FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podupro uzlet europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su jačali zbog optimizma ulagača u vezi Grčke koju su zasad od bankrota spremni spasiti čelnici eurozone, a umirilo je njihove bojazni i to što je relativno glatko prošla današnja aukcija španjolskih obveznica.

Londonski Ftse indeks ojačao je 1,96 posto, na 5.329 bodova, frankfurtski DAX za 2,53 posto, na 5.475 bodova, a pariški CAC za 2,6 posto, na 3.025 bodova.

Burzovni indeksi ojačali su, predvođeni bankovnim dionicama koje su se oporavile od početnih gubitaka izazvanih viješću o gubitku švicarske banke UBS u iznosu dvije milijarde dolara zbog neovlaštene trgovine dionicama jednog londonskog trgovca. Dionica UBS-a strmoglavila se osam posto da bi naknadno taj gubitak smanjen na oko pet posto.

"S tim gubitkom grupa može izaći na kraj, no svakako ne pomaže raspoloženju i povjerenju u bančino upravljanje rizicima nakon što se gotovo suočila s kolapsom u 2008./2009.", kazao je analitičar investicijske banke Espirito Santo Andrew Lim.

U bankovnom sektoru oporavak su inače predvodili BNP Paribas i Deutsche Bank, s rastom cijena dionica od 6,8 odnosno 4,8 posto.

Čelnici Francuske i Njemačke u srijedu navečer kazali su da su odlučni u tome da zadrže Grčku u eurozoni, a današnja aukcija španjolskih obveznica naišla je na dobar odaziv ulagača.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će sada pratiti novi niz pokazatelja iz američkog gospodarstva, uključujući istraživanje poslovnih aktivnosti koje provodi Fed ogranak u Philadelphiji.

"Jasnije smjernice tržišta bi mogli dobiti nakon objave današnjih američkih podataka, poglavito onog o poslovnim aktivnostima. Dobar podatak ojačat će povjerenje, ali ako bude razočaravajući, ojačat će očekivanja odlučnih poteza Fedova čelnika", kazao je Arnaud Scarpaci, upravitelj fonda Agilis Gestion.

Indeks Tokijske burze Nikkei je ojačao 1,76 posto, na 8.668 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙