FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao; veće dobitke priječe strahovi zbog dužničke krize

LONDON/NEW YORK, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru, jer su ulagači bili skloniji rizičnijim ulaganjima nakon što je kineska središnja banka smanjila stopu obvezne rezerve, no ne očekuje se njegov veći uzlet zbog nepopustljivih zabrinutosti oko dužničke krize.

Euro je tako tijekom dana ojačao 0,7 posto i njime se trgovalo po 1,3425 dolara. Ojačao je 0,2 posto i prema švicarskom franku, na 1,2285 franaka.

Kineska središnja banka smanjila je stopu obvezne rezerve tamošnjih banaka prvi put u gotovo tri godine kako bi smanjila pritiske na kreditne plasmane i poduprla aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

U takvim okolnostima ojačale su dionice i porasle cijene sirovina, iako analitičari kažu da će veća sklonost ulagača rizičnijoj imovini vjerojatno biti kratkotrajna budući da je u fokusu tržišta i dalje dužnička kriza u eurozoni.

Rizičnijim ulaganjima ulagači su bili skloniji i nakon što je objavljen bolji od očekivanja podatak o novim radnim mjestima u američkom gospodarstvu.

Euro je tako odskočio s najniže razine od 1,3259 dolara na koju se spustio tijekom dana, pogođen pojačanom zabrinutošću u vezi dužničke krize nakon što je talijanski tržišni regulator kazao da eurozoni prijeti raspad ako uloga Europske središnje banke ostane nepromijenjena u vrijeme dužničke krize.

Europska valuta ranije se našla pod pritiskom prodaja jer ulagače nisu ohrabrili planovi o povećanju kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), izneseni na sastanku ministara eurozone u utorak u Bruxellesu. Ulagači sumnjaju da će oni biti dostatni da se spriječi financijska katastrofa u regiji.

U takvom ozračju dodatno su porasle razlike između prinosa na talijanske i španjolske obveznice i onih na referentne njemačke obveznice, koje se inače smatraju najsigurnijima u eurozoni.

"Trgovinu i dalje diktira stara priča s rastom razlike u prinosima na državne obveznice članica eurozone, uz malu vjerojatnost za skorije rješenje krize, a to znači da ostaje i dalje aktualni trend slabljenja eura", kazao je Kasper Kirkegaard, valutni strateg u banci Danske u Kopenhagenu.

Lošem raspoloženju spram eura i prodajnim pritiscima pridonijela je i najnovija odluka agencije za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's o snižavanju rejtinga za 15 velikih banaka, kako onih iz Europe tako i iz SAD-a.

Trgovci očekuju promjenjivu trgovinu, koju će određivati potražnja ulagača koji žele uravnotežiti svoje portfelje posljednjeg dana promjenjivog studenog u kojem je euro prema dolaru oslabio više od četiri posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙