FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora njemačkog parlamenta jačanju EFSF-a poduprla euro

LONDON, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon što je njemački parlament odobrio nove ovlasti kriznog fonda eurozone, no dobitke bi mogao ograničavati skepticizam zbog izostanka sveoubuhvatnog plana izlaska regije iz dužničke krize.

Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao oko 0,7 posto, na 1,3636 dolara, čime se prilično udaljio od najniže razine prema dolaru u posljednjih osam mjeseci od 1,3360 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak. Ojačao je 0,8 posto i prema jenu, na 104,53 jena, dodatno se udaljivši od najniže razine u posljednjih 10 godina od 101,90 jena, na koju se spustio početkom tjedna.

Dolar je stajao 76,53 jena, nedaleko rekordno niskih 75,94 jena, na koliko se spustio u kolovozu. Jen je od početka godine prema dolaru ojačao 5,7 posto.

Politički pritisci na njemačku kancelarku Angelu Merkel blago su popustili nakon što je njezina koalicijska stranka uspjela izboriti glasove za povećanje ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) bez potrebe oslanjanja na oporbu, što je pomoglo euru da se tijekom dana zadrži u pozitivnom teritoriju.

"Osim tog glasovanja, sve je ostalo po starom i čekamo sveobuhvatni odgovor političara eurozone. Uzlet olakšanja za euro u proteklih tjedan dana gradio se na neodrživim temeljima", upozorio je Lee Hardman, valutni analitičar u BTM-UFJ-u.

Oprezan optimizam tržišnih sudionika da će biti odobrena isplata nove tranše zajmova Grčke, uz finsku podršku jačanju ovlasti EFSF-a u srijedu, pomogli su euru da se donekle stabilizira.

Jedinstvena europska valuta ipak je i dalje na putu da zabilježi najgore tromjesečje od prve polovine 2010. jer trgovce brine mogućnost njezina daljnjeg pada zbog nepopustljivih zabrinutosti u vezi izgleda za grčkim bankrotom i podijeljenosti europskih političara oko pronalaska odgovora na krizu.

To je zauzvrat potaknulo bojazni od širenja krize na Italiju i Španjolsku i u vezi izloženosti europskih banaka u grčkim državnim obveznicama. Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice dosegnuli su nove rekordno visoke razine od 5,86 posto na današnjoj aukciji, jer je nervoza zbog visokog javnog duga Italije podigla njezine troškove zaduživanja.

Zabrinutosti u vezi banaka eurozone, uz slabljenje inflacije i rasta u regiji mogli bi primorati Europsku središnju banku da snizi kamatne stope na zasjedanju zakazanom za idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙