FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na dobitku; ranjiv i dalje na dužničke probleme eurozone

LONDON/NEW YORK, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, poduprt nagađanjima da bi ECB mogao kreditirati slabe članice eurozone preko Međunarodnog monetarnog fonda, a na ruku su mu išle i dobre vijesti s američkog tržišta rada.

Tijekom dana ojačao je prema dolaru 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3505 dolara, nakon što je ranije nakratko dosegnuo 1,3543 dolara.

Dolar je pak prema jenu bio na dobitku 0,2 posto, ojačavši na 77,86 jena.

Priče o potencijalnim zajmovima Europske središnje banke (ECB) pobudile su nade ulagača u pronalazak svojevrsnog rješenja za dužničku krizu. Središnja banka eurozone u četvrtak je dala naslutiti da bi mogla biti spremna intenzivirati mjere u cilju lakšeg prevladavanja krize, uz uvjet da političari postignu dogovor o znatno strožem nadzoru proračuna država eurozone. Ipak, nije željela iznositi pojedinosti u vezi konkretnih mjera koje bi poduzela.

Dodatni vjetar u leđa jedinstvenoj europskoj valuti pružio je i tijekom poslijepodneva objavljeni podatak o oštrom padu stope nezaposlenosti u SAD-u na 8,6 posto, nakon što je otvoreno 120 tisuća novih radnih mjesta u netom završenom studenome.

Ulagači su ipak oklijevali s većim kupovinama eura, s obzirom da je ionako već više od jedan posto na dobitku prema dolaru od početka tjedna, iako je i dalje ranjiv na dužničke probleme u regiji.

Tržišni sudionici nisu previše reagirali na govor njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zastupnicima u parlamentu danas kazala da dužnička kriza u eurozoni godinama neće moći biti prevladana, te je pozvala na tješnju fiskalnu integraciju.

Čelnici najvećih gospodarstava eurozone, Njemačke i Francuske, u ponedjeljak će održati sastanak kako bi pripremili zajedničke prijedloge za predstojeći summit EU-a 9. prosinca, još jedan u nizu sudbinskih za eurozonu.

Političari EU-a još se nisu usuglasili o mehanizmima međusobne kontrole proračuna, a ostaju neriješeni i mnogi drugi problemi, uključujući izvore financiranja za povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda za spas eurozone. Analitičari drže da će zbog svega toga euro biti u defanzivi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙