FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Najveća svjetska gospodarstva neće uspjeti do kraja iduće godine nadoknaditi izgubljena radna mjesta ukoliko vlade ne promijene svoju politiku, upozorila je Međunarodna organizacija za rad (ILO) u studiji objavljenoj u ponedjeljak. Skupina 20 najvećih razvijenih gospodarstava i onih u razvoju izgubila je nakon izbijanja financijske krize 2008. čak 20 milijuna radnih mjesta, konstatirao je ILO u izvješću koje je pripremio zajedno s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) uči sastanka ministara rada G20 u Parizu. Uz sadašnji tempo otvaranja radnih mjesta, u ILO-u smatraju da je u kratkom roku nemoguće nadoknaditi izgubljeno, naglašavajući da prijeti opasnost da se broj izgubljenih radnih mjesta do kraja sljedeće godine udvostruči. "Moramo odmah nešto poduzeti ako želimo preokrenuti trend usporavanja rasta zaposlenosti i nadoknaditi izgubljena radna mjesta", ističe ravnatelj ILO-a Juan Somavia te naglašava da zapošljavanje mora postati vodeći makroekonomski prioritet. Broj zaposlenih u G20 porastao je jedan posto od 2010., a trebao bi rasti 1,3 posto godišnje kako bi se razina zaposlenosti do 2015. vratila na razine prije krize, izračunali su u ILO-u.

BRUXELLES - Proračun Europske unije za 2012. godinu treba se povećati za 13,1 milijun eura, kako bi se europske institucije pripremile za skoro pristupanje Hrvatske, a najveći dio toga iznosa namijenjen je za Europski parlament i troškove povezane s parlamentarnim promatračima iz Hrvatske. Europska komisija je prije nekoliko dana uputila amandman na svoj prijedlog proračuna za sljedeću godinu, koji je objavila u proljeće ove godine, a koji treba biti prihvaćen u studenome. Za proračun Europske unije nadležni su Europski parlament i Vijeće, koji donose odluku na prijedlog Komisije. Komisija je sada podnijela amandman na svoj prijedlog jer u vrijeme izrade nacrta proračuna za sljedeću godinu još nije bio poznat datum pristupanja Hrvatske. Datum ulaska Hrvatske, 1. srpanj 2013. godine, utvrđen je odlukom Europskog vijeća u lipnju ove godine. Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan u prosincu, a promatrači u Europskom parlamentu doći će već u siječnju. Troškovi Komisije koji su vezani uz proširenje na Hrvatsku u sljedećoj godini procijenjeni su na 3,2 milijuna eura, što između ostaloga uključuje zapošljavanje dodatnih 46 djelatnika na određeno vrijeme.

BRUXELLES - Europski regulatori tržišne utakmice pokrenuli su u ponedjeljak istragu kako bi utvrdili blokira li grupa banaka, uključujući Intesu Sanpaolo, Erste Bank, Deutsche Bank i BBVA, ulazak novih igrača na europsko tržište plaćanja putem interneta. Europska komisija otvorila je u ponedjeljak istragu o procesu standardizacije e-plaćanja u Europskom vijeću za plaćanja (EPC), obrazloživši taj potez zaprimljenim prigovorom. Nije navela tko se žalio. EPC je koordinacijsko tijelo europske bankovne industrije s ovlastima za donošenje odluka o platnom prometu. Podržava uspostavu integriranog tržišta plaćanja kroz Jedinstveno europsko platežno područje (SEPA) a uz Deutsche Bank, Intesu Sanpaolo i BBVA obuhvaća, među ostalima, i Banco Santander, Barclays Bank, BNP Paribas i Credit Agricole. Isključenje novih igrača i pružatelja usluga koje ne kontroliraju banke može rezultirati višim cijenama za trgovce na internetu i za potrošače, podsjećaju u Komisiji. EPC nije bio dostupan za komentar.

BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je objavila da još nije utvrđen datum povratka međunarodnih revizora, tzv. 'trojke', u Atenu kako bi se utvrdio napredak u ispunjenju dogovorenih uvjeta za isplatu nove tranše zajmova u iznosu od osam milijardi eura. Upitan da komentira odgodu odlaska čelnika izaslanstva Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB), tzv. 'trojke', koje je naglo prekinulo posjet Ateni početkom mjeseca, europski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn je odgovorio kako "zasad nema točan datum odlaska". Glasnogovornik EU-a Amadeu Altafaj kazao je da "očekuje da će se to uskoro dogoditi", dodajući ipak da će ministri financija eurozone koji bi se trebali sastati u Luxembourgu kroz tjedan dana, teško biti u poziciji da odobre isplatu novu tranše iz 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći EU-a i MMF-a. Drugi po redu paket spasonosnih zajmova Grčkoj 'težak' 159 milijardi eura, u kojem sudjeluju privatni kreditori koji bi otpisali više od 20 posto onoga što im Atena duguje, dogovoren je u srpnju. Dogovor tek mora ratificirati većina od 17 zemalja članica eurozone, među kojima su neke sada vrlo nezadovoljne tim planom.

LONDON - Euro je u ponedjeljak nadoknadio dio ranijih gubitaka na međunarodnim tržištima nakon objave boljeg od očekivanog Ifo indeksa, odskočivši s najniže razine u osam mjeseci prema dolaru i najniže u 10 godina prema jenu. Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3521 dolar, nakon što se ranije spustio na niskih 1,3360 dolara na platformi za trgovanje EBS. Ostao je pak na gubitku prema jenu od 0,15 posto, na 103,15 jena, udaljivši se ipak od ranije zabilježene nove najniže razine u zadnjih 10 godina od 101,946 jena. Dolar je također oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,31 jen, nedaleko rekordno niske razine dolara prema jenu od 75,94 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙