FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's snizio rejtinge Intese Sanpaolo i Unicredita

MILANO, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Agencija Moody's snizila je u srijedu rejtinge dvije najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit slijedom nedavnog sniženja rejtinga talijanskih državnih obveznica.

Moody's je u utorak snizio rejting talijanskih državnih obveznica za tri razine, na 'A2', ukazujući na značajno povećanje rizika pri financiranju za zadužene članice eurozone i upozorivši na mogućnost dodatnog sniženja rejtinga.

Talijanske banke našle su se proteklih tjedana pod pritiskom zbog širenja dužničke krize u eurozoni i smatra ih se ranjivima zbog značajnih portfelja talijanskih državnih obveznica.

Moody's je snizio UniCreditov rejting za dugoročno zaduživanje i za depozite s 'Aa3' na 'A2', zaključivši time postupak procjene radi mogućeg sniženja koji je pokrenuo u svibnju.

"Proteklih su mjeseci snižene prognoze rasta za mnoga ključna tržišta grupe a posebno za Italiju, zbog čega će vjerojatno dodatno poboljšanje profitabilnosti i kvalitete imovine biti obavijeno još većom neizvjesnošću i još teže izvedivo", ističu u Moody'su.

Istodobno primjećuju da je banka poboljšala adekvatnost kapitala i da je njezina likvidnost snažna, pa se uspješno nosi s aktualnim teškoćama s financiranjem na tržištu.

Rejting dugoročnih obveznica Intese Sanpaolo, najveće talijanske banke za poslovanje građanima, također je snižen s 'Aa3' na 'A2', pri čemu u Moody'su izdvajaju bančinu izravnu izloženost talijanskim državnim obveznicama i njezin izraženi fokus na domaće poslovanje.

Uprave UniCredita i Intese Sanpaolo priopćile su da trenutno nemaju problema s financiranjem.

Osim bankama, Moody's je snizio rejtinge i nizu talijanskih državnih poduzeća, uključujući naftnu i plinsku grupu Eni, komunalno poduzeće Enel, proizvođača vojne opreme Finmeccanica i operatera mreže za distribuciju električne energije Terna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙