FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica znatno porasle drugi dan zaredom

NEW YORK, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi skočili više od 1 posto, jer se ulagači nadaju da je rješenje grčkih dužničkih problema blizu, no mršav obujam pokazuje da se trgovalo oprezno.

Dow Jones indeks ojačao je 145 bodova, ili 1,21 posto, na 12.188 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 posto, na 1.296 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 2.729 bodova.

Rast cijena dionica drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će uskoro grčki dužnički problemi biti riješeni. Europske banke i osiguravajuće kuće iskazuju spremnost za reprogramiranje grčkih dugova, što bi toj članici eurozone olakšalo otplatu dugova.

No, ključno će biti glasovanje u grčkom parlamentu u srijedu i četvrtak o predloženim mjerama vlade za proračunsku štednju, koje uključuju povećanje poreza, smanjenje javne potrošnje i privatizaciju državne imovine.

Ako parlament ne prihvati te mjere, Grčka neće dobiti nove međunarodne kredite, pa neće moći isplatiti dospjele obveze, što bi moglo produbiti dužničku krizu u eurozoni.

„Sve oči i dalje su uprte u situaciju u Europi. Svjetska tržišta napeto će pratiti razvoj situaciju u Grčkoj u idućih 48 sati“, kaže Ciaran O'Kelly, direktor u tvrtki Nomura.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s tržišta nekretnina. Prema sezonski prilagođenim podacima, u 20 najvećih američkih gradova cijene obiteljskih kuća pale su u travnju 0,1 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najmanji pad od srpnja prošle godine i manji nego što se očekivalo. To, kažu analitičari, ukazuje na stabilizaciju američkog tržišta nekretnina i potrošnje.

Podatak o padu povjerenja potrošača u SAD-u na najnižu razinu u sedam mjeseci nije zaustavio uspon cijena dionica.

Ciklički sektori, kao što su energetski, trgovački i rudarski, koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu, jučer su ojačali.

Najviše je, 2,7 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena nafte. Sektor proizvođača roba za široku potrošnju ojačao je, pak, 1,9, a industrijski 1,5 posto.

Među najvećim je dobitnicama pritom bila dionica Nikea, s rastom cijene za više od 10 posto, jer je taj proizvođač sportske opreme izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Premda je u posljednja dva dana S&P 500 indeks skočio više od 2 posto, na tržištu i dalje vlada oprez. VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija kreće se oko relativno visokih 19 bodova, što pokazuje da su ulagači i dalje spremni plaćati za osiguranje svojih portfelja od mogućeg pada cijena dionica.

„I dok su cijene dionica u posljednja dva dana porasle, VIX se drži relativno visoko, oslabivši samo jedan postotni bod. To pokazuje da na tržištu vlada oprez uoči glasovanja u Grčkoj“, kaže O'Kelly.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok dnevni prosjek u dosadašnjem dijelu godine iznosi 7,57 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 posto, na 5.766 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,88 posto, na 7.170 bodova, a pariški CAC 1,46 posto, na 3.851 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙