Hosein, prenose mediji u četvrtak. On precizira da bi plan sljedećeg tjedna trebao biti predložen u parlamentu. Ako plan bude prihvaćen, vlada će zaustaviti prodaju nafte Europljanima prije primjene europskih sankcija, precizirao je. Iran prodaje oko 20 posto svoje nafte zemljama EU, uglavnom Italiji, Španjolskoj i Grčkoj.

WASHINGTON - Unatoč smrti Osame bin Ladena Al Kaida i dalje ostaje stvarna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta na tv-kanalu CBS News. CBS News je objavio dijelove razgovora s Panettom koji će biti emitirani u nedjelju, u kojem šef Pentagona govori o strategiji Sjedinjenih Država. "Tražimo članove Al-Kaide bez obzira gdje se nalazili", rekao je Panetta u tom razgovoru. Panetta je također ocijenio da su američke snage zadale veliki udarac vodstvu te terorističke organizacije. Na popisu deset glavnih čelnika Al-Kaide nakon atentata 11. rujna danas je živ samo Ajman al-Zavahiri, koji je postao šef organizacije nakon smrti Osame bin Ladena.

MARSEILLE - Vlasnik francuske tvrtke PIP, koja je proizvodila sporne silikonske implantate, Jean-Claude Mas uhićen je u četvrtak i mogao bi biti optužen za ubojstvo, doznaje Reuters od francuskih pravosudnih izvora. Mas je uhićen u svom domu na jugu Francuske u Six-Fours-les-Plagesu a policija pretražuje kuću. On će u pritvoru provesti 48 sati a dotad će istražitelji odlučiti hoće li ga optužiti za ubojstvo. Zdravstveni skandal svjetskih razmjera izbio je kad je francuska vlada u prosincu 2011. godine preporučila Francuskinjama uklanjanje implantata zbog mogućih ruptura i curenja kancerogenih sastojaka. U Francuskoj je utvrđeno 20 slučajeva oboljenja od raka kod žena s ugrađenim implantatima PIP-a

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙