FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's oneraspoložio ulagače na europskim burzama; indeksi u minusu

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su pali, nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's upozorila da bi Sjedinjene Države mogle izgubiti važeći najviši rejting ako političari ne postignu dogovor o povećanju limita zaduživanja, te nakon rasta prinosa po talijanskim državnim obveznicama nakon aukcije novog izdanja.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,66 posto, na 5.867 bodova, frankfurtski DAX za 0,51 posto, na 7.230 bodova, a pariški CAC za 0,82 posto, na 3.762 boda.

Moody'sovo priopćenje je potencijalno značajno, budući da stvara pritisak na političare da se dogovore u vezi limita duga, kazao je Gavin Launder, upravitelj fonda u Legal & Generalu. "Morali bismo u konačnici izbjeći stvarno sniženje rejtinga".

Italija je pak na današnjoj aukciji bila primorana platiti najvišu kamatnu stopu u protekle tri godine kako bi prodala pet milijardi eura vrijednih obveznica, što ukazuje na rastuće pritiske na njezine državne financije.

Današnje aukcije obveznica, s rokom otplate od pet i 15 godina, smatraju se ključnim testom interesa ulagača za dugom Italije nakon što je i ta zemlja uvučena u dužničku krizu. U takvim okolnostima prinosi po 10-godišnjim talijanskim obveznicama skočili su nakratko iznad šest posto po prvi put od uvođenja eura u 1999.

U europskom bankovnom sektoru prosječan pad cijena dionica iznosio je 1,9 posto.

Talijanske banke Intesa SanPaolo i Unicredit zabilježile su pad cijena dionica od 3,3 i 1,3 posto, nakon što su u ranijoj trgovini ojačale. Od ostalih banaka oslabjele su još dionice francuskih Credit Agricole i Societe Generale, za 2,7 i 2,6 posto.

Vijesti iz kompanija također su pridonijele padu burzovnih indeksa. Najveće gubitke pretrpio je tehnološki sektor, s prosječnim padom cijena dionica od 2,2 posto, predvođen tvrtkom Software, čije su dionice oslabjele 14 posto nakon što je u upozorio na slabije rezultate poslovanja u drugom tromjesečju.

Moody'sovo upozorenje pogodilo je dolar, a američkoj valuti na ruku nije išao ni nagovještaj iz američke središnje banke o daljnjem popuštanju monetarne politike. Cijena zlata, inače smatranog sigurnim utočištem za kapital, dosegnula je rekordno visoku razinu.

"Moody'sove ocjene mogle bi dio pozornosti preusmjeriti s dužničke krize u eurozoni na Sjedinjene Države. Ipak, s obzirom na neizvjesnosti u eurozoni, dio svijeta u kojem se mi nalazimo nastavit će privlačiti više pozornosti nego što bi bilo pošteno", kazao je Philippe Gijssels, čelnik istraživnja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu u Bruxellesu.

"S obzirom na sutrašnju objavu rezultata provjere otpornosti banaka u EU, tržišne napetosti će se vjerojatno zadržati. Čini se da se scenarij nervoznog i promjenjivog ljeta polako ostvaruje".

Među rijetkim sektorima dobitnicima danas je bio automobilski, s prosječnim rastom cijena dionica od 0,3 posto i dobitkom od nešto više od 11 posto od početka godine.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,27 posto, na 9.936 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙