FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija aukcijom obveznica pribavila 6,2 milijarde eura, uz osjetno nižu cijenu

MILANO, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Italija je u četvrtak pribavila 6,2 milijarde eura prodajom državnih obveznica, pri čemu su za više od polovine tog iznosa zaslužne petogodišnje obveznice koje su čak prodane uz osjetno nižu kamatnu stopu nego prošli mjesec, priopćilo je tamošnje ministarstvo financija.

Prodajom obveznica s rokom otplate od pet godina Italija je tako prikupila 3,5 milijarde eura, uz kamatnu stopu od 5,32 posto. To znači da se talijanska vlada zadužila po nižoj cijeni nego prošli mjesec kada je za obveznice te ročnosti bila primorana platiti 5,6 posto.

Ostatak iznosa pribavila je prodajom obveznica s duljim rokovima otplate.

Ipak, aktualna cijena zaduživanja Italije na sekundarnim tržištima danas je poskočila, samo dan uoči najavljenog glasovanja o povjerenju vladi premijera Silvija Berlusconija.

Prije početka najnovije aukcije prinosi po 10-godišnjim državnim obveznicama poskočili su na 5,87 posto, najvišu razinu od kolovoza kada je Europska središnja banka (ECB) počela kupovati talijanske obveznice. Potom je prinos po tim obveznicama smanjen na 5,818 posto.

Trgovci kažu da je ECB, koja je ovaj tjedan uglavnom bila odsutna s tih tržišta, počela kupovati obveznice s rokom otplate od oko 10 godina nedugo nakon održavanja današnje aukcije, potaknuvši pad odgovarajućih prinosa s navedenih najviših razina.

"Iako su aukcije prošle relativno glatko, ulagači su i dalje oprezni kod ulaganja novca u tu zemlju zbog sumnje glede ustrajnosti u ostvarivanju fiskalnih ciljeva i političkog rizika", kazao je Nick Stamenkovic, strateg u RiA Capital Marketsu.

Posljednja prijetnja političkoj stabilnosti zemlje je najavljeno glasovanje o povjerenju vladi na čelu s Berlusconijem, koji je upozorio da bi pad njegove koalicije desnog centra bio katastrofalan za talijansko gospodarstvo.

Italija ima drugi po veličini državni dug promatrano kao udjel u bruto domaćem proizvodu i posljednjih nekoliko mjeseci snižen je njezin kreditni rejting.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙