FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza na europskim tržištima zbog grčke dužničke krize

LONDON/FRANKFURT, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su značajnije oslabjeli, pogođeni neopustljivim zabrinutostima oko grčke dužničke krize, pri čemu su najveći gubitnici bile bankovne dionice.

Londonski indeks Ftse oslabio je za 1,23 posto, na 5.672 boda, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 7.056 bodova i pariški CAC za 1,04 posto, na 3.767 bodova.

Trgovci dionicama kao razloge lošeg raspoloženja navode, među ostalim, izjave visokog dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je izrazio veliku zabrinutost zbog najnovijih političkih previranja u Grčkoj.

Politička previranja u Ateni intenzivirala su se nakon što je grčki premijer Georgij Papandreu u srijedu navečer izjavio da će formirati novu vladu i tražiti glasovanje o povjerenju u parlamentu zbog nasilnih prosvjeda protiv mjera štednje.

Najvećim pritiscima bile su stoga izložene dionice banaka, s prosječnim padom cijene od 0,6 posto, na čelu s onima iz perifernih zemalja eurozone, koje su u prosjeku izgubile na vrijednosti 1,2 posto.

Nout Wellink, direktor upravnog vijeće Europske središnje banke (ECB), upozorio je u razgovoru za jedan nizozemski list da bi nova pomoć Grčkoj donijela tolike neizvjesnosti i rizike da bi bilo nužno udvostručiti vrijednost kriznog fonda kako bi se uključili rizici od širenja dužničke krize.

Financijska tržišta strahuju da se političari neće moći usuglasiti oko planova spašavanja Grčke, a zabrinjavaju ih i moguće loše posljedice koje bi insolventnost Grčke imala po ostale prezadužene članice eurozone.

"Prilična nervoza je prisutna na tržištima i ulagači govore o potencijalnom širenju krize nalik onom nakon propasti Lehman Brothersa ako Grčka završi u bankrotu", kazao je Markus Huber, trgovac u ETX Capitalu.

Propast Lehmana u rujnu 2008. izazvala je previranja u globalnom financijskom sustavu i posljedično potrese na tržištima.

Rudarske dionice, koje su inače osjetljive na rizike, također nisu bile pošteđene pritisaka. Pripadnici u sektoru osnovnih sirovina bili su na prosječnom gubitku od 1,3 posto, nakon što se cijena bakra našla pod pritiskom.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,7 posto, na 9.411 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙