FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzovnih indeksa, u fokusu ECB

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ponovo ojačali, nakon kratkotrajnog pada dan ranije, pri čemu je pozornost ulagača usmjerena na današnja zasjedanja dviju ključnih središnjih banaka u Europi, britanske i one eurozone.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,37 posto, na 6.025 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto, na 7.461 bod, a na sličnom dobitku, od 0,41 posto, bio je i pariški CAC, popevši se na 3.977 bodova.

Nakon što je britanska središnja banka Bank of England zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od 0,5 posto, Europska središnje banka (ECB) očekivano ih je podigla za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto.

Sada će tržište pozornost usmjeriti tiskovnoj konferenciji čelnika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta, kako bi dobili bolji uvid u kretanje kamatnih stopa u preostalom dijelu godine.

"Očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa većinom su već uračunata u cijene, s obzirom da je Trichet bio iskazao veliku budnost a što obično znači podizanje kamatnih stopa na idućem sastanku", kazao je Joshua Raymond, tržišni strateg u City Indexu.

Među najvećim dobitnicima ističe se rudarski sektor, uz procječan rast cijena dionica u europskom sektoru bazičnih sirovina za 1,6 posto, koji je u stopu prati rast cijene bakra.

Među ostalim dobitnicima bila je tvrtka Solvay, s rastom cijene dionica od 3,1 posto, a od pojedinačnih dobitnika još se isticao Man Group, čije su dionice ojačale 2,8 posto.

Među rijetkim gubitnicima bio je pak njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp, čije su dionice oslabjele 5,4 posto uslijed prodaje dionica u iznosu 1,7 milijardi eura.

Naglašavajući prisutne zabrinutosti u vezi duga u perifernim članicama eurozone, Španjolska je danas morala privući ulagače visokom kamatnom stopom na aukciji obveznica, premda je potražnja bila snažna.

Također je i trošak osiguranja portugalskog duga za slučaj bankrota dosegnuo rekordnu razinu zbog jačanja zabrinutosti u vezi njegove dužničke situacije nakon što mu je Moody's snizio rejting na bezvrijedan status.

Pozornost tržišta do kraja tjedna bit će usmjerena najnovijim podacima s američkog tržišta rada radi novih smjernica u vezi zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,11 posto, na 10.071 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙