FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG/BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy potvrdio je u ponedjeljak da će summit čelnika zemalja članica EU-a i zemalja eurozone biti odgođen te će se umjesto 17. i 18. održati 23. listopada. "Nakon konzultacija tijekom prošlog tjedna i ovoga vikenda s, među inima, predsjednicima Komisije i euroskupine o stanju u eurozoni, odlučio sam sazvati Europsko vijeće i summit eurozone tjedan kasnije, u nedjelju 23. listopada", kaže se u Van Rompuyovu priopćenju. Dodaje da će odgoda summita omogućiti dovršetak sveobuhvatne strategije za rješavanje dužničke krize u eurozoni. Predsjednik Europskog vijeća pozvao je poljsko predsjedništvo i predsjednika euroskupine da sazovu sastanak ECOFIN-a (Vijeće za financije i gospodarstvo) i euroskupine prije summita.

ATENA - Grčka je objavila da je zaključila sastanke s dužnosnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o presudnoj tranši pomoći koja je Ateni potrebna da izbjegne bankrot. "Nakon duge serije razgovora i sastanaka s predstavnicima trojke završili smo ciklus utanačenih sastanaka i očekuje se da će misija završiti s radom do sutra", kazao je u ponedjeljak ministar financija Evangelos Venizelos. "Očekujemo izvješće trojke, a posljedično i isplatu tranše zajma," kazao je ministar pred odborom za proračun u grčkom parlamentu. Grčkoj treba osam milijardi eura nove tranše kredita EU-a, Europske središnje banke i MMF-a ako želi biti u stanju podmirivati svoje obveze idući mjesec. Čelnici triju zajmodavaca izjavili su da su razgovori gotovo završeni, ali da treba još poraditi na nekim detaljima. "Blizu smo završetka, no još nismo do njega stigli", kazao je izvor iz Europske komisije koji je želio ostati neimenovan. Bez nove tranše pomoći Ateni bi novca moglo ponestati već sredinom idućeg mjeseca, čime riskira bankrot koji bio gurnuo eurozonu dublje u dužničku krizu. Riječ o šestoj tranši kredita u sklopu 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći dodijeljenog u svibnju prošle godine.

PEKING - Kina i Rusija razgovarat će o predloženom plinskom ugovoru tijekom posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kini, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, iako je Rusija izjavila da taj ugovor neće biti potpisan tijekom posjeta. Putin će doputovati u utorak u dvodnevni posjet Kini i on bi mogao pokušati smanjiti neslaganja oko cijene plina koja sprječavaju Rusiju da sklopi 30-godišnji ugovor za opskrbu Kine plinom - do 68 milijardi prostornih metara godišnje. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin rekao je na tiskovnoj konferenciji da će tijekom Putinovog posjeta potpredsjednik kineske vlade Wang Qishan održati novi krug pregovora o energetskoj suradnji sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Igorom Sečinom. "Kinesko-ruska energetska suradnja je važan dio strateške suradnje dviju zemalja", rekao je Liu i dodao da će sastanak Sečina i Wanga Qishana omogućiti temeljitiju razmjenu mišljenja o tom pitanju. Međutim, on nije govorio o izgledima za sklapanje ugovora.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, zabilježivši najvišu razinu u više od tjedan dana, poduprt novim obećanjem Njemačke i Francuske da će do kraja mjeseca objaviti opsežan plan za spašavanje regije od dužničke krize. Euro je tijekom dana ojačao prema dolaru 1,6 posto, na 1,3593 dolara, čime se osjetno udaljio od najnižih razina u devet mjeseci od 1,3145 dolara, na koje se spustio prošli na platformi za elektronsko trgovanje EBS. Jedinstvena europska valuta dosegnula je i najveću razinu u četiri i pol mjeseca prema švicarskom franku od 1,2370 franaka na EBS-u, zbog nastavljenih spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla podići minimalni tečaj eura iznad postojeće razine od 1,2 franka. Franak je prema dolaru oslabio 1,8 posto i dolarom se trgovalo po 90,99 centima. Analitičari su mišljenja da bi oporavak eura mogao izgubiti na zamahu ako u idućih nekoliko tjedana ne bude objavljen konkretan plan za eurozonu, s tim da bi obnovljena natezanja među dužnosnicima eurozone mogla dovesti u pitanje brzo donošenje odluke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙