FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) -

YANGOON - Mianmarska aktivistica Aung San Suu Kyi predala je u srijedu kandidaturu za djelomične izbore 1. travnja, prvi puta u svojoj političkoj karijeri. Dobitnica Nobelove nagrade za mir najavila je u studenome da će se kandidirati na tim izborima. To će joj biti prva kandidatura na izborima u političkoj karijeri, jer je u vrijeme izbora 1990., na kojima je njezina Nacionalna liga za demokraciju (LND) uvjerljivo pobijedila, ali je vojna hunta odbila priznati rezultate, već bila u zatvoru. Na izborima koji se održavaju više od godinu dana nakon izbora u studenome 2010. koje je stranka Suu Kyi bojkotirala, treba se popuniti 48 mjesta u dvjema nacionalnim i u regionalnim skupštinama koja su ispražnjena nakon odlaska zastupnika na ministarske dužnosti.

NEW YORK - Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a o ruskom nacrtu rezolucije glede stanja u Siriji trajale su više od četiri sata u utorak navečer a da se članovi Vijeća nisu približili sporazumu, saznaje se od diplomata. Stručnjaci 15 zemalja članica Vijeća iznijeli su ruski nacrt u trenutku kad je sve više kritika o UN-ovu nedjelovanju glede nasilja u Siriji. Zapadne zemlje protive se ruskom zahtjevu da se podjedanko pripiše nasilje protivnicima i režimu predsjednika Asada. SAD, Francuska i Njemačka upozorile su i prije rasprava da je ruski nacrt neprihvatljiv. "Rasprave su trajale više od četiri sata, ali su dotakle tek uvodne paragrafe" teksta, izjavio je zapadni diplomat zemlje uključene u pregovore. "Ne nastoji se zapravo prebroditi jaz" između različitih gledišta, prokomentirao je drugi neimenovani zapadni diplomat.

ISLAMABAD - Pakistan je poručio Sjedinjenim Državama da posjet posebnog izaslanika Marca Grossmana Islamabadu "u ovom trenutku nije moguć", izjavio je za Reuters pakistanski dužnosnik ne navodeći razloge uskraćivanja gostoprimstva. "Veleposlanik Grossman zatražio je da posjeti Pakistan ali smo mu prenijeli da to u ovom trenutku nije moguće", izjavio je dužnosnik. Grossman bi ovog tjedna trebao posjetiti Afganistan i Katar. Odnosi SAD i Pakistana pali su na najnižu točku nakon zračnog napada NATO-a 26. studenoga u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika na granici s Afganistanom.

WASHINGTON - Prosvjednici koji vjerojatno pripadaju pokretu "Okupirajmo" bacili su u utorak navečer dimnu bombu preko ograde Bijele kuće, priopćio je glasnogovornik američke tajne službe. Naprava je bačena preko ograde u vrijeme dok je između 1.000 i 1.500 prosvjednika "Okupirajmo DC" demonstriralo u blizini Bijele kuće, kazao je Geore Ogilvie. Dodao je da su vlasti poduzele "prikladne mjere", ali nije bilo uhićenja među prosvjednicima koji su se mirno razišli. U to vrijeme predsjednik Barack Obama i supruga Michelle bili su izvan Bijele kuće na večeri, gdje su s prijateljima proslavili 48. rođendan Prve dame, a vratili su se dok je istraga još uvijek trajala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙