FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je ojačao u četvrtak na međunarodnim tržištima, jer su Njemačka i Francuska potvrdile da Grčka ostaje u eurozoni čime je otklonjen rizik njezinog skorog bankrota, no mogućnost da se to dogodi u budućnosti čini ga osjetljivim na daljnje prodaje. Euro je tako nakratko dosegnuo 1,3826 dolara nakon što je i zajednička izjava Njemačke i Francuske ojačala nade u skoru isplatu nove tranše pomoći Grčkoj, čime bi se izbjegao njezin stečaj. Kasnije se njime uglavnom trgovalo po oko 1,38 dolara. Euro je u odnosu na švicarski franak bio je na dobitku 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2055 franaka. Euro pritišću sve veće bojazni da će se kriza proširiti na veća gospodarstva, a pokrenuti su i razgovori o uvođenju zajedničke obveznice eurozone koje bi pomoglo vratiti povjerenje u eurozonu. Takvoj zamisli snažno se protivi Njemačka. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu, na 76,57 jena.

WASHINGTON - Stopa inflacije u SAD-u blago je oslabila u kolovozu zahvaljujući sporijem rastu cijena benzina i nepromijenjenoj razini troška kupovine novih automobila, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada. Indeks potrošačkih cijena porastao u prošlom mjesecu za 0,4 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u srpnju. Analitičari su očekivali rast za 0,2 posto. Cijene hrane zabilježile su najveći rast od ožujka, skočivši za 0,5 posto. U srpnju uvećane su za 0,4 posto. Cijene benzina bile su više 1,9 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Inflacija se za sada ne smatra prijetnjom za gospodarstvo koje je jedva ostvarilo rast u prvoj polovici godine.

STRASBOURG - Europski parlament i članice EU-a postigli su kompromis o postroženju proračunskih propisa, što se smatra ključnim uvjetom za sprečavanje budućih dužničkih kriza, izvijestili su u četvrtak izvori iz parlamenta. "Postignut je načelni sporazum" o nizu zakonskih prijedloga nakon pregovora u srijedu, čime je okončana višemjesečna blokada. Tako će ubuduće zemlje s prekomjernim deficitima morati polagati novac na blokirane račune, a sankcije će biti više automatizirane nego što je sada slučaj. "Postigli smo dogovor s poljskim predsjedateljstvom EU-a, ali moramo provjeriti jesu li suglasne i ostale zemlje", kazao je jedan od izvora. Tek mali broj zemalja u EU poštuje propise kojima je plafon proračunskog manjka određen na 3,0 posto BDP-a, a javnog duga na 60 posto BDP-a.

FRANKFURT - Europska središnja banka objavila je u četvrtak da će banke opskrbiti dolarima putem tromjesečnih zajmova koje će dodjeljivati na aukcijama do kraja godine. ECB je priopćio da je tromjesečne zajmove odlučio plasirati u suradnji s američkom središnjom bankom, britanskom središnjom bankom (BoE), japanskom središnjom bankom i Švicarskom narodnom bankom (SNB). Bankovne dionice u posljednje su vrijeme pod pritiskom prodaja zbog strahova da banke imaju problema u međusobnom kratkoročnom kreditiranju. Krediti središnjih banaka ublažili bi taj pritisak. Aukcije kredita bit će održane u listopadu, studenom i prosincu.

WASHINGTON - Sjedinjene Države ocijenile su da Europska unija ima načina da riješi i prevlada dužničku krizu, ali i upozorile da njezine članice moraju brzo djelovati. "Najsnažnije članice Europe imaju kapacitete da riješe izazove" koji stoje pred cijelom Unijom, rekao je američki ministar financija Timothy Geithner u razgovoru za televizijski kanal CNBC. No, Europljani "priznaju da će morati učiniti više, priznaju da kasne", dodao je Geithner, koji bi u petak trebao sudjelovati na sastanku ministara gospodarstva i financija EU-a u Wroclawu, na jugozapadu Poljske. Među zemljama koje bi trebale učiniti više, Geithner je naveo Njemačku. Europa "treba reforme" i "mislim da su odlučni" provesti ih, no one "ne mogu funkcionirati ako ne budu popraćene novcem", rekao je. To je njihov izazov, no "Sjedinjenim Državama u interesu je da pomognu Europi da uspije i učinit ćemo sve što možemo kako bismo im pomogli, zaključio je Geithner, ne precizirajući kako Washington to planira učiniti.

RIM - Napad tržišta na Italiju, treće gospodarstvo eurozone, "napad je na cijelu eurozonu", ocijenio je njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler nakon sastanka s nekoliko talijanskih ministara u Rimu. Unatoč planu štednje vrijednom 54,2 milijarde eura definitivno usvojenom u srijedu, koji bi Italiji trebao omogućiti da 2013. ostvari proračunsku ravnotežu, te odluci Europske središnje banke da otkupljuje talijanski dug, Italija i dalje ne uspijeva smiriti zabrinutost tržišta. Kamate koje Rim plaća da bi financirao svoj dug, koji iznosi 1.900 milijardi eura ili gotovo 120 posto BDP-a, dosegle su u ponedjeljak i utorak prilikom novog izdanja obveznica nove vrhunce. "Napad na Italiju napad je na euro, a nema nikakvih razloga da se to događa", istaknuo je talijanski ministar za gospodarski razvoj Paolo Romani. Roesler je osim toga ponovno "izričito" odbacio prijedlog o uvođenju euroobveznica, pozivajući se na ustavne razloge, ali i europske ugovore koji to, po njemu, zabranjuju. Italija taj prijedlog podržava.

MILANO - Glasnogovornica UniCredita kazala je danas da je medijsko izvješće u kojem se navodi da banka razmišlja o prodaji svog poljskog i turskog ogranaka "potpuno neutemeljeno". Ne navodeći izvor, talijanski list Finanza & Mercati izvijestio je u četvrtak da ta najveća talijanska banka razmišlja o prodaji poljskog ogranka Pekao i turskog ogranka Yapi Kredi Bank kako bi smanjila obujam mogućeg povećanja kapitala. Iz Yapi Kredija već ranije je priopćeno da novinsko izvješće nije u skladu sa činjenicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙