FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast Ifo indeksa podupro euro; opasnost od novih gubitaka ne jenja

LONDON, 24. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima oporavio od gubitaka prema dolaru, poduprt neočekivanim poboljšanjem poslovnih očekivanja u Njemačkoj, ali očekuje se njegovo daljnje slabljenje zbog bojazni ulagača od širenja krize na glavna gospodarstva eurozone.

Tijekom dana ojačao je tako prema dolaru za 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3368 dolara. Oporavio se i prema jenu, dosegnuvši 103,06 jena, odskočivši s ranije zabilježene najniže razine u sedam tjedana od 102,92 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto, kliznuvši na 77,06 jena.

Bolji od očekivanog njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja popravio je raspoloženje među ulagačima u razne kategorije imovine, no trgovci kažu da ti podaci ipak neće moći utišati strahove u vezi potencijalne recesije u eurozoni.

Euru je blagu podršku pružilo izvješće Reutersa da Europska središnja banka (ECB) razmatra produljenja rokova za otplatu zajmova bankama na dvije do tri godine kako bi spriječila da kriza eurozone izazove nestašicu kredita.

Jedinstvena valuta u srijedu se spustila na najnižu razinu prema dolaru u sedam tjedana od 1,3320 dolara nakon što je slab odaziv na aukciji njemačkih državnih obveznica potaknuo strahove da bi čak i status najvećeg europskog gospodarstva kao sigurnog utočišta mogao biti doveden u pitanje.

Analitičari smatraju da bi euro ipak mogao blago ojačati u kratkom roku, ponaprije zbog praznika Dana zahvalnosti u SAD-u i posljedične mršave trgovine.

No, pesimizam spram eura koji vlada na tržištima mogao bi euro pritisnuti na niske razine od 1,3144 dolara, na koje se spustio početkom listopada, inače obilježenog velikim oscilacijama. Podsjetimo, krajem listopada euro je poskočio na čak 1,4247 dolara.

"Tržište izgleda misli da će prodaje eura uslijediti odmah nakon uzleta. Predahnuo je nakratko i podršku crpio iz izvješća instituta Ifo, no nisam siguran da je uzlet održiv", kazala je Gavin Friend, valutni analitičar u National Australia Banku.

U fokusu tržišta je i današnji sastanak čelnika Njemačke, Francuske i Italije, iako tek rijetki sudionici očekuju napredak na putu rješavanja krize.

Od novih u nizu nepovoljnih vijesti za eurozonu izdvaja se odluka agencije za dodjelu kreditnih rejtinga Fitch o sniženju rejtinga Portugala na status 'bezvrijedno'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙