FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podigao europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 21. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali jer su među ulagačima ojačale nade u skorašnje pronalaženje rješenja za Grčku kako bi nesmetano mogla i dalje podmirivati obveze po dospjelim dugovima.

Londonski Ftse indeks poskočio je za 0,94 posto, na 5.746 bodova, frankfurtski DAX indeks za 0,9 posto, na 7.213 bodova, a pariški CAC za 1,2 posto, na 3.846 bodova.

U središtu pozornosti tržišta je glasovanje u grčkom parlamentu o povjerenju vladi na čelu s premijerom Georgijem Papandreuom, koje se očekuje do kraja dana. Ako vladi ne bude izglasano povjerenje, spasonosna nova tranša kredita od 12 milijardi eura mogla bi doći u pitanje, pa bi upitna mogla biti i sposobnost vlade da podmiri obveze koje dospijevaju na naplatu u srpnju.

Energetske i rudarske dionice bile su među najvećim dobitnicama, predvođene British Petroleumom čije su dionice ojačale 2,9 posto, te rudarskim divom Rio Tintom, s rastom cijena dionica od 1,7 posto.

Bankovne dionice, u posljednje vrijeme pogođene bojaznima da bi grčka nemogućnost otplate dugova naštetila bilancama financijskih institucija, bilježila su pak neujednačena kretanja. Tako je dionica njemačkog Commerzbanka ojačala za 2,2 posto, dok je ona švicarskog bankovnog diva UBS-a oslabjela za 0,3 posto.

Tržišni sudionici ipak i dalje ukazuju na rizike i daljnji oprez.

"Promatrano sa stajališta cijena, tržišta dionica su vrlo atraktivna. U normalnijem okruženju nedvojbeno bismo bili u fazi kupovine. U kratkoročnoj perspektivi, međutim, tržištu mnogo toga ne ide na ruku, od dužničke krize u eurozoni i usporavanja američkog gospodarstva, do inflatornih rizika u Kini", kazao je Marco Bruzzo, upravitelj fonda u Mirabaud Gestion AM.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,13 posto, na 9.459 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙