FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija platila rekordni prinos na aukciji obveznica

MILANO, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Italija je u četvrtak platila najveći prinos na 10-godišnje obveznice od uvođenja eura na prvoj aukciji dugoročnih obveznica nakon što joj je rejting agencija Standard and Poor's snizila kreditini rejting.

Talijanski troškovi zaduživanja i dalje su pod pritiskom unatoč obnovljenom apetitu ulagača za rizikom nakon što je njemački parlament ratificirao odluku o proširenim ovlastima za europski krizni fond.

Tako je prinos na desetogodišnje obveznice na aukciji u četvrtak poskočio na 5,86 posto, najvišu razinu od uvođenja eura, u odnosu na 5,22 posto koliko je iznosio prije mjesec dana.

Iako uz visoku cijenu, Italija je uspjela prikupiti 7,86 milijardi eura i umiriti tržišta u pogledu svoje sposobnosti servisiranja dugova.

Pritom je vrijednost prikupljenih ponuda nadmašila vrijednost ponuđenu na upis za 1,374 puta. Na kolovoškoj aukciji bila je veća 1,269 puta.

To je ujedno bila prva aukcija talijanskih dugoročnih obveznica nakon što je agencija Standard & Poor's 20. rujna snizila kreditni rejting zemlje na 'A/A-1', s 'A+/A-1+' zbog slabih gospodarskih izgleda i štetne političke neizvjesnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙